Norditech är årets inkubatorbolag 2023

3 mars 2023

Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech. Guldenen är Science Parks utmärkelse till årets inkubatorbolag och tilldelas det företag som utmärkt sig mest under året. Priset har delats ut årligen sedan 1997 och i år gick priset till Philip Alm och David Bacelj – grundare av Norditech.

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna.

Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar, ökad spårbarhet och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Kriterierna för Guldenen är att affärsidén är unik, att företaget är en god förebild, att företaget ekonomiskt och resultatmässigt utvecklats väl under det gångna året samt att det finns goda förutsättningar för att lyckas framöver. Utmärkelsen Guldenen delades ut av Henning Lindberg, affärsutvecklare på Science Park inkubator, under fredagen den 3 mars. Philip och David tog emot utmärkelsen i den fullsatta restaurangen under ett mingelfika på Science Park i Jönköping.

Vi sitter just nu och letar investerare. Vi vill hitta någon som har lite mer kunskap om hur man bygger en bra organisation och hur man introducerar en ny produkt på en marknad. Det här priset betyder jättemycket för oss, tack!

Philip Alm

Tre män står framför ett fönster. En av dem håller en blombukett och en annan ett inramat diplom.

Juryns motivering:

Norditech har under det gånga året gått från konceptidé till färdig lösning via ett skarpt pilotprojekt och gjort stora framsteg i framtagandet av sin Label Detector lösning. Philip och David har visat prov på enastående tekniskt kunnande genom att utveckla en avancerad lösning som kan förbättra effektiviteten, spårbarheten och kvalitén för företag runt om i hela världen. Deras innovation har inte bara visat sig vara effektiv, utan har också hjälpt företag att spara tid och pengar. Nu väntar större pilotprojekt och resten av världen!

En del av Sience Parks inkubator sedan 2022

Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.

Norditech blev en del av inkubatorn under 2022. Under inkubationstiden (6-24 månader) får Philip och David kontinuerlig coaching av en dedikerad affärsutvecklare i ungefär 4 timmar per vecka. Bolaget får även tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar. Så här sa Henning Lindberg, ansvarig affärsutvecklare för inkubatorn, när han delade ut Guldenen till vinnarna:

Vi på Science Park är väldigt imponerade av hur snabbt ni rört er framåt. Ni har verkligen förflyttat er från idé till produkt i raketfart och det är precis så vi gillar när det går till. Grattis ­– vi ser fram emot att få följa med på er spännande resa framöver.

Impact Demo Day: AI-app med fokus på kvinnohälsa blev juryns favorit

1 mars 2023

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.

Anna Hamilton

Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton sin pitch under Impact Demo Day. PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) är en hormonell rubbning i äggstockarna som beror på ökad aktivitet av testosteron. Gles eller utebliven menstruation, svårigheter att bli gravid, akne och viktuppgång är vanliga symptom vid PCOS. En av de viktigaste åtgärderna för att sänka testosteronaktiviteten är omläggning av kostvanor och vid behov ökad fysisk aktivitet, vilket är en resa som kräver både stöd och vägledning.

NutriGap är en digital dietist som med hjälp av AI och bildigenkänning skapar kostguidning anpassad efter varje enskild individ. Appen analyserar maten och ger skräddarsydda kostrekommendationer baserat på symptom och diagnos.

Så här sa Anna om vinsten under prisceremonin.

Det här känns jättebra, för vi behöver verkligen ge mer ljus åt alla dessa kvinnor.

Anna Hamilton

Juryns motivering:

”Med en stark motivation i målgruppen har denna affärsidé stor potential att göra en första MVP och bidra till ett mer jämställt samhälle.”

Samtliga pristagare under Impact Demo Day

1:a plats, 10.000 kronor, Tillväxtstiftelsen Jönköpings län och Science Park

Anna Hamilton – NutriGap

2:a plats – 5.000 kronor, Science Park

Joan Boluda Chova och María Gómez– ECOdrivex

Pris från Knowit Experience, rådgivning

Alice Nydelius och Anna-Savanne Sandberg Vila– One punch at a time

Juryn:

  • Rebecka Karlsson, Fembot Analys & Invest AB
  • Lovisa Skyborn, Starbright Invest
  • Joakim Gustavsson, Knowit Experience
  • Patrik Kinnbom, Almi Invest

Om Acceleratorprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Sustaintech Accelerator är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshop-baserade ”labs” och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Fem glada personer står på en scen och håller diplom, blommor och vinstcheckar.

