Här är Årets nytänkare 2023

31 december 2023

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stortPristagaren belönas med 10 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Vetlanda kommun

Inredningsbutiken Firma Fanfar, ledd av Ida Englund och Tobias Jansson, är Årets Nytänkare i Vetlanda kommun.  

“Genom kreativitet och engagemang har Årets Nytänkare förflyttat sig från att vara en butik till en betydande destination med stor attraktionskraft. Företaget bidrar till hållbar platsutveckling och att sätta Vetlanda på kartan. De har visat på stort mod och nytänkande i sitt entreprenörskap som kan inspirera andra att tänka nytt.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun

Bengt Palmquist och Hans Brunström på Gislaved Energipark är Årets nytänkare i Gislaved kommun. Denna AI-styrda energipark, som förväntas vara klar under 2024, introducerar ett unikt energikoncept med tre huvudkomponenter: solceller för energiutvinning, energilagring med återvunna elbilsbatterier och vätgasproduktion.  Konceptet är lokalt framtaget för att möta den globala efterfrågan på smart energieffektivitet.

Här är Årets nytänkare 2022 

31 december 2022

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Värnamo kommun 

Splitter AB och Aid Vllasaliu, är Årets nytänkare i Värnamo kommun. Splitter använder avancerade AI-algoritmer och maskininlärning för att analysera ljudfiler, rensa bort oönskat innehåll och återskapa det önskade ljudet. Denna innovativa tjänst är en unik och effektiv lösning som möter en långvarig efterfrågan inom industrin.

”Med en ”renare” produkt i sikte och med Artificiell Intelligens som verktyg, tar Årets nytänkare i Värnamo 2022 våra ljus- och mediaupplevelser till en högre nivå.” 

Splitter är sedan i februari en del av Science Parks inkubator och fokus framåt kommer bland annat ligga på att utforska nya potentiella segment och affärsområden för bolaget. Inkubatorprogrammet riktar sig till startups i Jönköpings län, med stor tillväxtpotential och fokus på hållbarhet.   

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

Trakt Forest Hotell, grundat av Sandra och Mattias Sälleteg,  prisas som Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Trakt Forest Hotel är ett unikt skogshotell beläget i hjärtat av orörd skog. Hotellet erbjuder en unik vistelse där gästerna kan njuta av en öppen utsikt över naturen och uppleva lugnet som skogen erbjuder.  

”Årets nytänkare i Vetlanda kommun har satsat i utmanande tider. De har utvecklat sin verksamhet på platsen där de bor som i dag drivs av fjärde generationen. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet uddaboende så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Genom sitt nytänkande har de stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar starkt till att utveckla besöksnäringen och destinationen Vetlanda i stort.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Reelab och grundarna Kristin och Jacob Nilsson är Årets nytänkare i Gislaved kommun. Reelab levererar återvunnet råmaterial enligt egna recept till polymerindustrin i Europa, Asien och USA. Företaget fokuserar på cirkulärt produktionsflöde och strävar efter att främja hållbarhetsinitiativ inom plastindustrin.

“Branscher och företag ställs inför utmaningar i omställningen för klimatets skull. Med ett tydligt hållbarhetsfokus skapar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun nya affärsmöjligheter för såväl sina kunder som för den egna verksamheten.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun

Herrgårdskliniken AB och Malin Kyllesjö prisas som Årets nytänkare i Aneby kommun. Herrgårdskliniken erbjuder utbildningar och arbetsinsatser som syftar till att minimera risken för glödbränder efter skogsbränder. Med hjälp av certifierade hundar kan de snabbt och effektivt upptäcka glödhärdar och förhindra återuppflammning. Utbildningen har väckt nationell och internationell uppmärksamhet som den enda i sitt slag. 

