Paprtect är Årets innovation 2022

24 maj 2022

Den 30 april gick Jönköpingsgalan 2022 av stapeln, där Science Park tillsammans med Almi Jönköping delar ut priset Årets innovation. Utmärkelsen delas årligen ut till ett företag som med ny teknik, hög ambition och drivkraft visat på god tillväxtpotential. I år var det Paprtect, ett av Science Parks inkubatorbolag, som tog hem dem prestigefyllda titeln.



Bakom Paprtect står Ola Thorwalls, Stefan Alvarsson och Eric Elwing.  Idén föddes i samband med Covid19-pandemin, som ett sätt att minska smittspridningen vid användning av dessa skärmar. Det snabbfotade teamet bakom innovationen har på kort tid hunnit ta fram och testa en lösning som applicerar ett skydd av återvunnet papper på fingret, som sitter på när pekskärmen används. Skyddet är förpackat i en behållare (lokalt producerat av återvunnen plast), som automatiskt matar ut skyddet. Innovationen har redan hittat ut till de stora snabbmatskedjorna, som även varit involverade i framtagningen av produkten. Innan året är slut kommer alla ha haft Paprtects produkt på sitt finger: Innovationen som föddes och utvecklades på Vättersnäs i Jönköping. (Foto: Linda Elwing)

Juryns motivering till den vinnande innovationen:

  • En innovation är en ny eller förbättring av tjänst, produkt eller lösning som inte funnits eller varit tillgänglig tidigare. Men för att kvalificeras som vinnare av Årets Innovation krävs mer än bara nyskapande. Utmärkelsen kräver en idé som genomsyras av hållbarhet och som bidrar till att lösa samhällsutmaningar – på kort eller lång sikt.



Årets vinnare är en innovation i tiden. En innovation som berör ett område där samhället som helhet påverkas. På ett framgångsrikt sätt har pristagaren gått från idé till innovation – redo att möta marknaden och sätta Jönköpings län på kartan på sin resa ut i världen.

Vem kan få priset Årets Innovation?

Kriterierna för att vara aktuell för utmärkelsen är att företaget eller personen har:

  • max 250 anställda
  • tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt
  • en innovationen som är kommersiellt gångbar eller kan skapa en stor samhällsnytta.

Övriga finalister

Nominerade till årets innovation var också följande bolag:

Awaio

– Charlotte Persson, Niclas Eglinger, Tommy Englund och Björn Kjellgren

ESBE Flow Master

– Jonas Davidsson

Här kan du läsa mer om de nominerade.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Tidigare har bland andra Ecris, Multi4 och Progressive Safety tilldelats utmärkelsen.