Det har varit ett enormt stort intresse för det här programmet och det känns så klart väldigt roligt. Jag tror att en förklaring till det är att människor idag vill göra skillnad på riktigt. Att starta företag utan att samtidigt göra gott för samhälle och miljö och vår gemensamma framtid är helt enkelt passé. Vi har haft hela 20 deltagare i programmet och 15 unika idéer, vilket är rekord. Ett stort gäng affärsutvecklare har varit involverade från oss och det är så roligt att se deltagarnas utveckling under de här 3 månaderna. Det var ett gäng riktigt vassa pitchar vi fick se på Impact Demo Day och det gör mig både stolt och hoppfull inför framtiden.” Säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på Science Park.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

De är nominerade till Årets innovation 2023

10 februari 2023

Den 25 mars är det dags för Jönköpingsgalan 2023. På galan har Science Park glädjen att för sjunde året i rad dela ut utmärkelsen Årets innovation i Jönköpings län. Efter en öppen nomineringsprocess blev det tillslut Zigrid, Norditech och WindowGlass Recycling Sweden som har möjlighet att ta hem utmärkelsen i mars.

Jönköpingsgalan är en årlig näringslivsgala som arrangeras för att prisa personer, organisationer och företag vars insatser som under det gångna året varit av stor betydelse för vår region. Under galan – som i år går av stapeln den 25 mars – delas totalt tio priser ut, med olika syften och målsättningar. Gemensamt för alla priser är att de föregås av en urvalsprocess där tre finalbidrag går vidare till Jönköpingsgalan.

Om Årets innovation

Utmärkelsen Årets innovation belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Priset delas ut till ett företag som med ny teknik, hög ambition, drivkraft och stort hållbarhetsfokus visat på god tillväxtpotential. Efter en tuff urvalsprocess med många spännande innovationer är det följande företag som är nominerade till Årets innovation:

Finalist 1: Zigrid AB

Svartvit bild. Lars Birging, Andreas Nordh och Håkan Wahlgren sitter framför ett draperi.

Lars Birging, Andreas Nordh och Håkan Wahlgren

Lars Birging, Andreas Nordh och Håkan Wahlgren.

Med finurligt ingenjörskap har Zigrid AB framgångsrikt utvecklat en teknologi som kan generera elektricitet från en tidigare outnyttjad källa av spillvärme. Kostnaden som industrier har idag för att kyla spillvärme omvandlas till en effektiv intäktskälla genom att tillvarata en befintlig resurs och samtidigt generera elektricitet som ökar den totala energieffektiviteten för industriella processer.

Deras innovation är skalbar och gör den lämplig för användning i ett brett spektrum av industriella miljöer, från små fabriker till stora kraftverk och överallt där det finns ett flöde av lågtempererat vatten (45-90 °C). Det nominerade bolaget har rönt nationellt och internationellt intresse och framgångsrikt visat genomförbarheten och effektiviteten av sin patenterade teknik i testmiljöer som också nu pilottestas i verklig industriell miljö. Innovatörerna arbetar aktivt för att förbättra tekniken och utöka dess tillämpbarhet, vilken också har potential att hjälpa till att mildra effekterna av klimatförändringarna genom kraftigt minskade CO2-utsläpp och beroendet av fossilbränslebaserad elproduktion.

Finalist 2: Norditech

Svartvit bild. Philip Alm lutar sin arm mot David Baceljs axel.

Philip Alm och David Bacelj

Philip Alm och David Bacelj

Inventeringen av den tillverkande industrins lager är en kostsam och problematisk process. Det kräver tidsödande repetitivt arbete, krångliga rutiner och det blir ofta fel. Detta leder bland annat till att onödiga resurser binds i lager, material och komponenter kan behöva kasseras och tillverkningen blir mindre resurseffektiv. Label Detector är en kostnadseffektiv lösning som med hjälp av intelligenta kameror och avancerad mjukvara automatiskt och kontinuerligt inventerar lagerhyllorna. Systemet har låga investeringskostnader och det krävs inga stora förändringar av befintliga processer för bolagets lagerhantering. Label Detector är den första lösningen som är optimerad för det medelstora företaget med ett befintligt manuellt lager, och kommer leda till stora besparingar och resurseffektivisering hos många av vår region, och världens, tillverkande företag.