”Nu och i framtiden är vi beroende av vår jord och dess existens. I den enda skogsbrandshunds­utbildningen i världen, tar Malin från Aneby hjälp av djuren för att rädda naturen. Hundarna används för att söka upp glödhärdar nere i marken, vilket är snabbare, effektivare och mindre kostsamt för att stoppa en skogsbrand. Med förfrågningar från flera delar av vår jord ser vi ett globalt behov av att använda skogsbrandhundar som resurs.” 

Årets nytänkare i Tranås kommun 

MNOP Jewelry och Magdalena Nehm prisas som Årets nytänkare i Tranås kommun. MNOP Jewelry specialiserar sig i att skapa smycken av återvunnet guld och silver. Med kollektioner som passar både vardag och fest strävar Magdalena efter att göra hållbar konsumtion enklare genom sina smycken. 

”Med en tydlig idé om livsstil och företagande i förening skapar Årets Nytänkare i Tranås en internationell framgång med en hållbarhetsdriven affärsmodell.” 

Årets nytänkare i Nässjö kommun

Det nystartade företaget Clean Energy Sweden och Martin Sundström prisas som Årets nytänkare i Nässjö kommun. Clean Energy Sweden etablerar och driver lokal produktion av ren förnybar energi och har energilagring i Nässjö-regionen samt omkringliggande kommuner. Bolagets vision är att bidra till en tillgänglig energiproduktion med minskad klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp. 

“Årets nytänkare har ett stort lokalt engagemang för ren förnybar energi och biologisk mångfald, samt en vision att el ska produceras där den förbrukas. Genom att använda befintlig teknik har Martin Sundström och Clean Energy Sweden bidragit till en framtid där grön energiproduktion ger mindre klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun

Forma Framtid och Robin Wiktorsson är Årets nytänkare i Eksjö kommun. På Forma Framtid kan den glade motionären så väl som elitidrottaren ta del av både gym, gruppträning, rehabträning, massage och personlig träning. 

“Med kombinationen av ungdomlig entusiasm, en förmåga att tänka nytt och modet att våga satsa på sin dröm har Årets nytänkare hittat sitt framgångskoncept. Entreprenören har skapat en lika unik som familjär community, genomsyrad av inkludering. Genom sitt holistiska synsätt på hälsa med varje medlems behov i fokus, utmanar pristagaren inte bara sin bransch utan också sina medlemmar att våga ta steget till förändring. Årets nytänkare är Robin Wiktorsson och Forma Framtid.” 

 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun 

Chokladharmoni och Eva Sjöman är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Chokladharmoni grundades 2019 och erbjuder inte bara ett lockande sortiment över disk, utan även chokladprovningar och pralintillverkningskurser. Eva, som arbetar deltid som tandhygienist, driver butiken och har öppet under några timmar i veckan för att dela med sig av chokladupplevelser till sina kunder. 

“Med kreativitet och nyfikenhet har Årets Nytänkare successivt vidareutvecklat sin affärsidé från försäljning av produkter – till tjänster, kursverksamhet och nya samarbeten.” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun 

Sunda Byggvaror, som drivs av trion Richard J Waldemarsson, André Blomgren och Jacob Rudenstam, prisas som Årets nytänkare i Jönköping. Sunda Byggvaror är en bygghandel med fokus på kvalitativa och sunda material.  Företaget har som mål att öka tillgängligheten och kunskapen om material som kan bidra till ett sundare byggande, som både minskar klimatbelastningen och ger bättre inomhusklimat. 

“Årets nytänkare 2022 är en uppstickare inom byggbranschen – en liten bygghandel med stort fokus på miljövänliga och kvalitativa material. Med hållbara byggvaror som främsta konkurrensmedel utmanar årets vinnare de stora jättarna och erbjuder kunderna varsamt utvalda produkter med likvärdiga eller bättre egenskaper än konventionella material. Sunda produkter skapar sundare inomhusklimat och bidrar till sunda renoverings- och byggprojekt. Årets nytänkare 2022 är Richard J Waldemarsson, André Blomgren & Jacob Rudenstam som driver Sunda Byggvaror i Lyckås.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun 

Falks Metall, grundat av Anna och Per Falk, är Årets nytänkare i Gnosjö kommun. Falks Metall, ett familjeägt företag med över 70 års erfarenhet, levererar produkter till olika branscher, inklusive fordon, försvar och medtech. Med ett starkt hållbarhetsfokus strävar företaget mot att alla egna svarvade och frästa metalldelar ska vara helt blyfria år 2023. 

