Här är Årets nytänkare 2022 

31 december 2022

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Värnamo kommun 

Splitter AB och Aid Vllasaliu, är Årets nytänkare i Värnamo kommun. Splitter använder avancerade AI-algoritmer och maskininlärning för att analysera ljudfiler, rensa bort oönskat innehåll och återskapa det önskade ljudet. Denna innovativa tjänst är en unik och effektiv lösning som möter en långvarig efterfrågan inom industrin.

”Med en ”renare” produkt i sikte och med Artificiell Intelligens som verktyg, tar Årets nytänkare i Värnamo 2022 våra ljus- och mediaupplevelser till en högre nivå.” 

Splitter är sedan i februari en del av Science Parks inkubator och fokus framåt kommer bland annat ligga på att utforska nya potentiella segment och affärsområden för bolaget. Inkubatorprogrammet riktar sig till startups i Jönköpings län, med stor tillväxtpotential och fokus på hållbarhet.   

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

Trakt Forest Hotell, grundat av Sandra och Mattias Sälleteg,  prisas som Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Trakt Forest Hotel är ett unikt skogshotell beläget i hjärtat av orörd skog. Hotellet erbjuder en unik vistelse där gästerna kan njuta av en öppen utsikt över naturen och uppleva lugnet som skogen erbjuder.  

”Årets nytänkare i Vetlanda kommun har satsat i utmanande tider. De har utvecklat sin verksamhet på platsen där de bor som i dag drivs av fjärde generationen. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet uddaboende så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Genom sitt nytänkande har de stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar starkt till att utveckla besöksnäringen och destinationen Vetlanda i stort.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Reelab och grundarna Kristin och Jacob Nilsson är Årets nytänkare i Gislaved kommun. Reelab levererar återvunnet råmaterial enligt egna recept till polymerindustrin i Europa, Asien och USA. Företaget fokuserar på cirkulärt produktionsflöde och strävar efter att främja hållbarhetsinitiativ inom plastindustrin.

“Branscher och företag ställs inför utmaningar i omställningen för klimatets skull. Med ett tydligt hållbarhetsfokus skapar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun nya affärsmöjligheter för såväl sina kunder som för den egna verksamheten.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun

Herrgårdskliniken AB och Malin Kyllesjö prisas som Årets nytänkare i Aneby kommun. Herrgårdskliniken erbjuder utbildningar och arbetsinsatser som syftar till att minimera risken för glödbränder efter skogsbränder. Med hjälp av certifierade hundar kan de snabbt och effektivt upptäcka glödhärdar och förhindra återuppflammning. Utbildningen har väckt nationell och internationell uppmärksamhet som den enda i sitt slag. 

”Nu och i framtiden är vi beroende av vår jord och dess existens. I den enda skogsbrandshunds­utbildningen i världen, tar Malin från Aneby hjälp av djuren för att rädda naturen. Hundarna används för att söka upp glödhärdar nere i marken, vilket är snabbare, effektivare och mindre kostsamt för att stoppa en skogsbrand. Med förfrågningar från flera delar av vår jord ser vi ett globalt behov av att använda skogsbrandhundar som resurs.” 

Årets nytänkare i Tranås kommun 

MNOP Jewelry och Magdalena Nehm prisas som Årets nytänkare i Tranås kommun. MNOP Jewelry specialiserar sig i att skapa smycken av återvunnet guld och silver. Med kollektioner som passar både vardag och fest strävar Magdalena efter att göra hållbar konsumtion enklare genom sina smycken. 

”Med en tydlig idé om livsstil och företagande i förening skapar Årets Nytänkare i Tranås en internationell framgång med en hållbarhetsdriven affärsmodell.” 

Årets nytänkare i Nässjö kommun

Det nystartade företaget Clean Energy Sweden och Martin Sundström prisas som Årets nytänkare i Nässjö kommun. Clean Energy Sweden etablerar och driver lokal produktion av ren förnybar energi och har energilagring i Nässjö-regionen samt omkringliggande kommuner. Bolagets vision är att bidra till en tillgänglig energiproduktion med minskad klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp. 

“Årets nytänkare har ett stort lokalt engagemang för ren förnybar energi och biologisk mångfald, samt en vision att el ska produceras där den förbrukas. Genom att använda befintlig teknik har Martin Sundström och Clean Energy Sweden bidragit till en framtid där grön energiproduktion ger mindre klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun

Forma Framtid och Robin Wiktorsson är Årets nytänkare i Eksjö kommun. På Forma Framtid kan den glade motionären så väl som elitidrottaren ta del av både gym, gruppträning, rehabträning, massage och personlig träning. 