Finalist 3: WindowGlass Recycling Sweden

Emil Falk sitter på en pall i en studio framför ett draperi.

Emil Falk

Emil Falk

Sand är en av våra viktigaste råvaror när det kommer till byggnation av hus, infrastruktur och inte minst vid tillverkning av glas och fönster. Den sand vi talar om håller på att ta slut och inom kort bli en bristvara. Samtidigt deponeras i princip allt fönsterglas vid rivning av byggnader eller när fönster byts ut. Rätt tillvarataget kan detta glas utgöra en utmärkt råvara för tillverkning av nytt fönsterglas men idag finns inga skalbara lösningar för detta på marknaden. Detta har vårt nominerade bolag tagit fasta på och på kort tid gått från idé till en egenutvecklad och verifierad produkt som väckt stort intresse hos flera stora internationella återvinningsaktörer och glastillverkare. Tack vare detta kommer inom kort en outnyttjad resurs som idag deponeras, och därmed utgör en kostnad, att istället bli en råvara och en tillgång. Lösningen bidrar därför till cirkularitet och ger vinster för både den som återvinner material, tillverkar fönsterglas och inte minst för vår planet.

Samtliga utmärkelser som delas ut under Jönköpingsgalan:

Årets digitala ledare (Poolia)
Årets event- och mötespris (Destination Jönköping)
Årets god kraft (Jönköping Energi)
Årets idrottsprestation (Jnytt)
Årets initiativ (Jönköpings kommun)
Årets hållbara omställning (Husqvarna AB)
Årets innovation i Jönköpings län (Science Park Jönköpings län)
Årets marknadsförare, Guldstickan (Marknadsföreningen i Jönköping)
Årets turismpris (Smålands Turism)
Årets brobyggare (Jönköping University)

Här kan du läsa mer om samtliga utmärkelser och nomineringar för året gala.

Tidigare vinnare av Årets innovation

Förra årets vinnare var Papertect med sitt innovativa fingerskydd vid användning av offentliga skärmar. Bland tidigare vinnare hittar vi; 2021 – Ecris, 2020 – Multi4, 2019 – Progressive Safety, 2018 – Bondtech och 2017 – Inventech Europe.

Här är förebilderna som tar plats på listan för Årets unga ledande kvinna 2023

9 februari 2023

För nionde året i rad utses Årets unga ledande kvinna. Av 172 nominerade har 20 nya ledarförebilder tagit plats på listan. Årets förebilder är födda mellan 1988 och 1998 och representerar organisationer, myndigheter och privat sektor såväl som storbolag och egenföretagare. Den 6 mars presenteras vinnarna i tre olika kategorier under en prisceremoni på Science Park Towers.

En lista på 172 nominerade har till slut blivit 20 personer som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Handelskammaren Jönköpings län tillsammans med Science Park Jönköpings län och sedan förra året är även Region Jönköpings län med i arbetet. Nytt för i år är att utmärkelsen får en tredje kategori med fokus på ägande, årets unga ägande kvinna.

Linda Pålsson, Science Park Jönköpings län

”Utmärkelsen ”Årets unga ägande kvinna” syftar till att öka antalet företag i vår region som startas och drivs av kvinnor. Vi vill verka för en positiv utveckling både i regionen och på nationell nivå genom att synliggöra de som idag gör ett fantastiskt arbete med att driva företag i Jönköpings län. Flertalet kommuner i Jönköpings län har en lång väg att gå för att uppnå ett jämställt företagande och vi hoppas att genom att lyfta fram förebilder inspirera och uppmuntra fler att ta steget in i entreprenörskapet, säger Linda Pålsson som är en av initiativtagarna till den nya utmärkelsen.”

Bred representation från Jönköpings län

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer och myndigheter som privat verksamhet. Med på listan finns bland annat grundare och ägare av företag, en kommunpolis, flera chefer inom privat sektor och en chef inom en hjälporganisation.

Clara Ericsson som är kommunikatör på Handelskammaren Jönköpings län och en av projektledarna för Årets unga ledande kvinna, imponeras av den höga nivån på årets lista som de tre respektive prisutdelarna utsett efter ett gediget urvalsarbete.