“Med hög ambition och målmedvetenhet tar Årets Nytänkare i Gnosjö kommun hållbarhetsarbetet till en ny nivå. Genom ett stort samhällsansvar skapas konkurrensfördelar för framtiden.” 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun 

UAS Intelligence och Joachim Stenberg är Årets nytänkare i Mullsjö kommun. Sedan 2021 driver Joachim företaget UAS Intelligence, specialiserat på tillverkning och utveckling av plattformar för Unmanned Aircraft Systems (UAS)- som används i exempelvis drönare. Joachims system och drönare har många användningsområden, till exempel hjälp till Räddningstjänsten vid brandlokalisering, upptäckt av värmeläckage och beräkning av granbarkborrens spridning i skogarna. UAS Intelligence samarbetar även med Yrkesakademin för att erbjuda operatörsutbildningar för drönarflygning. 

“Årets Nytänkare har en förmåga att se möjligheter och skapa nya affärsområden. Detta med hjälp av teknik som kan användas både mot privatpersoner, företag och offentlig verksamhet. Grattis Joachim Stenberg och UAS Intelligence.” 

Årets nytänkare i Habo kommun

Habo Plast är Årets nytänkare i Habo kommun och priset mottogs av Jimmy Östman, Andreas Grennvall och Frank Dankbaar. Habo Plast producerar plastkomponenter och har under de senaste åren tagit stora kliv för en mer cirkulär plastproduktion. Företaget har lagt extra fokus på återvinning och produktutveckling då målet är att allt material som erbjuds kunderna ska vara återvunna eller fossilfritt producerade år 2025. 

”Inom en bransch i tydlig förändring tar Årets Nytänkare i Habo kommun samhällsutmaningar till en affärsmöjlighet. Genom att aktivt bidra i sina kunders förflyttning mot en mer cirkulär ekonomi utvecklar det egna bolaget konkurrensfördelar som kunskapsföretag.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Meza Nuts och Zeen Alashkar är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Meza Nuts, som drivs av familjen Alashkar med Zeen i spetsen, specialiserar sig på import av nötter från hela världen. Företaget rostar, kryddar och säljer nötter både nationellt och internationellt. 

“Genom en målmedveten satsning på lokal förädling av livsmedelsprodukter från världens alla hörn, skapar Årets nytänkare i Sävsjö kommun tillväxt och framåtanda.” 

Forssa Kvarnagård är Årets nytänkare i Sävsjö 2021

11 januari 2022

I Sävsjö avslutades 2021 med en högtidlig prisutdelning, som hyllar lokala entreprenörer och företagare som vågar tänka nytt. Den 15 december var det nämligen dags att dela ut utmärkelsen Årets nytänkare 2021. I år var det Therese och Claes Rostedt som fick ta emot priset och 15 000 kronor, för sitt arbete med Forssa Kvarnagård.

Bakom priset står Tillväxtstiftelsen, som delar ut Årets nytänkare varje år i samtliga tretton kommuner i Jönköpings län. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. På plats för att dela ut priset den 15 december, fanns bland annat Science Parks affärsutvecklare samt näringslivschef på Sävsjö kommun, Patrick Blomström.

