Ett foto på vinnarna inom initiativet Årets unga ledande kvinna 2023. I förgrunden står Karolina Malmlöv, Jonna Gustafsson och Maja Karlsson med diplom och statyetter i händerna. På en scen i bakgrunden syns några av de övriga 17 nominerade ledarna.

Årets unga ledande kvinna 2023 – här är årets vinnare

8 mars 2024

Under en prisceremoni på Science Park Towers i Jönköping den 6 mars 2024 utsågs vinnarna av utmärkelserna inom ramen för Årets unga ledande kvinna 2023. Av 172 nominerade tilldelades tre personer de prestigefyllda utmärkelserna Årets unga ledande kvinna, Årets unga ägande kvinna och Årets blivande styrelsetalang. Stort grattis önskar vi Maja Karlsson, Jonna Gustafsson och Karolina Malmlöv!

Maja Karlsson – Årets unga ledande kvinna 2023

Maja Karlsson, kommunpolis på Polismyndigheten, tilldelades utmärkelsen Årets unga ledande kvinna 2023.

Maja är född 1990 och har det viktiga uppdraget att stärka samverkan mellan polis och andra samhällsaktörer. Hon möter systematiskt och målinriktat utmaningarna inom det brottsförebyggande arbetet och arbetar engagerat för att öka tryggheten och minska brottsligheten i samhället. Med stort fokus på samverkan och relationsbyggande har Maja framgångsrikt ökat Polisens förtroende hos olika målgrupper.

Förutom den stora äran vinner Maja ledarskapscoachning för sig själv och sin arbetsgrupp från vår partner Combitech. Hon vinner dessutom ett årskort på Friskis, också partner till Årets unga ledande kvinna.

Juryns motivering

Den här ledaren har med inspirerande ledarskapsförmågor och insatser lett sitt team med framgång. Det är inte bara hennes professionella prestationer som imponerar, utan även hennes personliga egenskaper och engagemang. Genom sin ledarstil har hon byggt upp ett djupt förtroende och skapat en atmosfär där människor trivs och vill utvecklas. Hon är en sann förebild genom sitt sätt att lyfta de personer som hon har i sin omgivning och att bygga starka, gränsöverskridande nätverk.

I en tid av förändring har den här ledaren visat prov på sin förmåga att hitta nya vägar och överträffa förväntningarna inom sin organisation. Hon sprider ljus och inspiration och vågar samtidigt visa sig sårbar. Hon tar sig an olika utmaningar med en imponerande viljestyrka. Med sitt ödmjuka och inspirerande ledarskap har den här omtyckta ledaren inte bara gjort en betydande skillnad i sitt arbete, utan även i många människors liv. Genom sina enastående insatser och mod inspirerar hon sin omgivning och är en sann förebild för framtidens ledarskap. Årets unga ledande kvinna är Maja Karlsson.

Jonna Gustafsson – Årets unga ägande kvinna 2023

Jonna Gustafsson, grundare och ägare av bolaget Essnce, tilldelades utmärkelsen Årets unga ägande kvinna 2023.

Jonna, som är född 1993, har med imponerade entreprenörsanda lyckats bygga upp och framgångsrikt driva bolaget Essnce – ett e-handelsföretag inom beautybranschen med fokus på parfymer. Genom skarpa marknadsstrategier har hon, på kort tid, lyckats tilltala en stor målgrupp via digital marknadsföring, vilket lett till ökad tillväxt och omsättning. Med sitt driv och sin starka vilja att förändra en bransch som på ägarsidan domineras av män har Jonna åstadkommit imponerande resultat och är en stor förebild i sitt sätt att äga och driva bolaget framåt.

Förutom den stora äran vinner Jonna individanpassad ledarträning via vår partner Orientor. Hon vinner dessutom ett årskort på Friskis, också partner till Årets unga ledande kvinna.

Juryns motivering

Genom sitt nytänkande har hon framgångsrikt utvecklat och förvaltat en verksamhet som inte bara speglar hennes passion utan också visar på en imponerande strategisk insikt. De många nomineringarna från olika håll understryker kraften av hennes entreprenörskap och företagsamhet. Hennes tydliga strategi och förmåga att förutse och hantera tillväxt visar på en imponerande affärsförståelse.

Det mod hon uppvisat genom att lämna en etablerad anställning och satsa på sitt eget företagande är beundransvärt. Hennes förmåga att identifiera och nyttja sina egna styrkor har skapat en grund för framgång och självförtroende. Det visar dessutom på en stor potential att generera arbetstillfällen och bidra till ekonomisk tillväxt. Hon är utöver detta en skicklig marknadsförare och har skapat ett välkänt varumärke som når över alla åldrar.

Den här entreprenörens imponerande prestationer under det senaste året gör det till ett enkelt val att tilldela henne titeln. Årets unga ägande kvinna är Jonna Gustafsson.

Karolina Malmlöv – Årets blivande styrelsetalang

Karolina Malmlöv, COO på Paprtect, tilldelades utmärkelsen Årets blivande styrelsetalang 2023.

Karolina, som är född 1991, har i sin roll som COO på Paprtect, framgångsrikt navigerat genom utmaningar och internationell expansion. Paprtect, som utvecklat en hygienartikel för offentliga pekskärmar, är ett nytt innovativt bolag som vuxit under Karolinas ledning. Hennes passion för ständig förbättring och att ta sig an nya marknader gör henne till en förebild och inspirationskälla för framtidens ledarskap.

