Förra veckan beviljades finansiering för projektet Transform to AAA, som ska boosta digitaliseringen i regionens näringsliv genom att locka techtalanger till Jönköpingsregionen samt stötta företag att utveckla sina digitala strategier. I helgen lanserades projektet med det inledande konceptet Digital Dreams under DreamHack Summer 2018.
Transform to AAA är ett samarbete mellan Science Park, Jönköping University och tio medfinansiärer från företagssidan. Projektet ska på olika sätt stimulera digitaliseringen hos organisationer och företag i Jönköpingsregionen. Det ska också göras insatser för att locka fler techtalanger till regionen och det var just detta arbete som blev inledningen på projektet när konceptet Digital Dreams lanserades under helgens Dreamhack Summer 2018.
I Dreamhacks utställningsyta hade Transform to AAA en monter under konceptet Digital Dreams, där festivalens besökare och det lokala näringslivet kunde mötas för att utbyta kunskap och idéer. Den nya digitala plattformen blev för en helg en fysisk mötesplats där festivalens besökare fick chansen att nätverka samt delta i utmaningar och tävlingar med chans att vinna fantastiska priser.
– Digital Dreams har skapat möjlighet för näringslivet att komma in i hjärtat på Dreamhack. Här har vi kunnat möta festivalens besökare och samtidigt kommit gaming-industrin närmre. Konceptet och arbetet med Dreamhack är något vi kommer att jobba vidare med och utveckla mer framöver, säger Calle Andersson, Science Parks ansvarige projektledare för Transform to AAA och Digital Dreams.
Som en del av Digital Dreams lanserades en app med fyra stycken minispel. Spelen kunde spelas av Dreamhacks besökare och låstes upp via QR-koder som fanns utplacerade på olika platser inne på festivalområdet. Genom att registrera en användare och spela spelen hade besökarna möjlighet att vinna allt ifrån en Apple Watch till biljetter till Dreamhack Winter 2018 och mycket mer. Initiativet var mycket uppskattat och gav cirka 700 aktiva spelare varav flera spelade in i det sista för att ta sig upp på den highscore-lista som kunde generera vinster.
Jag tycker det är kul att så många olika människor har varit intresserade av spelen. Det har varit alla möjliga nivåer på spelarna och allt ifrån professionella gamers till mammor, pappor, äldre personer och unga barn har spelat.
Ett av de populäraste spelen under festivalen var Polkarun, ett VR-spel som gick ut på att krossa polkagrisar genom att klicka på dem så många gånger som möjligt under en begränsad tid. Spelet var väl uppskattat och skapade mycket engagemang hos spelarna. Ett exempel på detta är den person som räknade ut hur många klick hen skulle behöva göra för att komma upp på highscore-listan för att sedan, via en extern sajt, testa hur många klick hen kunde göra per sekund.
– Att starta ett projekt som fokuserar på techtalanger och digitalisering på en plats som Dreamhack kändes som en självklarhet. Det känns fantastiskt att vi fått till det här samarbetet med Dremhack och att vi får utveckla vårt projekt och koncept tillsammans med dem. Det känns också riktigt bra att Transform to AAA nu är igång. Detta är dock bara början på ett treårigt projekt som har mycket utvecklingspotential, säger Calle Andersson.
Det Dreamhack som 1994 startade som en grupp vänner i en skolmatsal, utan internetuppkoppling har utvecklats till att bli världens största datorfestival. Dreamhack fokuserar i dag på spel, e-sport och community och erbjuder live-upplevelser i form av musik, cosplay-tävlingar, hackathons, paneldiskussioner samt en utställning med den allra senaste tekniken.
Projektets budget är på 19 miljoner kronor. 50% kommer från Europeiska regionalfonden och övrig finansiering kommer från Region Jönköpings Län, Jönköping University, Science Park och företag i regionen: Herenco, Jönköpings Energi, Rejlers, Poolia, SAAB, Husqvarna Group, Cybercom Group, Sparbanksstiftelsen Alfa, SIGMA och Kapsch.
Projektet inleddes under Dreamhack 2018 och pågår fram till och med mars 2021.
Under de kommande åren kommer en plattform och kunskapsbas skapas för digital transformation där företag kan ta del av olika former av kompetensutveckling och samverka med akademi och andra företag i de delaktiviteter man anser skapar största möjliga värde.