Om Forssa Kvarnagård

Forssa Kvarnagård är ett kvarn- och gårdsbageri som drivs knappt en mil utan för Sävsjö. Här mals ekologiskt odlat spannmål, som mals på plats till mjöl av högsta kvalitét och stenugnsbakas till bland annat surdegsbröd. Bakom bolaget står Therese och Claes Rostedt, som erbjuder allt från nybakta bullar, bröd och kulinariska pizzor i sitt café. Bageriets kunder kan bland annat även köpa med färdiga pizza- eller pepparkaksdegar, för att sätta guldkant på hemmamiddagen.

År 2021 var ett år som präglades av Covid19-pandemin. Men istället för att ligga lågt valde Therese och Claes att accelerera och utveckla verksamheten istället.

Vi är så stolta, tacksamma och glada att ha blivit utsedda till Årets nytänkare! Tack!

Skriver grundarna på sin Facebooksida.

Motivering

”Årets nytänkare i Sävsjö kommun har tagit sats istället för att backa i en utmanande tid. De har vågat bygga ut och bygga nytt, med ett hållbarhetsfokus i alla led. Uttrycket ”från ax till limpa” har aldrig känts så verkligt som på Forssa Kvarnagård”.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Julared med Hagårds Lagård är Årets Nytänkare i Habo 2021

9 december 2021

Jessica och Håkan Hagård, grundarna av Julared med Hagårds Lagård, utnämns till Årets Nytänkare i Habo 2021. Under en tid av osäkerhet har de vågat utveckla sitt erbjudande med någonting helt nytt, nämligen camping-trenden Glamping.

Friluftsliv med stormkök och hårda liggunderlag är inte för alla. Däremot har trenden kallad Glamping, där du kommer nära naturen och samtidigt får leva lite lyxigt, vuxit sig stark de senaste åren. Under ett antal år har äventyrliga Hagårds Lagård erbjudit allt från Zipline till höghöjdbana. Under 2020 valde entreprenörerna Jessica och Håkan Hagård att utöka sitt erbjudande med det populära Glamping-konceptet.

Belönas med 15 000 kr

För sin modiga satsning, som skedde mitt under pandemin och i en tid av osäkerhet, belönas de nu som Årets Nytänkare i Habo kommun. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län. Utmärkelsen delades ut av Science Parks affärsutvecklare Kristian Hyttinen och Habo kommuns näringslivsansvariga, Monika Raske,  den 26 november. Som vinst fick grundarna ta emot en prischeck om 15 000 kr från Tillväxtstiftelsen.

Det kändes hedrande när Monika Raske ringde och meddelade att vi vunnit. Vi blev jätteglada!

Håkan Hagård

”Det är kul att bli uppmärksammad”

Att starta och driva företag kan innebära hårt arbete. Så här beskriver Håkan hur det senaste året har varit:

Det är enormt roligt men också hårt arbete att starta ett mindre företag och få det att rulla. Vi har kämpat hårt med att få hela pusslet att gå ihop med familj, barn och företag. För företagets del har det varit mycket att sätta sig in i; ekonomi, regelverk, rutiner samtidigt som vi renoverat byggnader, skapat aktiviteter och paket, arbetat med marknadsföring och sedan driftat hela verksamheten med att ta emot kunder.

Innan säsongen var slut hade entreprenörerna hunnit köpa 4 glampingtält. Nu rustar de för fullt inför säsongen 2022.

Vi hoppas att det ska rulla på bra, hittills har vi främst haft gäster från närområdet inom en tiomils radie. Nu hoppas vi att även tyskar, holländare och danskar kan tänka sig det här, säger Håkan Hagård till Jönköpings Posten.

Motiveringen löd:

”Årets Nytänkare i Habo Kommun har vågat att satsa på något helt nytt i en tid som präglats av extrem osäkerhet, i spåren av pandemin. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet Glamping så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Man har genom sitt nytänkande stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar även till att utveckla turistnäringen i Habo kommun i stort.”