Förutom den stora äran vinner Karolina en plats på utbildningen Rätt Fokus i styrelsearbetet, en två-dagars certifierad styrelseutbildning samt ett års medlemskap i Styrelseakademien. Hon bereds även plats som adjungerad styrelseledamot i ett av Entreprenörinvests intressebolag under ett års tid, med start enligt överenskommelse. Karolina vinner dessutom ett årskort på Friskis.

Juryns motivering

Genom att grunda och driva egna bolag, har hon visat en enastående förmåga att identifiera och lösa marknadsbehov med kreativa lösningar för att förhindra ett utbrett problem med stölder inom en av Sveriges största ungdomsidrotter. Hennes arbete har erkänts med prestigefyllda priser, som ett bevis på hennes förmåga att skapa värde och innovation. Dessutom har personens påföljande karriär ytterligare demonstrerat en bredd av kompetens, från affärsutveckling till marknadsföringsstrategier, och framför allt hennes engagemang för hållbarhet och etik inom affärsvärlden.

Via hennes förmåga att skapa starka team och främja en kultur av inkludering och tillväxt exemplifieras den moderna styrelsetalangen; drivet av innovation, ledarskap och ett oöverträffat engagemang för affärsutveckling och hållbarhet. Årets blivande styrelsetalang är Karolina Malmlöv.

Årets unga ledande kvinna

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 205 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Utmärkelsen drivs av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län och möjliggörs genom projektets partnerföretag.

Anna Hamilton, grundare av NutriGap, står i ett rum med mörkgröna väggar. Bakom henne står en gul fåtöljs.

NutriGap – nytt inkubatorföretag sätter kvinnohälsa i fokus med hjälp av AI-driven plattform

14 november 2023

NutriGap är en digital plattform som med hjälp av AI knyter samman kost, näringsintag, blodprov och symptom med omfattande forskning om näringsbehov relaterade till olika diagnoser. Nu går NutriGap-grundaren Anna Hamilton med i Science Parks inkubatorprogram. Hennes drivkraft är att en gång för alla fylla det gap som finns i vården kopplat till kvinnors hälsa och kvinnorelaterade sjukdomar.

Fem glada personer står på en scen och håller diplom, blommor och vinstcheckar.

Anna Hamilton kammade hem vinsten i Impact Demo Day som är en del av Science Parks startupprogram.

– Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.

Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton pitchen som tog henne vinnande ur Impact Demo Day – en pitchtävling som ingår i Science Parks Startupprogram.

Ser outnyttjad potential i informationen i vårt blod

Anna Hamilton har över fjorton års erfarenhet av dietistyrket inom såväl primärvård som på sjukhus. När hon jobbade på en njurmedicinavdelning fick hon upp ögonen för hur mycket information ett enda blodprov kunde avslöja om patientens hälsa. Men även hur kost och nutrition påverkade blodvärdena.

– Vi kan använda blodprover på ett så mycket mer effektivt sätt, och genom egen erfarenhet har jag sett hur förändringar i kost kan göra verklig skillnad. Det finns mycket forskning inom området. Men trots det får många kvinnor inte den hjälp de behöver.

Anna Hamilton, NutriGap

Från digital dietistmottagning till digital plattform för att kunna hjälpa fler

Sedan två år tillbaka driver Anna den digitala dietistmottagningen Foodformation. Där hjälper hon individer att få bukt med diagnoser och symptom med hjälp av kost och näringsämnen. Och det var här idén om en digital plattform – NutriGap – tog ett steg närmare verkligheten.

– Fördelen med att skapa en digital plattform är att du kan jobba med beteendet på ett annat sätt. Här kan du testa en förändring i taget, få direkt feedback med tips och recept helt anpassade efter dina symptom, blodvärden och din diagnos. Allt baserat på forskningsdata. Du känner dig bättre, samtidigt som du genom dina blodvärden kan se svart på vitt att du mår bättre.

En del av Science Parks inkubator

Efter sitt deltagande i Startupprogrammet antogs Anna och NutriGap till inkubatorprogrammet. Inkubatorn är den del av Science Parks verksamhet där det finns bäst förutsättningar att hjälpa till när det kommer till innovativa idéer med stor potential och hållbarhetsfokus. Under inkubationen, som normalt pågår 6-24 månader, får deltagarna skräddarsydd affärsutveckling med fokus på att ta idén och affären till nästa nivå. Företagen i inkubatorn arbetar med Science Parks egna affärsutvecklare men också med externa specialister.

Gemensamt för våra affärsutvecklare är att de har bred erfarenhet från att själva starta och driva företag, såväl som från storbolag. Så här säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park, om möjligheten att jobba tillsammans med NutriGap:

 

– Det är fantastiskt roligt att få jobba med NutriGap och Anna. Det tydliga behovet i samhället globalt gör det också väldigt meningsfullt. Det vi på Science Park kan bidra med i samarbete med vårt stora nätverk gör extra stor skillnad när entreprenören är i startfasen. Jag ser fram emot att få se Nutrigap växa och fylla det gap som faktiskt finns i vår nuvarande vård. Som far till två tonårsdöttrar ligger det mig varmt om hjärtat.

Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park

MVP, team-planer och framtidsdrömmar

Nästa steg för NutriGap är att testa en första version av plattformen, utöka teamet och undersöka möjligheterna med eventuella investeringar. Den långsiktiga drömmen och målet är att NutriGap ska bli ett självklart val. Både både individen men även som kvalitetshöjande komplement i vårdsektorn.

