Affärsutvecklarna Simon Sleman och Petrus Ekbland står framför en publik och föreläser. Bakom dem står en stor skärm med texten "Mönster i historisk data".

Från tvekan till fullsatt i ”Grundläggande AI för företag”

Sedan 2023 har 217 företag i Jönköpings län tagit första steget in i AI-världen. De har deltagit i insatsen ”Grundläggande AI för företag” – en introduktion som gör tekniken begriplig, relevant och möjlig att börja använda. Det är en halvdag fylld med kunskap, insikter och tydliga exempel, som Science Park arrangerar tillsammans med Jönköping University. I början var intresset svalt, men det senaste året har det varit kö för att få vara med.

Science Park inledde sin AI-satsning år 2021 genom projekten AI Readiness (2021-2023) och senare det just nu pågående projektet AI Readiness 2.0 (2023-2026). Grundläggande mål har varit att ge små och medelstora företag i länet en tydlig förståelse för:

1

Hur AI fungerar

2

Vilken affärsnytta AI kan skapa

3

Hur de kan komma i gång med ett första AI-projekt.

AI Grund gav mig en bättre förståelse för vad AI är och hur tekniken formas utifrån mänskliga behov och drivkrafter. Det kändes stärkande att se att vi som bolag redan är påväg – att vi har tagit kloka första steg i rätt riktning. För mig som jobbar med HR blir det extra tydligt hur avgörande vår roll är i att fånga upp framtidens kompetenser, skapa lärande och driva kommunikation som rustar organisationen för förändring.

Hanna Skogefors, BUFAB

En av de mest populära aktiviteterna har varit den AI-introduktion som genomförts runt om i länet tillsammans med Jönköping University. Från att inledningsvis ha kämpat med att fylla platserna projektet har lockat 370 deltagare från 217 företag — enbart under perioden 2023 till 2025.

– Intresset för AI har ökat explosionsartat i och med de generativa AI-modellerna. Alltså AI som kan skapa nytt innehåll, som text, bilder, musik eller kod, baserat på den data den har tränats på. ”Grundläggande AI för företag” har varit en viktig brygga mellan inspiration och handling, vilket har gett många företag förutsättningar att sätta igång med egna AI-projekt, säger Petrus Ekbladh, projektansvarig och affärsutvecklare med AI-fokus.

 

 

Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI står i entrén på Science Park Towers.

Petrus Ekbladh är projektansvarig för AI Readiness 2.0 och affärsutvecklare på Science Park.

En halvdag som gör AI greppbart

Introduktionen har gett företag en tydlig och tillgänglig väg in i AI-världen. Fokus ligger inte på krångliga teorier, utan på verkliga exempel, enkla förklaringar och situationer som känns igen från vardagen i många verksamheter. Science Parks affärsutvecklare sätter AI i ett sammanhang – från mobilen i fickan till processer på arbetsplatsen – och visar hur tekniken påverkar både vår vardag och företagens utveckling.

Därefter fördjupar forskare från Jönköping University innehållet. De förklarar grunderna i AI och ger verkliga exempel från företag som redan kommit i gång. Under den avslutande delen har deltagarna fått möjlighet att diskutera sina frågor och utmaningar med både forskare och affärsutvecklare. Samtalen har lett till handfasta råd om hur nästa steg kan tas i den egna AI-resan.

 

 

Cecilia Sönströd går igenom grunderna i AI för en publik.

JU-forskaren Cecilia Sönströd går igenom grunderna inom AI och lyckade exempel från näringslivet.

Vi fick mycket värdefulla tankar om AI-vägen framåt från Science Park och JU. Tillfället skapade engagemang i vår egen organisation och gav oss en knuff framåt i vår AI-resa

Henrik Brodd, ERP Manager, OEM International AB

Från kalla samtal till väntelistor

– Det här har varit en återkommande insats ända sedan starten av det första AI-projektet, 2021. Då hade vi ett maxantal på åtta deltagare per gång, men det var svårt att fylla platserna. Vi fick i princip ringa runt och förklara varför AI var något deras företag borde bry sig om, säger Petrus.

Sedan dess har intresset ökat rejält. Under 2024 och 2025 har halvdagarna genomförts löpande i alla länets 13 kommuner – några i samarbete med lokala företag som OEM, Hydro, BUFAB och Fagerhults Belysning AB. Varje tillfälle har kunnat ta emot mellan 20 och 30 deltagare. Trots det har intresset varit så stort att alla platser snabbt blivit uppbokade, ofta med kölistor som följd.

– Vi ser en bra spridning mellan deltagare från hela länet. Nyfikenheten och viljan att förstå tekniken är i stort sett den samma för näringslivet i hela regionen, fortsätter Petrus.

Ett växande intresse och ett ansvar framåt

Idag har fler företag en grundläggande förståelse än i början av projektet. Men många har fortfarande inte tagit klivet in i AI-världen. Därför planerar vi ytterligare två tillfällen under hösten 2025. Förhoppningen är att nästa AI-projekt ska kunna rikta in sig på mer fördjupade insatser, i takt med att allt fler företag tagit sina första steg.

– Tack vare det stora intresset arrangerar vi två extra halvdagar i höst. AI-mognaden i regionen ökar, men vi har fortfarande en bit kvar. Just nu är nyfikenheten hos företagen större än någonsin, och vi ser ett växande behov av kunskap och vilja att nyttja tekniken. Framöver kommer vi därför att lägga mer fokus på samverkan genom AI JKPG* och att stötta företagen i sin AI-transformation, säger Petrus.

En gradient-tonplatta med en lila färg som övergår till rosa.

27/8 – Grundläggande AI för företag på Eksjöhus

Anmäl dig här

Vill du fortsätta utforska AI?

Gå med i Science Parks AI-nätverk. Det är en öppen community för dig som vill utveckla dina kunskaper, nätverka med andra AI-intresserade och ta del av allt som händer inom AI i regionen. Du får inbjudningar till olika nätverksträffar, communityresor och andra event direkt till din mejlinkorg. Science Park AI-nätverk är öppet för alla.

Science Parks AI-nätverk

Nyfiken på att samarbeta med andra aktörer på din AI-resa?

*AI JKPG är en plattform där näringsliv, forskning och offentlig sektor möts för att utvecklas och ta vara på varandras erfarenheter istället för att arbeta parallellt med liknande utmaningar. Syftet är att dela kunskap, samla resurser och skapa lösningar som gör nytta för hela regionen.

Det här är AI JKPG

Om AI Readiness 2.0

AI Readiness 2.0 är ett regionalt utvecklingsprojekt som hjälper små och medelstora företag att upptäcka möjligheterna med AI och omvandla dem till affärsnytta. Genom föreläsningar, workshops och coachning får företag stöd i att ta konkreta steg mot ökad AI-mognad.

Projektet pågår till februari 2026. Science Park Jönköping driver projektet i samarbete med Jönköping University, Region Jönköpings län, Europeiska regionala utvecklingsfonden och andra regionala aktörer.

Läs mer om AI Readiness 2.0
Vill du veta mer om Science Parks olika AI-initiativ?
Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI står i entrén på Science Park Towers.
Petrus Ekbladh
Affärsutvecklare med fokus på AI