I huvudet på en serieentreprenör

Finns det en entreprenörsgen? Karl-Anders Bringfeldt vore den perfekta försökskaninen för nyfikna forskare. Nu har den notoriske serieentreprenören äntligen hittat hem – hos Science Park

”Been there, done that”. Bara några och fyrtio fyllda har Karl-Anders Bringfeldt ett CV som de flesta behöver ett helt liv för att fylla. Och mönstret är tydligt. Entreprenören Karl-Anders vinner över arbetstagaren Karl-Anders. Varje gång. Sedan årsskiftet är han återigen i en uppstartsfas. I Bringfeldt Innovations ska han utveckla idéer som kan knoppas av i nya företag – både åt sig själv och andra.

Startar om på Science Park

I glappet mellan 1980- och 1990-tal pluggade Karl-Anders Bringfeldt till elektroingenjör på Högskolan i Jönköping. Eftersom han tyckte att utbildningen innehöll för lite om ekonomi och företagande, bestämde han sig för att känna lite på verkligheten och startade Brinfo Alldata. Företaget, som drevs parallellt med studierna, hjälpte vilsna småföretagare att datorisera bokföringen. Efter examen vikarierade han för sin före detta lärare på högskolan. Sedan följde en karriär som torpedtestare och yrkesdykare på Bofors.
– Men jag gillade inte branschen.

Kärleken lockade honom hem till Jönköping och, så småningom, en tjänst som IT-specialist på Nässjötryckeriet. Där och då föddes idén till GainIT. Företaget specialiserade sig på blanketter, eller som Karl- Anders uttrycker det, ”strukturerad datafångst och datakommunikation”. Bland kunderna fanns många av Sveriges landsting. För snart två år sedan köptes GainIT upp av samarbetspartnern Evry – och så fort kontraktstiden löpt ut hoppade Karl- Anders av och startade Bringfeldt Innovation. I dagarna anställde han sin första medarbetare och fler ska det bli. Redan nu är flera underkonsulter kontrakterade för utvecklingsuppdrag som har kommit in.

Vann innovationstävling

Att kontoret hamnade på Science Park beror delvis på att Karl-Anders kammade hem vinsten i en innovationstävling 2014.
– Jag har alltid idéer på lager. Så jag skickade in en av dem – och vann.

Idén, en app som just nu är under utveckling, går under namnet ”iSign” och underlättar dokumenthanteringen för företagsledare, småföretag, administrativ personal, kommunpolitiker och ideellt engagerade. Parallellt utvecklar Karl-Anders också en idé som ska hjälpa stressade Svenssons att få ihop livspusslet. Dessutom jobbar han extra som IT-resurs åt medicinteknikföretaget Predicare, samtidigt som han konsultar som innovationsutvecklare åt ett par företag.

– En av mina styrkor är förmågan att anlägga ett helhetsperspektiv på idéer, analysera dem och ta dem vidare. En tjänst som jag erbjuder både till etablerade företag och till nya entreprenörer. Jag är gammal fallskärmshoppare och när man står där på 4000 meters höjd, redo att kasta sig ut, så ser man allt. Man ser åkrar, vägar, samhällen och hur allt hör ihop Finns det moln i vägen så måste man fylla de där tomrummen i huvudet. Det är samma sak med en affärsidé. Man har många delar, men behöver fylla ut mellanrummen och se hur de hänger ihop.

Vill göra skillnad

– För mig är det inte viktigt att bara tjäna pengar. Jag vill göra nytta i samhället också, det är det som får mig att brinna lite extra. Här är jag i mitt rätta element!

Livskraftiga innovationer ska knoppas av i nya bolag som ger fler arbetstillfällen. Idésprutan är ständigt igång.
– Jag har mer än 20 dokumenterade affärsidéer liggande hemma i kassaskåpet. Processen är alltid densamma. På mitt nattduksbord ligger penna och papper, och innan jag somnar så formulerar jag frågeställningen för mig själv. Sedan vaknar jag framåt natten, alltid vid samma tid, och då är det bara att börja skriva. Åtta till tio tätskrivna sidor senare så är idén klar. Jag är förstås jättetrött dagen efter men det är det värt!

Man kan fråga sig vad en ringräv som Karl-Anders har för nytta av Science Park?
– Det här är första gången som jag har tagit in riskkapital. Det är något som Science Park verkligen kan. Och så är det bra att ha någon som ifrågasätter. Alla entreprenörer behöver få lite mothugg!

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att fortsätta till siten godkänner du att cookies används för detta ändamål. Läs mer.
Jag förstår