"Ett av mina stora Varför"

Annas hjärta klappar extra hårt för fertilitet och individer som kämpar för att bli gravida. Så här säger Anna om vem hor ser framför sig när hon jobbar med NutriGap:

– Fertilitet och infertilitet är något som ligger mig extremt varmt om hjärtat – och det är också ett av mina stora ”varför”. Att gå igenom IVF är en brutal resa. Det är fantastiskt att IVF finns, men bara ca 30% blir gravida på första försöket. Med rätt redskap, information och nutrition kan vi komma långt – NutriGap kan bland annat komplettera dagens IVF-behandling.

Alla ledare på listan Årets unga ledande kvinna 2022 står tillsammans på en scen. På golvet ligger konfetti och en av kvinnorna håller i ett diplom.

Ny utmärkelse lyfter företagare och ägare som är kvinnor

25 september 2023

I höst inleds nionde omgången av Årets unga ledande kvinna – ett initiativ som startades för att öka andelen kvinnor i ledande positioner i Jönköpings län. Den 1 oktober öppnar möjligheten att nominera personer, och i år tillkommer en ny utmärkelse – Årets unga ägande kvinna.

Årets unga ledande kvinna startades 2015 när Ledarnas Jämställdhetsrapport pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det gäller andel kvinnor på chefspositioner. Med målet att öka jämställdheten påbörjades arbetet med att årligen presentera en lista av förebilder – unga kvinnor i ledande positioner. Syftet med listan var att inspirera fler kvinnor att vilja bli ledare och chefer, men också att fungera som en plattform för företag och organisationer som söker experter eller ska rekrytera.

Isabela Lucas som utsetts till Årets unga styrelsetalang 2022 står tillsammans med konferencieren Fanny Wiman på en scen.

Isabela Lucas, vinnare Årets unga styrelsetalang 2022

Ny utmärkelse ska lyfta företagare och ägare

Utöver att visa på bredden av ledare har årligen två ledare på listan premierats lite extra. En person har vunnit utmärkelsen och titeln Årets unga ledande kvinna, och en har tilldelats utmärkelsen Årets unga styrelsetalang. I år läggs ytterligare en utmärkelse till; en av personerna på listan kommer att utses till Årets unga ägande kvinna.

När Årets unga ledande kvinna startades låg fokus på ledarskap och chefsroller. I samband med att vi på Science Park tillsammans med Handelskammaren tog över projektet började vi även titta på statistik kopplad till företagande, ägande och styrelser. Även inom dessa områden ligger Jönköpings län i botten av statistiken utifrån ett jämställdhetsperspektiv. Sedan starten av projektet kan vi se en ökning av antalet kvinnor i ledande roller och nu vill vi också rikta fokus på företagande och ägande. På nationell nivå är kvinnors företagande en högprioriterad fråga. Till exempel har Tillväxtverket fått i uppdrag av regeringen att stärka förutsättningarna för kvinnors företagande. Därför känns det självklart för oss utöka vårt jämställdhetsarbete med insatser kopplade till kvinnors företagande. Med den nya utmärkelsen Årets unga ägande kvinna vill vi lyfta kvinnor som driver och äger företag. Vi vet att förebilder är viktiga för att åstadkomma en förändring och vi vill bidra till att fler kvinnor blir entreprenörer och startar företag.

Linda Pålsson, chef Community & kunskap, Science Park Jönköpings län

Så utses listan och vinnarna

Under hela oktober kan allmänheten gå in och nominera personer till listan och därmed de tre utmärkelserna. För att kunna bli nominerad ska personen vara bosatt eller verksam i Jönköpings län, kvinna, max 35 år gammal (född tidigast 1988) och ha någon typ av ledarroll. Det kan vara som chef, företagare, i en styrelse, inom en förening eller annat engagemang inom ledarskap.

I november inleds sedan urvalsprocessen där 20 personer kvalificerar sig till listan. Listan offentliggörs i februari, och på en prisceremoni i början av mars utses vinnarna i tre kategorier:

Med den nya utmärkelsen ringar vi in ett område där vi har mycket att göra inom Jönköpings län. Som helhet visar nu projektet på att vi som står bakom Årets unga ledande kvinna håller jämställdhetsfrågan högt på agenda och jobbar på bred front för att skapa förändring. Vi kan med stolthet säga att projektet bidragit till statistiklyftet när det gäller ledare och chefer – nu vill vi göra samma sak för länets styrelser och företagande. Bristen på kvinnor tyder på outnyttjad potential – och att näringslivet går miste om viktig kompetens.

Clara Ericsson, Handelskammaren Jönköpings län

Ett gruppfoto på 18 av kvinnorna på listan Årets unga ledande kvinna 2022. Kvinnor na befinner sig i en gammal industrilokal.

Enkelt att nominera

Den som vill nominera en ledare gör det enkelt på aretsungaledandekvinna.se genom att fylla i ett formulär. Därefter får alla nominerade möjlighet att skicka in underlag som ligger till grund för urvalsprocessen till listan.

För att nå ut brett – både branschmässigt och geografiskt i länet – vill vi göra det enkelt att nominera. Den som nominerar behöver inte veta exakt vilka resultat personen åstadkommit eller vilken av de tre utmärkelserna som passar bäst. Du nominerar helt enkelt dina ledarförebilder till listan som helhet och sen gör vi det tuffa arbetet med att utse vinnarna utifrån specifika kriterier för respektive utmärkelse. Med det vill vi uppmana alla i länet att nominera ledare på bred front – inte bara chefer – till årets lista, säger Lovisa Schedin, Science Park Jönköping, som är en av projektledarna för utmärkelsen.  

