Karolina Malmlöv står bredvid Minoo Akhtarzand och en annan kvinna.

Sellamigo vann Sveriges största uppfinnarpris för unga innovatörer

15 november 2019

Den 14 november samlades innovatörer från hela landet för att delta på den nationella finalen av SKAPA-priset, där en total prissumma på 500 000 kronor skulle delas ut. Vid kvällens slut stod Karolina Malmlöv på Sellamigo som en av vinnarna i kategorin SKAPA-talang för unga innovatörer och fick ta emot 50 000 kronor för sitt digitala hästsadelregister.

SKAPA-stiftelsen grundades år 1985 till minne av Alfred Nobel och bakom priset står Stockholmsmässan, Svenska Uppfinnareföringen med tillsammans med Almi Företagspartner, Vinnova, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket. Syftet med priset är att stötta innovatörer och uppfinnares i utvecklingen av sina idéer.

Jönköping prisades på nationella finalen

Det är andra året i rad som Jönköpings läns finalister prisas på den nationella finalen av Sveriges största uppfinnartävling. Karolina Malmlöv, som startat och driver Sellamigo  har själv många års erfarenhet av häst- och ridsportsbranschen. Hon såg tidigt den växande problematiken kring stölder av sadlar och utvecklade därför ett digitalt sadelregister för att förebygga och motverka just detta.

Juryns motivering

”Stölder av hästsadlar är ett växande internationellt problem som under de senaste två åren fått stor uppmärksamhet. Bara i Sverige begicks över 300 sadelstölder under 2019. Pristagaren har byggt upp ett register för sadlar som är kostnadsfritt och möjliggör en hög grad av registreringar av sadlar vilket kan vara en nyckel för att minska stölderna. Marknaden för tjänsten är stor, bara i Sverige finns ca 360 000 hästar och 2017 omsatte hästnäringen i Sverige 72 miljarder. Gratisvarianten av denna produkt erbjuds nu globalt medan premiumerbjudandet snart kommer att erbjudas i många länder.” 

På plats på den nationella finalen var även Conny Norberg från inkubatorsbolaget Robowaste, som i slutet av september tidigare i år tilldelades SKAPA-priset i den regionala deltävlingen.