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Urmakaren Tomas Schenström är Årets Nytänkare i Mullsjö 2021

2 december 2021

Urmakaren Tomas Schenström, som driver DinUrmakare.se, har utnämnts till Årets Nytänkare i Mullsjö 2021. Utmärkelsen och priset om 15 000 kronor delades ut under en näringslivslunch på Mullsjö Hotell den 30 november.

Efter 24 år som anställd på en av Jönköpings anrikaste urmakerier valdeTomas Schenström under 2020 att ta steget och starta eget företag. Tomas har gått flera kurser i Genéve och är utbildad inom klockmärken som Rolex och Omega. Idag driver han DinUrmakare.se, där han tar service inom branschen till en helt ny nivå.

– Wow! Jag blir så glad för det här priset, säger Tomas efter att ha tagit emot Tillväxtstiftelsens stipendium om 15 000 kr.

En nytänkare med stor känsla för det personliga

För Tomas handlar allt om tid – och hans mål är att kundens klocka ska hålla länge. Hållbarhet, kvalité och personlig service är självaste essensen av denna nytänkares företagande. Till sina närmsta kunder, i Mullsjö med omnejd, kör Tomas därför själv ut och sätter upp vägguret, samt visar hur de ska sköta dem. Han erbjuder även att komma ut på plats till herrgårdar och kyrkor för att laga och ge liv åt de stora fasta uren.

På lördagar hittar du honom vid torghandeln på Västra Torget i Jönköping, där han står placerad med sin mobila arbetsvagn.

– Torgbesökarna börjar att ha koll på vart jag står placerad under lördagarnas handel. De uppskattar att kunna göra sina ärenden, eller bara ta en kopp kaffe, samtidigt som de får sin klocka fixad av en auktoriserad urmakare, förklarar Tomas.

”Det är livskvalitet att kunna bestämma själv”

Valet att våga starta eget företag är något som Tomas är väldigt tacksam för.

  • Det är livskvalitet att kunna bestämma över sin tid själv, förklarar Tomas.

Utmärkelsen som Årets Nytänkare delades ut av Science Parks affärsutvecklare Elin Ohlsson och Pernilla Bernhardsson från Mullsjö Utveckling.

Motiveringen löd:

”Med ett tydligt nyhetsvärde för sin bransch tar Årets Nytänkare i Mullsjö kommun sitt tjänsteerbjudande och det personliga mötet till en ny nivå på kundens villkor. Tomas har ett nytänk inom branschen där han erbjuder både hemleverans och direktservice på en ny arena.”

Om Årets Nytänkare

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Gela Plast AB är Årets Nytänkare i Gislaved 2021

1 december 2021

Mattias Uhlmann, ägare och VD på Gela Plast AB, är Årets nytänkare i Gislaved 2021. Nu tilldelas Gela Plast 15.000 kronor för bolagets nytänkarkraft och snabbfotade omställning i en utmanande tid.

Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Priset delas ut årligen i Jönköpings läns alla kommuner, till en eller flera personer som tänker nytt och banbrytande inom sin bransch eller företag.

Om Gela Plast AB:

Gela Plast jobbar främst med formsprutning av olika plastmaterial. Med stor nyfikenhet tar de sig an komplexa lösningar och produkter. Och när pandemin slog till, antog de utmaningen med kreativitet och flexibilitet.

Från Lego till skyddsvisir på tre dagar

I och med utbrottet av Covid19 blev bristen av skyddsmaterial och visir inom vård och omsorg tydlig. Gela Plast AB var precis i inflyttade i nya lokaler. De hade gjort stora investeringar i maskinpark och lokaler med fokus på hållbar och kostnadseffektiv produktion. Mattias Uhlmann som är ny ägare och VD på Gela Plast såg en möjlighet. Med en ny innovativ idé ställde företaget snabbt om i sin produktion och på endast tre dagar var tillverkning av skyddsvisir i gång. Medarbetarnas engagemang, kunnande och den inbyggda flexibiliteten inom företags produktion möjliggjorde denna satsning. En satsning som enligt pristagaren gett en oväntad medvind för företaget som nu tar sig an framtiden med stor optimism.