Vill du nominera en ledare? Här kan du skicka in din nominering mellan 1 och 31 oktober.

21 kvinnor står och sitter i en ljus fabrikslokal

Här är ledarförebilderna som har chansen att bli Årets unga ledande kvinna 2022

6 februari 2023

För åttonde året i rad utses Årets unga ledande kvinna. Av 141 nominerade har 21 nya ledarförebilder tagit plats på listan. De är födda mellan 1987 och 1997 och representerar organisationer, kommuner och föreningar såväl som storbolag och startups. Den 2 mars presenteras vinnarna i två olika kategorier på en prisceremoni på Elmia.

Det är positivt att jämställdheten vad gäller ledare har förbättrats i Jönköpings län de senaste åren. Glädjande är även att det under nomineringsperioden för första gången kom nomineringar från alla kommuner i länet. Bra jobbat Jönköpings län! Det hade varit fantastiskt att anse oss klara med detta arbete, men tyvärr ser vi ut att behövas ytterligare ett tag då Jämställdhetsbarometern visar att chefer upplever att jämställdhetsarbetet prioriteras lägre idag än för fem år sedan och var femte chef svarar att jämställdhetsarbetet inte längre är en prioriterad fråga på arbetsplatsen.

Linda Pålsson på Science Park Jönköpings län, en av utmärkelsens projektledare.

En lista på 141 nominerade har till slut blivit 21 personer som nu tar plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna. Sedan 2019 drivs projektet av Science Park tillsammans med Handelskammaren Jönköpings län och i år är även Region Jönköpings län med i arbetet.

”Jag är så glad och stolt att vi från Region Jönköpings län får vara delaktiga i detta viktiga projekt som lyfter kompetenta ledarförebilder. För oss som jobbar med och för utvecklingen av vårt län är det oerhört inspirerande att få ta del av dessa framgångsrika ledares insatser och arbetsresultat. Imponerande!”, säger Lena Larking, Regional utveckling på Region Jönköpings län.  

Bred representation från hela Jönköpings län

Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer och föreningar som offentlig och privat verksamhet. Med på listan finns bland annat grundaren av en startup, en hållbarhetschef inom bilbranschen, flera enhetschefer inom vården och en ledare inom föreningslivet.

Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park och projektledare för Årets unga ledande kvinna, är nöjd med listan som Poolia utsett efter ett gediget urvalsarbete:  

Listan är inte bara en otrolig källa för valberedningar och rekryterare när de söker kandidater, experter eller föreläsare. Det är en lista med kompetenta ledarförebilder som också inspirerar potentiella framtida ledare i Jönköpings län. Ser vi till helheten på listan hittar vi förebilder inom olika branscher och organisationer som kan inspirera till många olika typer av ledarskap.

Clara Ericsson, Kommunikatör på Handelskammaren Jönköpings län, är en av projektledarna och imponeras av den höga nivån på årets lista.

Jag är otroligt imponerad av alla som kommit med på årets lista och det är viktigt för oss som jobbar för länets företag att få möjlighet att lyfta dem i detta forum. De är ledarförebilder som inspirerar sin omgivning och som kan visa upp fantastiska resultat av sitt ledarskap.”

Tre kvinnor sitter ner. Kvinnan i mitten hukar sig och har händerna i ansiktet

Två pristagare utses på ceremoni på Elmia i mars 

Den 2 mars kommer två personer prisas lite extra under en prisceremoni på Elmia, där vinnarna av Årets unga ledande kvinna och Årets unga styrelsetalang presenteras. 

Här är alla 21 nominerade  

  • Amanda Högberg Bitici (född 1992), HR-chef, Sesol AB, Jönköping 
  • Caroline Lilja (född 1994), Supply Chain Manager på Husqvarna Group, Jönköping 
  • Eliza Sjöberg (född 1992), IT-Chef/Förvaltningschef, Flintab AB, Jönköping 
  • Felicia Trabelsi (född 1992), Områdeschef för klinisk Patologi och Cytologi, Länssjukhuset Ryhov, Jönköping 
  • Hanna Erlandsson (född 1990), Försäljningsområdeschef, distrikt Öst, SEB Pension & Försäkring, Jönköping 
  • Hanna Skogefors (född 1993), HR Business Partner för Bufab Sweden AB & Business Unit Nordic, Värnamo 
  • Ida Boman (född 1988), Enhetschef och jämlikhetsansvarig, Toxic Interactive Solutions, Jönköping 
  • Ida Hiben (född 1990), Baskettränare, Brahe Basket, Jönköping 
  • Isabela Lucas (född 1990), Hållbarhets- och Kvalitetsansvarig, HAGS Aneby AB, Aneby 
  • Jingyi Zhang Edenborg (född 1989), Inköpschef, Tenzo, Gislaved 
  • Johanna Rydin (född 1987), Klinikchef och tandläkare, Värnamo Folktandvård, Värnamo 
  • Johanna Serrander (född 1991), Projektledare, Sweco, Jönköping 
  • Jonna Stengel (född 1989(, Områdeschef, Samhall, Nässjö 
  • Kristina Almaleh (född 1987), VD och ägare, Smålands Hemvård AB, Jönköping 
  • Lovisa Leijonklo (född 1991), Hållbarhets- och varumärkeschef Nybergs Bil, Jönköping 
  • Malin Larsson (född 1995), Tf. Produktionschef, SAAB Training & Simulation, Jönköping 
  • Maria Liljeqvist (född 1994), Enhetschef hemtjänst Jönköpings kommun, Jönköping 
  • Mirna Krsek (född 1990), Klinikchef och tandläkare, Rosenlund Folktandvård, Jönköping 
  • Nora Tegnér (född 1997), Enhetschef i hemtjänsten, Jönköpings kommun, Jönköping 
  • Rosita Garic (född 1987), Områdeschef för hälso- och sjukvård, Vaggeryds kommun, Vaggeryd 
  • Sofie Hellström (född 1991), VD och medgrundare, OICAN WEAR, Jönköping 

Motiveringarna till de nominerade hittar du på aretsungaledandekvinna.se.  

