Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.
Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.
Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.
Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton sin pitch under Impact Demo Day. PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) är en hormonell rubbning i äggstockarna som beror på ökad aktivitet av testosteron. Gles eller utebliven menstruation, svårigheter att bli gravid, akne och viktuppgång är vanliga symptom vid PCOS. En av de viktigaste åtgärderna för att sänka testosteronaktiviteten är omläggning av kostvanor och vid behov ökad fysisk aktivitet, vilket är en resa som kräver både stöd och vägledning.
NutriGap är en digital dietist som med hjälp av AI och bildigenkänning skapar kostguidning anpassad efter varje enskild individ. Appen analyserar maten och ger skräddarsydda kostrekommendationer baserat på symptom och diagnos.
Så här sa Anna om vinsten under prisceremonin.
Det här känns jättebra, för vi behöver verkligen ge mer ljus åt alla dessa kvinnor.
”Med en stark motivation i målgruppen har denna affärsidé stor potential att göra en första MVP och bidra till ett mer jämställt samhälle.”
1:a plats, 10.000 kronor, Tillväxtstiftelsen Jönköpings län och Science Park
Anna Hamilton – NutriGap
2:a plats – 5.000 kronor, Science Park
Joan Boluda Chova och María Gómez– ECOdrivex
Pris från Knowit Experience, rådgivning
Alice Nydelius och Anna-Savanne Sandberg Vila– One punch at a time
På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.
Sustaintech Accelerator är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshop-baserade ”labs” och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.
”Det har varit ett enormt stort intresse för det här programmet och det känns så klart väldigt roligt. Jag tror att en förklaring till det är att människor idag vill göra skillnad på riktigt. Att starta företag utan att samtidigt göra gott för samhälle och miljö och vår gemensamma framtid är helt enkelt passé. Vi har haft hela 20 deltagare i programmet och 15 unika idéer, vilket är rekord. Ett stort gäng affärsutvecklare har varit involverade från oss och det är så roligt att se deltagarnas utveckling under de här 3 månaderna. Det var ett gäng riktigt vassa pitchar vi fick se på Impact Demo Day och det gör mig både stolt och hoppfull inför framtiden.” Säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på Science Park.
Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.
Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.