Clara Ericsson, Handelskammaren Jönköpings län

”Jag är otroligt imponerad över årets lista med 20 framstående ledare i Jönköpings län. Det är viktigt för oss som jobbar för länets företag att få möjlighet att lyfta dem som förebilder i detta forum. Listan är inte bara en värdefull källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. De är ledarförebilder som inspirerar framtidens ledare och som kan visa upp fantastiska resultat av sitt ledarskap. Ser vi till helheten på listan hittar vi förebilder inom olika branscher och organisationer som kan inspirera till många olika typer av ledarskap.”

Tre pristagare utses på ceremoni på Science Park Towers i mars

Den 6 mars kommer tre personer prisas lite extra under en prisceremoni på Science Park Towers, där vinnarna av kategorierna Årets unga ledande kvinna, Årets unga ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang presenteras.

Årets unga ledande kvinna delas ut av Poolia Jönköping. Årets unga ägande kvinna delas ut av Handelskammaren Jönköpings län och Science Park. Årets blivande styrelsetalang delas ut av Styrelseakademien Jönköping.

Här är alla 20 nominerade

  • Alexandra Skobe (född 1988), VD, Skobes Bil AB, Tranås
  • Bianca Fransson (född 1997), Kvalitetschef, AQ Plast, Gislaved
  • Daria Ramzi (född 1991), Biträdade rektor, Vittra Samset, Jönköping
  • Elin Schönqvist (född 1990), Chief Sales Officer, DOSPACE, Jönköping
  • Evelina Savolainen (född 1988), Ekonomichef, Savotech, Gislaved
  • Evelyn Daniel (född 1989), Franchisetagare och fastighetsmäklare, Fastighetsbyrån i Jönköping
  • Johanna Antonsson (född 1993), Onlinecoach och PT, Johannas Hälsoliv, PT Johanna AB, Vaggeryd
  • Jonna Gustavsson (född 1993), Ägare, Essnce, Nässjö
  • Karolina Malmlöv (född 1991), COO, Paprtect AB, Jönköping
  • Linnea Park Lindahl (född 1991), Auktoriserad revisor och delägare, Actis Revision och Redovisning AB, Gnosjö/Gislaved
  • Maja Karlsson (född 1990), Kommunpolis, Polismyndigheten, Jönköping
  • Matilda Nordén (född 1994), Talent Acquisition Partner, Husqvarna Group och styrelsledamot, Shift Electric Mobility AB, Jönköping
  • Mia-Berentje Land (född 1992), Utvecklingschef R&D, Husqvarna Group, Jönköping
  • Oliva Normark (född 1993), HR-chef, Berry Superfos, Mullsjö
  • Saga Gustavsson Miljak (född 1998), Hållbarhetschef, Vinning, Jönköping
  • Sanna Johansson (född 1990), Laboratory Manager, Fagerhult, Habo
  • Sara Skoglund (född 1995), Koncernansvarig marknadschef, Prototal Industries, Jönköping
  • Šeila Mujić  (född 1992), Chef Kalmars län, Jönköpings län, Kronobergs län, Rädda Barnen, Jönköping
  • Stephanie Bedin (född 1997), VD, Easysteps, Värnamo
  • Veronica Suneson (född 1990), CFO, YLAB Larssons Bygg AB, Koncernansvarig CFO, Solidum Group AB och styrelseledamot för LBM Invest AB, Jönköping

Här finns motiveringar och bilder på alla ledarförebilder på listan.

Fakta Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 205 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Utmärkelsen drivs av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län och möjliggörs genom projektets partnerföretag.

Vill du veta mer?
Science Parks communityansvarige Linda Pålsson står vid en trappa i Science Park Towers
Linda Pålsson
Chef Community & Kunskap

Zeen Alashkar och Meza Nuts är Årets nytänkare i Sävsjö 2022

13 januari 2023

Entreprenören och familjeföretagaren Zeen Alashkar blev glatt överraskad när det hon trodde var ett möte med en affärsutvecklare, visade sig vara en prisceremoni. Det var dags att prisa ”Årets nytänkare” och Rehman Amin, affärsutvecklare på Science Park, Patrick Blomström, VD på Sävsjö näringsliv och Stefan Gustavsson, kommunstyrelseordförande i Sävsjö kommun var på plats för att dela ut utmärkelsen.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Meza Nuts drivs av familjen Alashkar, med Zeen i spetsen. De startade sin verksamhet i Vetlanda, men under 2020 expanderade företaget och flyttade till större lokaler i Sävsjö. Nu importerar de nötter från världen över, som de rostar, kryddar och säljer både nationellt och internationellt.