Vad får vinnarna? 

Vinnaren av Årets unga ledande kvinna presenteras den 2 mars och vinner den ärofyllda titeln, ledarskapscoaching genom Combitech samt ett årskort och PT-timmar på Friskis. 

På ceremonin presenteras också Årets unga styrelsetalang, som får en styrelseutbildning av och medlemskap i StyrelseAkademien samt tar plats som adjungerad styrelseledamot inom investmentbolaget North Castle. Samtliga ledarförebilder får möjlighet att åka på en gemensam resa fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.

I fjol utsågs Therese Salmonsson till Årets unga ledande kvinna 2021. Tidigare vinnare är: 

  • Agnesa Selmani (2020) 
  • Era Gerguri (2019) 
  • Helén Truong (2018) 
  • Filicia Björkman (2017) 
  • Eva Skogeryd (2016) 
  • Jennie Wall (2015) 

Fakta Årets unga ledande kvinna  

Årets unga ledande kvinna är ett initiativ som startades 2015 av Ridsportalliansen. Syftet är att öka andelen kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder under 35 år. Med årets nominerade har totalt 185 kvinnor tagit plats på listan genom åren. Utmärkelsen drivs av Science Park, Handelskammaren Jönköpings län och Region Jönköpings län och möjliggörs genom projektets partnerföretag

Fem kvinnliga lärare på utbildningen Hello, Girl! står uppställda bredvid en rollup med text om utbildningen.

Hello Girl! utbildar tjejer som vill lära sig koda

23 oktober 2019

Under helgen den 18-19 oktober arrangerades för tredje gången den populära utbildningen Hello, Girl!. En utbildning för tjejer som vill lära sig grunderna i kodning och få en större inblick i programmeringsbranschen.

– Söktrycket har varit enormt och i helgen samlades 25 tjejer på Science Park i Jönköping för att lära sig koda, inspireras och träffa grymma förebilder inom yrket, säger Linda Pålsson, projektledare för Hello, Girl!.

Utbildningen arrangeras inom projektet Transform to AAA. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen mer digitalt jämställd.

Jönköpings län har ett lågt procentantal kvinnor som söker sig till tekniska utbildningar och som jobbar i tekniska näringar. Dessa siffror har projektet bestämt sig för att förbättra. Vi gör Hello, Girl! för att få fler kvinnor att bli intresserade av kodning och få möjlighet att testa sitt intresse.

Linda Pålsson, projektledare, Science Park Jönköping

Ska bryta normer

Utbildningen arrangeras för tredje gången, och enligt Linda Pålsson så är ett viktigt syfte också att förändra den normativa bilden av kodare.

När någon nämner yrket programmerare så dyker ofta en bild upp av en kille som är intresserad av – och är bra på – teknik och matte. Vi vill synliggöra att programmering kan vara ett estetiskt och kreativt yrke där du kan få jobb inom de flesta branscher.

Linda Pålsson

Förebilder lär ut

Utbildare under helgen är 6 stycken tjejer som jobbar som programmerare och kodare på olika IT-bolag runt om Jönköping. En av dem är Emma Kihlberg, som arbetar som digital mediaspecialist och webbutvecklare på designbyrån Ny.

Det är jätteroligt att lära ut kodning och jag vill bidra till att det blir en mer jämställd bransch. Med den här kursen fångar vi upp både de som kommer från gymnasiet och som ska välja en utbildning, och även tjejer som står inför ett karriärsval. Mitt mål är att visa att kodning inte är svårt, och att visa att tjejer är precis lika kvalificerade som killar att arbeta med det. Allt handlar om att ha tillräckligt mycket intresse för det du gör, säger Emma Kihlberg, webbutvecklare på Ny.

Skapar intresse för karriärsbyte och utbildningar

En av deltagarna på utbildningen är Sofia Romedahl. Under 20 år har hon arbetat som lärare, men är nu i startgroparna till att testa något nytt.

Jag står inför ett karriärsbyte där jag i framtiden vill jobba som webbdesigner. Jag har alltid varit intresserad av bild och form och har tidigare studerat grafisk design. Nu har mitt intresserad för kodning också väckts.

Sofia Romedahl

Under två intensiva utbildningsdagar har Sofia fått en inblick kring HTML, CSS och Javascript.

Det har varit mycket nytt och jag har fått en idé om vad allt innebär. Kursen har även väckt en nyfikenhet kring vilka utbildningar jag kan välja för att ta detta intresse vidare.

Och enligt Linda Pålsson är precis det ett av målen med utbildningen.

Kursen är även till för att låta tjejerna känna om de har ett intresse för kodning. Och detta för att de inte ska hoppa på en längre utbildning och ångra sig. Genom Hello Girl! kan de checka av det intresset redan under en sådan här kurs.