“Med kombinationen av ungdomlig entusiasm, en förmåga att tänka nytt och modet att våga satsa på sin dröm har Årets nytänkare hittat sitt framgångskoncept. Entreprenören har skapat en lika unik som familjär community, genomsyrad av inkludering. Genom sitt holistiska synsätt på hälsa med varje medlems behov i fokus, utmanar pristagaren inte bara sin bransch utan också sina medlemmar att våga ta steget till förändring. Årets nytänkare är Robin Wiktorsson och Forma Framtid.” 

 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun 

Chokladharmoni och Eva Sjöman är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Chokladharmoni grundades 2019 och erbjuder inte bara ett lockande sortiment över disk, utan även chokladprovningar och pralintillverkningskurser. Eva, som arbetar deltid som tandhygienist, driver butiken och har öppet under några timmar i veckan för att dela med sig av chokladupplevelser till sina kunder. 

“Med kreativitet och nyfikenhet har Årets Nytänkare successivt vidareutvecklat sin affärsidé från försäljning av produkter – till tjänster, kursverksamhet och nya samarbeten.” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun 

Sunda Byggvaror, som drivs av trion Richard J Waldemarsson, André Blomgren och Jacob Rudenstam, prisas som Årets nytänkare i Jönköping. Sunda Byggvaror är en bygghandel med fokus på kvalitativa och sunda material.  Företaget har som mål att öka tillgängligheten och kunskapen om material som kan bidra till ett sundare byggande, som både minskar klimatbelastningen och ger bättre inomhusklimat. 

“Årets nytänkare 2022 är en uppstickare inom byggbranschen – en liten bygghandel med stort fokus på miljövänliga och kvalitativa material. Med hållbara byggvaror som främsta konkurrensmedel utmanar årets vinnare de stora jättarna och erbjuder kunderna varsamt utvalda produkter med likvärdiga eller bättre egenskaper än konventionella material. Sunda produkter skapar sundare inomhusklimat och bidrar till sunda renoverings- och byggprojekt. Årets nytänkare 2022 är Richard J Waldemarsson, André Blomgren & Jacob Rudenstam som driver Sunda Byggvaror i Lyckås.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun 

Falks Metall, grundat av Anna och Per Falk, är Årets nytänkare i Gnosjö kommun. Falks Metall, ett familjeägt företag med över 70 års erfarenhet, levererar produkter till olika branscher, inklusive fordon, försvar och medtech. Med ett starkt hållbarhetsfokus strävar företaget mot att alla egna svarvade och frästa metalldelar ska vara helt blyfria år 2023. 

“Med hög ambition och målmedvetenhet tar Årets Nytänkare i Gnosjö kommun hållbarhetsarbetet till en ny nivå. Genom ett stort samhällsansvar skapas konkurrensfördelar för framtiden.” 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun 

UAS Intelligence och Joachim Stenberg är Årets nytänkare i Mullsjö kommun. Sedan 2021 driver Joachim företaget UAS Intelligence, specialiserat på tillverkning och utveckling av plattformar för Unmanned Aircraft Systems (UAS)- som används i exempelvis drönare. Joachims system och drönare har många användningsområden, till exempel hjälp till Räddningstjänsten vid brandlokalisering, upptäckt av värmeläckage och beräkning av granbarkborrens spridning i skogarna. UAS Intelligence samarbetar även med Yrkesakademin för att erbjuda operatörsutbildningar för drönarflygning. 

“Årets Nytänkare har en förmåga att se möjligheter och skapa nya affärsområden. Detta med hjälp av teknik som kan användas både mot privatpersoner, företag och offentlig verksamhet. Grattis Joachim Stenberg och UAS Intelligence.” 

Årets nytänkare i Habo kommun

Habo Plast är Årets nytänkare i Habo kommun och priset mottogs av Jimmy Östman, Andreas Grennvall och Frank Dankbaar. Habo Plast producerar plastkomponenter och har under de senaste åren tagit stora kliv för en mer cirkulär plastproduktion. Företaget har lagt extra fokus på återvinning och produktutveckling då målet är att allt material som erbjuds kunderna ska vara återvunna eller fossilfritt producerade år 2025. 

”Inom en bransch i tydlig förändring tar Årets Nytänkare i Habo kommun samhällsutmaningar till en affärsmöjlighet. Genom att aktivt bidra i sina kunders förflyttning mot en mer cirkulär ekonomi utvecklar det egna bolaget konkurrensfördelar som kunskapsföretag.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Meza Nuts och Zeen Alashkar är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Meza Nuts, som drivs av familjen Alashkar med Zeen i spetsen, specialiserar sig på import av nötter från hela världen. Företaget rostar, kryddar och säljer nötter både nationellt och internationellt. 

“Genom en målmedveten satsning på lokal förädling av livsmedelsprodukter från världens alla hörn, skapar Årets nytänkare i Sävsjö kommun tillväxt och framåtanda.”