Från kalla samtal till väntelistor
– Det här har varit en återkommande insats ända sedan starten av det första AI-projektet, 2021. Då hade vi ett maxantal på åtta deltagare per gång, men det var svårt att fylla platserna. Vi fick i princip ringa runt och förklara varför AI var något deras företag borde bry sig om, säger Petrus.
Sedan dess har intresset ökat rejält. Under 2024 och 2025 har halvdagarna genomförts löpande i alla länets 13 kommuner – några i samarbete med lokala företag som OEM, Hydro, BUFAB och Fagerhults Belysning AB. Varje tillfälle har kunnat ta emot mellan 20 och 30 deltagare. Trots det har intresset varit så stort att alla platser snabbt blivit uppbokade, ofta med kölistor som följd.
– Vi ser en bra spridning mellan deltagare från hela länet. Nyfikenheten och viljan att förstå tekniken är i stort sett den samma för näringslivet i hela regionen, fortsätter Petrus.
Ett växande intresse och ett ansvar framåt
Idag har fler företag en grundläggande förståelse än i början av projektet. Men många har fortfarande inte tagit klivet in i AI-världen. Därför planerar vi ytterligare två tillfällen under hösten 2025. Förhoppningen är att nästa AI-projekt ska kunna rikta in sig på mer fördjupade insatser, i takt med att allt fler företag tagit sina första steg.
– Tack vare det stora intresset arrangerar vi två extra halvdagar i höst. AI-mognaden i regionen ökar, men vi har fortfarande en bit kvar. Just nu är nyfikenheten hos företagen större än någonsin, och vi ser ett växande behov av kunskap och vilja att nyttja tekniken. Framöver kommer vi därför att lägga mer fokus på samverkan genom AI JKPG* och att stötta företagen i sin AI-transformation, säger Petrus.