Inspirationsföreläsning avslutade första utbildningsdagen

Under fredagskvällen avslutade kursdeltagarna första utbildningsdagen med att ansluta sig till en större After Work arrangerad av Science Park. Under en inspirerande timme berättade motivationsföreläsaren Anna Sandborn om hur hon fick rollen som programmerare på Nordens största bank (utan att ha haft någon tidigare erfarenhet av kodning), och om strategier för att våga nå sina drömmer, testa nya saker och vända motgångar till framgångar.

Det var en grym föreläsning. Jag fick mycket motivation till hur jag tar min dröm vidare.

Zuhal Hussein, deltagare, Hello, Girl!

Maria Göransdotetr Marklund och Nana Björnberg står inne i ett orangeri. De är vända mot kameran och ser glada ut.

Handelskammaren och Science Park tar över Årets unga ledande kvinna

14 juni 2019

När det är dags för den femte omgången av utmärkelsen Årets unga ledande kvinna är det med nya arrangörer i projektet. Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län tar över projektägarskapet från Ridsportalliansen och kommer att fortsätta driva projektet som ska bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner i länet.

Efter att under fyra år ha drivit projektet Årets unga ledande kvinna lämnar Ridsportalliansen Jönköping över ägarskapet till Handelskammaren i Jönköpings län och Science Park i Jönköpings län. Nya projektledare blir Maria Göransdotter Marklund, marknadsansvarig på Science Park, och Nana Björnberg, affärsutvecklare och projektledare på Handelskammaren i Jönköpings län.

Ridsportsalliansen lämnar över projektet

– Vi har många tankar, men idag inte resurser för att växa och göra mer med de 100 som redan finns på listan och det finns möjligheter att nå ut bättre i hela länet. Efter att vi avslutade den fjärde omgången av Årets unga ledande kvinna tog vi i Ridsportalliansen beslutet att lämna över vårdnaden av initiativet till någon som kan förvalta och utveckla, vara en trovärdig ägare av frågan och på ett naturligt sätt fortsätta att inkludera fler organisationer som vill ställa sig bakom initiativet. Vi kontaktade två organisationer med god förankring i länet och till vår glädje ville både Science Park och Handelskammaren i Jönköpings län driva vidare projektet, säger Kicki Alm som är ordförande i Ridsportalliansen och som tillsammans med Ida Severin varit projektledare.

– Vi är otroligt glada över att få möjligheten att ta över projektet och fortsätta driva det viktiga arbetet med att lyfta fram fler ledarförebilder i länet. Projektet har växt för varje år både vad gäller mediegenomslag, partners, antal nominerade och kvalitet på listan, men vi är övertygade om att vi ännu inte nått initiativets fulla potential. Det långsiktiga målet är att nå jämställdhet och att utmärkelsen i framtiden heter ”Årets unga ledare” – och det fortsätter vi jobba för, säger Maria Göransdotter Marklund, Science Park.

100 unga ledarförebilder utsedda

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka fördelningen av kvinnor bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Under föregående fyra år har totalt 100 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna. Tidigare i år utsågs Helén Truong, group manager på Husqvarna, till Årets unga ledande kvinna 2018. Helén tog hem utmärkelsen i hög konkurrens – totalt skickades 150 nomineringar in, vilket är rekordmånga.

– Initialt kommer väldigt lite att ändras i projektet. Projektet har drivits på ett proffsigt och framgångsrikt sätt och det är inget självändamål att förändra upplägget, utan vi kommer att skruva på detaljerna för att höja nivån ytterligare. Det första vi kommer att titta på är hur vi kan stärka förankringen i länet, utanför Jönköpings kommun. Vi vill också undersöka hur vi kan utveckla nätverket mellan personerna som redan tagit plats på listan. Listan ska fungera som en plattform för spännande samarbeten, mentorskap och i rekryteringssammanhang. Ledarförebilderna som redan utsetts utgör en fantastisk kunskapsbank där företag och andra kan hitta kompetenta och erkänt duktiga ledare till exempelvis styrelseuppdrag och ledarpositioner i länet, säger Nana Björnberg.

Jönköpings län i botten i jämställdhetsligan

ledarnasjämställdhetsbarometer2015

Skärmdump från Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015

Jönköpings län sämst på jämställdhet

Initiativet till Årets unga ledande kvinna togs 2015 när Ledarnas jämställdhetsbarometer släpptes och pekade ut Jönköpings län som sämst i Sverige när det kommer till andel kvinnliga chefer. Statistik från 2017** visar att snittet för länet har ökat till 34% (andel chefer som är kvinnor) men fortfarande finns mycket att göra, och skillnaderna mellan länets kommuner är stor. I Gnosjö är andelen chefer som är kvinnor 22 %, vilket är lägst i Sverige. Högst andel kvinnor i chefspositioner har Eksjö och Mullsjö med 39%.

– För oss på Science Park är Årets unga ledande kvinna ett viktigt projekt sett till vårt uppdrag. 2018 föll kvinnors entreprenörskap med 30 %***. Det är ett fall som är så kraftigt att det drar med sig hela det svenska entreprenörskapet trots att entreprenörskapet hos männen ökar. För oss som jobbar för att göra Jönköpings län till Sveriges mest attraktiva företagarregion är jämställdheten både ett mål och ett medel. Utan kvinnor som företagare och ledare går vi miste om viktig kompetens som för regionen framåt, säger Maria Göransdotter Lindén.