Fyra personer håller ett diplom och en stor vinstcheck

Motivering:

Genom en målmedveten satsning på lokal förädling av livsmedelsprodukter från världens alla hörn, skapar Årets nytänkare i Sävsjö kommun tillväxt och framåtanda.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Foto: Stefan Gustavsson

Habo Plast är Årets nytänkare i Habo 2022

11 januari 2023

Den 10 januari var det för fjärde året i rad dags att dela ut utmärkelsen Årets nytänkare, som delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. I år var det Jimmy Östman, Andreas Grennvall, Frank Dankbaar på Habo Plast som fick ta emot priset och 15 000 kronor.

Tre män står i en fabriksmiljö och håller en stor vinstcheck.

Bakom priset står Tillväxtstiftelsen, som delar ut Årets nytänkare varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset var Fredrik Göransson, ansvarig för regional utveckling på Science Park, Susanne Wahlström (M), kommunstyrelsens ordförande i Habo kommun, och Monika Raske, näringslivsansvarig i Habo kommun.

Återvunnet och fossilfritt år 2025

Habo plast har under de senaste åren tagit stora kliv mot en mer cirkulär plastproduktion. De har arbetar målfokuserat med återvinning och produktutveckling och har även en ISCC-profilering som ytterligare ett steg mot en fossilfri plastproduktion. Målet är att allt material som erbjuds kunderna ska vara återvunna eller fossilfritt producerade år 2025.

Juryns motivering

Inom en bransch i tydlig förändring tar Årets Nytänkare i Habo kommun samhällsutmaningar till en affärsmöjlighet. Genom att aktivt bidra i sina kunders förflyttning mot en mer cirkulär ekonomi utvecklar det egna bolaget konkurrensfördelar som kunskapsföretag.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Joachim Stenberg och UAS Intelligence är Årets nytänkare i Mullsjö 2022

9 januari 2023

Det var en märkbart rörd entreprenör som hyllades när Tillväxtstiftelsen delade ut utmärkelsen Årets nytänkare på Mullsjö Utveckling och Företagarna Mullsjös årliga julmingel. Elin Ohlsson, affärsutvecklare på Science Park, och Pernilla Bernhardsson, näringslivsansvarig på Mullsjö Utveckling fanns på plats för att dela ut priset till årets vinnare: Joachim Stenberg, grundare av UAS Intelligence.

– Jag är fortfarande tagen över uppmärksamheten. Detta betyder otroligt mycket för mig som egenföretagare. Det motiverar och engagerar, samtidigt som det är ett personligt bevis på att jag når ut med mitt företag. Det är det bästa med priset. Att sedan få 15.000 kronor strax innan jul, ja, det är ju otroligt välplacerat, säger Joachim om utmärkelsen.

 

Joachim driver sedan 2021 sitt företag som tillverkar och utvecklar plattformar för UAS (Unmanned Aircraft System) – som används i till exempel drönare. Joachims system och drönare har många användningsområden. De kan till exempel hjälpa Räddningstjänsten att hitta bränder, upptäcka värmeläckage i villor eller beräkna granbarkborrens spridning i skogarna. Och förutom att utveckla själva systemen samarbetar UAS Intelligence även med Yrkesakademin där de erbjuder operatörsutbildningar för drönarflygning.

Här kan du läsa Jönköpingspostens reportage om UAS Intelligence, som publicerades den 23 augusti 2022. 

Motivering:

Årets Nytänkare har en förmåga att se möjligheter och skapa nya affärsområden. Detta med hjälp av teknik som kan användas både mot privatpersoner, företag och offentlig verksamhet. Grattis Joachim Stenberg och UAS Intelligence.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

 

Tre personer håller en stor vinstcheck och ler.

Anna och Per Falk och Falks Metall är Årets nytänkare i Gnosjö 2022

22 december 2022

I år blev det entreprenörsparet Anna och Per Falk, grundare av Falks Metall, som fick ta emot utmärkelsen Årets nytänkare och 15.000 kronor som delas ut av Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, Science Park och Gnosjö kommun.

Drivkraften är att vi vill lämna över det vi skapat till nästkommande generationer och att de ska ha det bra. Vi har till exempel en å alldeles intill vår verksamhet. Det är en självklarhet att vattnet där ska vara rent. Vi håller rent i våra lokaler, på samma sätt som man håller rent hemma. Våra medarbetare ska känna att de trivs. Att vi fått priset är även deras förtjänst.