Motivering:

”Med en innovativ idé och snabb omställning är Årets nytänkare i Gislaveds kommun en förebild genom att vända samhällsutmaningen till en möjlighet”.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Veronica Löfgren, grundaren av Grow n Glow, tar emot priset och checken för årets nytänkare. Hon står tillsammans med affärsutvecklaren Emma Ingelow och tar emot pris och blommor.

Grow n Glow är Årets nytänkare i Vetlanda 2021

28 oktober 2021

Veronica Löfgren, grundaren av Grow n Glow, är Årets nytänkare i Vetlanda 2021. Utmärkelsen delades ut under en festlig prisceremoni den 22 oktober. ”Jag blev otroligt glad, det kom helt oväntat!”, säger Veronica.

Veronica har många års erfarenhet av att arbeta med människor och över 15 års kunskap från att jobba i internationella bolag. Under våren 2021 bestämde sig Veronica dock för att våga testa något nytt och använda sin stora kunskap inom HR i egen regi.

Sedan maj 2021 driver hon Grow n Glow, där hon erbjuder coachning och tjänster inom HR för företag och privatpersoner. Från sitt kontor i Vetlanda tar hon nu uppdrag i hela södra Sverige.

Under fredagen den 22 oktober tilldelades hon Tillväxtstiftelsens utmärkelse för sitt nytänkande. Stipendiet, bestående av 15 000 kronor, delades ut av Science Parks affärsutvecklare Emma Ingelow.

  • Jag blev otroligt glad för priset, det kom helt oväntat! När jag tog fram min affärsplan så utgick jag ifrån mina kunskaper, vad jag är bra på, vad jag tycker är kul och därmed skulle kunna erbjuda företag och privatpersoner, säger Veronica.

Så här löd juryns motivering:

”Med modet att våga bryta vardagens trygghet och kasta sig ut i entreprenörskapets nya utmaningar erbjuder Veronika sin kunskap inom HR och coachning ”on demand” helt efter företagets eget behov och önskemål. Veronika har lång erfarenhet av HR frågor i internationella företag där hon arbetat både strategiskt och operativt med det mesta inom HR området. Veronika är också ny certifierad coach och stöttar med framgång ledare och chefer i sin nya roll.”  

– Genom olika nätverk har jag mött Veronica under många år i sina tidigare roller. Veronica lyckas så bra med sitt entreprenörskap genom att vara nyfiken, framåtsyftande och modig i personliga möten. Hon har identifierat och analyserat ett hål på marknaden som hon fyller med sin affärsidé, säger Science Parks affärsutvecklare Emma Ingelow.

Stort behov av HR stöd och coachning 

– Jag har tänkt i flera år att det finns många mindre företag i regionen som förmodligen skulle behöva hjälp inom HR eftersom de oftast inte har någon anställd med den kunskapen. Behovet av coachning för ledare och medarbetare har också ökat i den föränderliga värld med höga krav som vi lever i, menar Veronica.

”En riktig ego-boost!”

Grow n Glows kunder kan själva bestämma vad de vill ha hjälp med och i vilken omfattning, och därmed behöver de inte dra på sig några onödiga kostnader. De kan också välja om Veronica ska vara på plats på företaget, på hennes kontor eller om kontakten ska ske på distans.

Mina uppdrag kan ta allt från ett par timmar till längre perioder. Det är stort som smått och helt utifrån kundens behov.

Hur känns det att som ny entreprenör bli uppmärksammad som Årets nytänkare?

”Det känns fantastiskt bra! En riktigt ego-boost och jag hoppas jag kan inspirera andra att våga ta klivet och starta eget.”