Fortsätter att stötta ridsporten och föreningslivet

När Årets unga ledande kvinna startades var det Jönköpings Fältrittklubb som tog initiativ till satsningen, och sedan har Ridsportalliansen drivit projektet. Ridsporten är bevisat skickliga på att fostra ledare. Stallet är en bevisat bra grogrund för att utveckla ledaregenskaper, och eftersom majoriteten av utövarna inom idrotten är tjejer och kvinnor har ridsporten varit en naturlig plattform för att hitta och lyfta förebilder. Även projektets nya ägare kommer att fortsätta stötta ridsportens med att utveckla framtidens ledare.

Fortsätter stötta ridsporten

– En del av projektets överskott kommer under två år att gå tillbaka till Ridsportalliansen i form av ett stipendium. Därefter vill vi fortsätta att stötta föreningslivet men titta på möjligheten att bredda urvalet genom att inkludera fler föreningar än inom ridsporten, säger Nana Björnberg.

Årets unga ledande kvinna finansieras genom partnerskap och intäkterna går dels till en inspirationsresa till den som vinner utmärkelsen, dels till aktiviteter och att marknadsföra projektet.

*Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2015 och Ledarnas Jämställdhetsbarometer 2017

**SCB

***Veckans affärer, 2019-06-14

En bild med text som visar statistik för jämställdheten i Jönköpings läns kommuner 2017.

Hello, Girl! inspirerar tjejer att koda

3 april 2019

I helgen gick andra omgången av den populära programmeringskursen ”Hello, Girl!” av stapeln. 24 tjejer och kvinnor samlades på Gro36 i Jönköping för att lära sig grunderna i HTML, CSS och Javascript med ledning av fem lärare från Jönköpings IT-bolag.

Hello, Girl! är en kurs i kodning för kvinnor av kvinnor. Kursen arrangeras inom det kvinnliga nätverket WI-Tech Brains, som drivs inom projektet Transform to AAA och Digital Dreams. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen digitalt jämställd.

Flera kvinnor sitter vid datorer i en stor, ljus lokal. På en skärm syns delar av ett utbildningsmaterial för en kodutbildning.

Inspiration för digital jämställdhet

I dag är andelen kvinnor 28 % inom IT- och telekombranschen. Andelen kvinnor är också låg bland sökande till tekniklinjer på universitet och högskolor. Allt detta påverkar näringslivets kreativa förmåga, innovationskraft och omställningsförmåga. Kursen Hello, Girl! ger fler kvinnor chansen att hitta ett intresse inom IT, vilket är ett steg för att öka jämställdheten inom branschen.

– Att utbildningen blev fullbokad på mindre än ett dygn, och att vi fick en lång reservlista, är ett tydligt tecken på att intresset är stort och att behovet av utbildningen finns. Vi hoppas och tror att detta initiativ ska leda till en högre andel sökande kvinnor till tekniska utbildningar, samt fler kvinnor som jobbar inom, startar och driver tillväxtbolag, startups, tech- och teknikföretag i Jönköpings län, säger Linda Pålsson, affärsutvecklare på Science Park, projektledare och ansvarig för kursen.

En kurs för kvinnor av kvinnor

Kursens fem kvinnliga lärare arbetar på olika IT-bolag runt om i Jönköping, vilket gav deltagarna möjlighet att skapa kontakter i branschen. De blir också goda förebilder för kvinnor som är intresserade av IT och tech.

– För mig är Hello, Girl! plattformen där jag får träffa andra tjejer som är nyfikna på programmering. Varje gång vi samlas blir jag fylld av glädje, inspiration och girl-power. Det är också roligt att få vägleda andra i teknik, kod och terminologi jag själv tyckt varit svår och läskig. Jag hoppas att Hello, Girl! kan visa att rollen som programmerare är kul, utmanande och utvecklande – vilket säkerligen många söker i sin nästa yrkesroll, säger Emmelie Strand, designer och frontendutvecklare på Knowit, lärare i kursen Hello, Girl!.

Stort intresse för branschen

Efter fredagens utbildningstimmar hölls en frågestund där deltagarna fick chans att ställa frågor till utbildarna. Intresset av yrket var stort och det ställdes frågor om allt ifrån hur deras arbetsplatser och arbetsuppgifter ser ut till vad de har studerat, och varför de valde dessa yrken.

Bland deltagarna fanns tjejer och kvinnor i olika åldrar och av olika nationaliteter. De flesta kom från Jönköping med omnejd men en del var inresta från andra delar av Sverige. Anledningarna till att de anmält sig till en grundutbildning i programmering var flera. Vissa ville få en större inblick i vad det innebär att arbeta med kod, innan de eventuellt söker till en längre utbildning; andra ville bara testa något nytt i livet. Någon ville lära sig om kod för att kunna bygga sitt företags webbsida medan en annan var arbetssökande i dag och vill bättra på sina chanser till jobb. Många ville träffa och lära känna likasinnade och såg kursen som ett bra tillfälle att få nya kontakter. Gemensamt för alla dessa tjejer och kvinnor är att de vill vara med och forma framtiden.

På en läktare sitter ungefär femton kvinnor och tittar in i kamerna. De är alla deltagare på kodutbildningen Hello, Girl!