Anna Falk

Bakom priset Årets nytänkare står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. Utmärkelsen delas ut varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset var Science Parks affärsutvecklare i Gnosjö Maria Kristiansson.

Med målet om helt blyfri produktion 2023

Falks Metall är ett familjeägt företag med över 70 år i branschen och levererar produkter till allt från fordonsbranschen till försvars- och medtechbranschen. Bolaget har ett stort hållbarhetsfokus och arbetar hårt mot visionen om att all egen produktion bestående av svarvade och frästa metalldelar ska vara helt blyfria – vilket är en process med många led. Det handlar inte bara om att styra den egna produktionen utan även om stort påverkansarbete gentemot leverantörer som även dem kan behöva ändra sina produktionssätt. De samarbetar även med studenter från Chalmers som undersöker hur de kan maximera sitt hållbarhetsarbete.

Juryns motivering

Med hög ambition och målmedvetenhet tar Årets Nytänkare i Gnosjö kommun hållbarhetsarbetet till en ny nivå. Genom ett stort samhällsansvar skapas konkurrensfördelar för framtiden.

Tre personer står i fabrikslokal och håller blombukett, diplom och vinstcheck.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Robin Wiktorsson och Forma framtid är Årets nytänkare i Eksjö 2022

9 december 2022

Den 17 november var det galadags i Eksjö och lokala företagare, politiker och tjänstemän samlades för att prisa näringslivet. En av pristagarna var Robin Wiktorsson från Forma Framtid, som under kvällen fick ta emot utmärkelsen Årets nytänkare i Eksjö 2022. Science Parks affärsutvecklare i Eksjö, Marthina Knutsson, fanns på plats för att överlämna priset till den lyckliga vinnaren.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Det populära träningscentret Forma Framtid i centrala Eksjö drivs av Robin Wiktorsson och Ina Lindström. Här kan du som den glade motionären så väl som elitidrottaren ta del av både gym, gruppträning, rehabträning, massage och personlig träning.

Robin Wiktorsson och Marthina Knutsson står framför en logotypbakgrund och håller i ett diplom och en stor check

Jag är så otroligt tacksam för detta! Det är så svårt att ta in. Tack alla som trott på mig och stöttat alla mina beslut under dessa år. Tack till alla som fortfarande tror på mig.

Robin på Forma Framtids Instagram

Motivering:

Med kombinationen av ungdomlig entusiasm, en förmåga att tänka nytt och modet att våga satsa på sin dröm har Årets nytänkare hittat sitt framgångskoncept. Entreprenören har skapat en lika unik som familjär community, genomsyrad av inkludering. Genom sitt holistiska synsätt på hälsa med varje medlems behov i fokus, utmanar pristagaren inte bara sin bransch utan också sina medlemmar att våga ta steget till förändring. Årets nytänkare är Robin Wiktorsson och Forma Framtid.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Foto: KORU Media

Eva Sjöman och Chokladharmoni är Årets nytänkare i Vaggeryd

9 december 2022

Den 6 december fick en överraskad och mycket rörd pristagare ta emot Tillväxtstiftelsens utmärkelse ”Årets nytänkare i Vaggeryd 2022” och 15.000 kronor. Stämningen var på topp när Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson, Simone Kamm och Johan Thorsell från Vaggeryds kommun överraskade entreprenören Eva Sjöman i hennes butik Chokladharmoni i Skillingaryd.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Idag är känslorna utanpå! Jag blev tidigare utsedd till Årets nytänkare 2022. Tusen tack, alla inblandade. Vilken julklapp!!!

Eva på Chokladharmonis Instagram.

Gruppbild på Eva Sjöman, Elin Ohlsson, Simone Kamm och Johan Thorsell

Chokladharmoni grundades år 2019 och erbjuder inte bara ett läskande utbud över disk. Du kan även ta del av både chokladprovningar och kurser i pralintillverkning. Eva jobbar som tandhygienist på halvtid och har öppet i chokladbutiken några timmar i veckan.

Motivering:

Med kreativitet och nyfikenhet har Årets Nytänkare successivt vidareutvecklat sin affärsidé från försäljning av produkter – till tjänster, kursverksamhet och nya samarbeten.

Tidigare vinnare i Vaggeryds kommun:

2021 Per Jansson, Comptech
2020 Karolin Grunditz och Andreas Ahlgren, Fyra ess
2019 Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson, Hagshultskossorna

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.