Registrera företag

Att ta sig från idéstadiet till att starta och registrera företag kan kännas både skrämmande och komplicerat. Att välja bolagsform, hitta rätt bland SNI-koder och välja företagsnamn – var ska du börja? Vi på Science Park hjälper dig gärna att pussla ihop bitarna.

Hobbyverksamhet eller företag?

Att skilja på hobbyverksamhet och näringsverksamhet kan vara en utmaning, men det finns några grundläggande frågor som hjälper dig att hitta svaret. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara handlar om hur mycket pengar du tjänar, utan också om hur du driver din verksamhet och vilken typ av syfte och målsättning du har.

Hobbyverksamhet

🕠 Utövar du på din fritid

✅ Är inte din huvudsakliga försörjning

💰 Gör du utan vinstsyfte

✏️ Har ingen bokföringsskyldighet, men du är ”anteckningsskyldig”. Det betyder att du ska spara exempelvis anteckningar, räkningar, och kvitton inför deklarationen.

📄Hobbyverksamhet ger ingen rätt till F-skatt

Företag (näringslivsverksamhet)

Att bedriva ett företag eller en näringsverksamhet innebär att du arbetar självständigt och yrkesmässigt, med målsättningen att uppnå lönsamhet och varaktighet i sin verksamhet. Detta innebär att verksamheten är mer än bara en hobby eller en enskild tjänst, utan att den är en långsiktig och självständig inkomstkälla. Detta kännetecknar verksamheten i ett företag:

⏳ Verksamheten är varaktig

✅ Du har affärsplan, ekonomiska kalkyler eller liknande

📣 Du marknadsför din verksamhet

📃 Det kan krävas särskilda tillstånd

🏠 Du har en lokal

💸 Du gör inköp eller investeringar

Det är du som bedriver verksamheten som ska kunna visa att det finns ett vinstsyfte och att det handlar om näringsverksamhet. Gränsdragningen mellan hobby och näringsverksamhet är alltid en bevis- och bedömningsfråga. Skatteverket avgör om ditt överskott ska beskattas som hobbyverksamhet i inkomstslaget tjänst eller som näringsverksamhet.

Här kan du läsa mer hos verksamt.se.

Vilken bolagsform ska jag välja när jag registrerar företag?

När du ska välja bolagsform för ditt företag finns det några saker du behöver bestämma. Till exempel om du ska starta företaget ensam eller tillsammans med andra, vilka risker du är beredd att ta, ekonomi och hur du ser på ditt företag i framtiden.

  • Om du ska starta företaget ensam kan du överväga att starta enskild firma – det kallas att bli enskild näringsidkare. Som enskild näringsidkare är du den enda ägaren till företaget och du ansvarar personligen för företagets ekonomi och eventuella skulder. Detta innebär att du bär hela ansvaret för företagets framgångar och eventuella misslyckanden.

    Här kan du läsa mer om att starta enskild firma och ansöka om F-skatt.

  • Om du planerar att starta företaget tillsammans med andra människor, finns det flera alternativ att välja mellan. Ett aktiebolag är en vanlig företagsform där ägarna, som kallas aktieägare, äger aktier i företaget. Aktiebolag har mer formella strukturer och kräver att du bildar ett styrelse och upprätthåller vissa dokumentationer. Om du startar ett aktiebolag behöver du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor.

    Läs mer om att starta aktiebolag hos verksamt.se.

  • Ett handelsbolag och ett kommanditbolag är andra alternativ om du vill driva företaget tillsammans med andra. I dessa företagsformer delar ägarna på ansvaret och vinsten i olika proportioner. Skillnaden mellan de två är att i ett handelsbolag har alla delägare samma ansvar, medan ett kommanditbolag har minst en delägare med begränsat ansvar.

    Läs mer om att starta handelsbolag eller kommanditbolag hos verksamt.se.

  • För vissa specifika ändamål, som ideellt arbete eller gemensam egendomsförvaltning, kan en ideell förening eller en samfällighetsförening vara lämpliga alternativ. Dessa företagsformer har särskilda regler och begränsningar som styr deras verksamhet.

    Här kan du läsa mer om de olika bolagsformerna hos verksamt.se.

Om du behöver hjälp med att registrera ditt företag

Känns det krångligt eller svårt att välja bolagsform eller registrera ditt företag? Vi hjälper dig!

Det är viktigt att noggrant överväga vilken företagsform som passar dig bäst. Genom oss på Science Park kan du få möjlighet att rådfråga en juridisk expert eller revisor för att få ytterligare vägledning i ditt beslut. Kom ihåg att valet av företagsform kan påverka din beskattning, ansvar och möjligheter att växa i framtiden.

Träffa en affärsutvecklare

Kan jag byta bolagsform?

Det går att byta bolagsform efter att du startat ditt företag. De vanligaste anledningarna till att vilja byta är att du vill:

  • Expandera din verksamhet
  • Du vill minska risken för din personliga ekonomi
  • Du vill låta andra bli delägare i ditt företag

Oavsett anledning är det viktigt att du noga överväger konsekvenserna av ditt beslut – både ur ett ekonomiskt och juridiskt perspektiv. Att byta företagsform kan vara ett viktigt och spännande steg i din företagsresa. Genom att förstå konsekvenserna kan du fatta ett välgrundat beslut som gynnar både dig och din verksamhet på lång sikt.

Här kan du läsa mer om att byta bolagsform hos verksamt.se.

Vilket företagsnamn ska jag välja?

Att välja företagsnamn kan vara minst lika svårt som att välja namn till sitt barn. När det gäller barnnamn gör det inte så mycket om det finns en Astrid till i kvarteret – men för ditt företag är det viktigt att namnet är unikt.

Att döpa ditt företaget en strategisk fråga snarare än en kreativ. Att du hittat på ett bra namn på ditt företag betyder inte säkert att det går igenom den granskning som Bolagsverket gör av alla de ansökningar de får in varje år. Faktum är att över hälften inte blir godkända eftersom de redan är upptagna eller kan förväxlas med andra namn.

Det här ska du tänka på när du väljer företagsnamn:

  • Att det är lätt att uttala
  • Att det inte betyder något obehagligt eller stötande på andra språk
  • Att det inte begränsar dig om du till exempel vill utvidga din verksamhet
  • Att det finns lediga domänadresser

Hos verksamt.se hittar du information som kan hjälpa dig när du ska fundera ut ett namn till ditt företag och formulera en verksamhetsbeskrivning.