– Jag har länge velat lära mig grunderna i kodning och tycker denna kurs var ett perfekt upplägg och tillfälle för det. Med ledning av fem grymma tjejer programmerade vi vår egna receptsida. Tillsammans jobbar vi för en mer jämställd techbransch där vi vill vara med och bygga framtiden! Jag fick verkligen upp ögonen för kodning och vill lära mig mer, bra att ha på cv nu när jag söker jobb märker jag. Det var så kul att lära känna nya coola tjejer och vi alla inspirerades av de som höll i kursen, säger Sofie Norman, en av deltagarna i kursen.

– Jag har alltid, eller i alla fall sedan internet kom till världen, varit nyfiken på hur en hemsida ”blir till”, men det har inte blivit av att jag gett mig in på det förrän nu i helgen. Jag kommer att ta med mig att det kan vara svårt i början men kul att koda, att det finns flera kodspråk och att fler kvinnor behövs i teknikens värld, säger Bahrie Zogaj Krasniqi, en av kursens deltagare.

Under kursen fanns representanter från Jönköping University på plats för att informera om de utbildningar som finns för vidareutbildning inom ämnet. Kursen hölls på Gro36, som sponsrat initiativet med sina öppna och kreativa lokaler, vilka skapade goda möjligheter för deltagarna att nätverka.

Hello, Girl! är ett samarbete mellan Science ParkJönköping UniversityEn AppstudioKnowitConsidCybercomJordbruksverketGro36 och Teknikcollage Södra Vätterbygden och arrangeras inom projektet Transform to AAA, Digital Dreams och nätverket WI-Tech Brains.

Transform to AAA delfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Ett kollage med bilder på några av de ledare som tagit plats på den prestigefyllda listan Årets unga ledande kvinna.

Science Park stolt partner till Årets unga ledande kvinna

2 oktober 2017

För tredje året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses, en satsning för att synliggöra förebilder i Jönköpings län. Science Park Jönköping är stolt partner till utmärkelsen som på sikt ska bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner. Idag ligger Jönköpings län i botten i statistiken med kvinnor på endast 28% av chefsposterna* och bland de 50 största bolagen finns endast 2 kvinnliga vd:ar**.

Under föregående två år har totalt 55 kvinnor valts ut till listan Årets unga ledande kvinna, en lista som med denna omgång kommer växa med cirka 20 namn. Förra året utsågs Eva Skogeryd, HR-manager på IKEA Torsvik, till högsta vinnare och fick en inspirationsresa och en styrelseutbildning i pris. Nu har det blivit dags att utlysa priset igen.

Överskottet går till ledarskapsutbildning för unga

Överskottet i projektet kommer användas till en ledarskapsutbildning för ett 20-tal unga med målet att ge dem inspiration och verktyg till att vilja söka sig till ledande positioner i framtiden. Science Park är en av aktörerna som står för innehållet i utbildningen. Deltagarna kommer handplockas från Ridsportalliansens föreningar och en stor del av dem kommer vara kvinnor.

– I år ville vi på ett väldigt konkret sätt bidra till att utveckla framtidens ledare. Eftersom majoriteten av de engagerade ungdomarna i ridklubbarna är tjejer så kommer deltagandet spegla den fördelningen, säger Kicki Alm som är ordförande i Ridsportalliansen Jönköping.

För oss känns det som en självklarhet att vara med som partner till Årets unga ledande kvinna. Med dagens skeva siffror går samhället miste om viktig kompetens och det vill vi vara med och förändra. Ett sätt är att få fler kvinnor att starta företag vilket vi jobbar med dagligen. Utöver det vill vi få in fler kvinnor i vår community och våra nätverk för att få en bredare kunskapsbas. I ledarskapsutbildningen som Årets unga ledande kvinna erbjuder håller vi i en del som handlar om just entreprenörskap. Vi är stolta över att få vara med och utbilda nästa generations ledare.

Gustav Österström, VD, Science Park Jönköping

Söker alla typer av ledare

Nytt för i år är att Ridsportalliansen Jönköping står bakom initiativet, en sammanslutning av ridklubbarna Jönköpings Fältrittklubb, Vissmålens ridklubb, Ölmstad Rid- och Körsällskap och Bankeryds ridklubb. Ridsporten är nämligen bevisat skickliga på att fostra ledare och eftersom majoriteten av de som utövar ridsport är tjejer och kvinnor, har ridsporten alltså en god förmåga att utveckla framtidens ledande kvinnor. Utmärkelsen vänder sig dock brett, till alla typer av ledare. Projektet genomförs i samarbete med företag och organisationer i länet.

Alla kan nominera sina förebilder

På www.aretsungaledandekvinna.se kan allmänheten från och med idag och fram till och med den 19 november nominera kvinnor under 35 år. Därefter påbörjas gallringsarbetet och under februari 2018 kommer en lista på ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris, en inspirationsresa och en styrelseutbildning, och vinnaren koras under en prisceremoni 1 mars.

Juryn består bland annat av Mats Tidstrand, VD Hallpressen, Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi och Åsa Thegström, affärsenhetschef Saab.

Om projektet

Årets unga ledande kvinna syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram förebilder. Initiativtagare är Ridsportalliansen Jönköping och satsningen förverkligas genom stöd av Poolia, Hallpressen, Combitech, Saab, IKEA, Länsförsäkringar Jönköping, Jönköping Energi, Länsstyrelsen i Jönköpings län, HSB Göta, Jönköpings kommun, Yellon, Science Park Jänköping, Fotograf Patrik Svedberg, StyrelseAkademien och VY skybar.

Källor:

*Ledarnas jämställdhetsbarometer 2015

** Ledarnas chefsbarometer 2016