Om Årets Nytänkare

Årets nytänkare delas ut av Tillväxtstiftelsen, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Stipendiet delas ut varje år i länets samtliga kommuner i syfte att stimulera och uppmuntra nytänkande entreprenörer. Priset är även ett sätt att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att tänka stort och satsa på sina affärsidéer.

Emys Bakverk är Årets Nytänkare 2021 i Värnamo – ”En unik och hållbar affärsidé”.

7 oktober 2021

Emy Karlsson, entreprenören och grundaren bakom Emys Bakverk, är Årets Nytänkare 2021 i Värnamo! Utmärkelsen delades ut under Värnamos Näringslivmiddag den 1 oktober: en prisfylld kväll där ett flertal innovativa företagare lyftes fram under olika kategorier. Det var en glad och överraskad Emy som tog emot utmärkelsen som Årets Nytänkare, tillsammans med en prischeck på 15 000 kr – ”Fantastiskt, jag känner mig hedrad”, skriver Emy.

Under 2020 bestämde sig konditorn, tillika entreprenören, Emy Karlsson att starta i gång sin egen verksamhet: Emys Bakverk. Sedan dess har det gått i en rasande fart och Emys konditori har snabbt seglat upp som en favorit hos Värnamoborna. Hos Emy får kunden ta del av bakverk där kvalité, estetik och smak är det primära – i kombination med ekologiska och närproducerade råvaror.

Det märks att Värnamoborna är hungriga efter nya bakverk. Att det finns en marknad för det jag står för, hantverk och hög kvalitet

Emy Karlsson

 

Prisades för sitt nytänkande

Juryns motivering löd:

”Årets nytänkare i Värnamo kommun har etablerat en nybakad affärsmodell i krisens spår. Med ett business-on-demand erbjudande till kunderna så skapas en långsiktig, unik och hållbar affärsidé. Ett nytänk med smak på goda affärer.”

Utmärkelsen Årets Nytänkare delades ut under Värnamos Näringslivsmiddag den 1 oktober. Priset delades ut av Science Parks affärsutvecklare Adam Svensson och Värnamo Näringsliv.

Det var en glad och förvånad Emy som mottog stipendiet och en prischeck om 15 000 kr.

Att som så pass ny och liten företagare få en sådan här uppmärksamhet och uppmuntran är ju otroligt fint! Jag känner mig otroligt hedrad.

En hållbar affärsmodell

Att Emys Bakverk utnämns till Årets nytänkare bygger enligt Adam Svensson bland annat på den framgångsrika och framför allt hållbara affärsmodellen.

I sin enkelhet bygger den på att baka ”on demand” med äkta varor. På så vis blir det en hållbar affärsmodell utan svinn och helt anpassat utifrån kundens behov. Kunden gör enkelt sin beställning och varorna hämtas eller levereras, menar Adam.

Ser fram emot vad framtiden har att erbjuda

Med en lång bakgrund som konditor har Emy en tydlig vision om vad hennes företag och kreationer ska stå för: kvalité och ett genuint hantverk. På sin Facebook-sida skriver Emy:

Jag gör allting från grunden och använder mig av äkta och ekologiska råvaror så långt det går. För mig är hantverk och kvalitet något som jag inte tummar på.

Vad är det bästa med att vara entreprenör, Emy?

Det roligaste är att jag har makten i mina egna händer. Både när det kommer till tid, hur jag väljer att lägga upp mina dagar och vad jag vill lägga min tid på. Men också när det kommer till sortiment. Att själv få styra och skapa efter både vad jag vill – och vad kunden efterfrågar. Jag ser verkligen fram emot en framtid med Emys Bakverk!

Om Årets Nytänkare

Årets nytänkare delas ut av Tillväxtstiftelsen, som är en av Science Parks finansieringsmöjligheter. Stipendiet delas ut varje år i länets samtliga kommuner i syfte att stimulera och uppmuntra nytänkande entreprenörer. Priset är även ett sätt att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att tänka stort och satsa på sina affärsidéer.