BlockchainX-teamet sitter i en ring med varsin dator och programmerar.

Employchain – svajpa dig fram till ditt drömjobb

Har du någonsin haft en idé du inte kunnat släppa? För studenterna Jan-Philipp och André knackade en vision på axeln under många år innan de en dag tog steget och började sin företagsresa mot det som idag är startupbolaget BlockchainX. Idag består de av ett internationellt team och är en del av Science Parks inkubator.

"Hur lång tid tar det att komma igång med en affärsidé?"

Startsträckan från att en affärsidé börjar gro till att den utvecklas vidare kan variera stort. Hur lång uppvärmning en entreprenör behöver inför sitt lopp är individuellt. Vissa vill jogga lugnt, stretcha och förbereda sig mentalt. Andra slänger sig ut efter en kort, pulshöjande intervall. Den gemensamma nämnaren i en entreprenörs uppvärmning är målet – att vilja lyckas med sin företagsdröm.

Boka coaching och kickstarta din affärsidé

En återkommande vision – sprungen ur frustration

Sommaren 2010 hade de tyska killarna Jan-Philipp och André precis tagit studenten och kände båda stor frustration över hur svårt det var att söka jobb i Tyskland. En affärsidé som skulle göra det enklare att söka jobb tog fart, men bristen på erfarenhet och kunskap om att driva eget gjorde att de valde att lägga idén på hyllan. I takt med att tiden gick växte viljan och beslutsamheten om att på riktig förändra arbetsmarknaden och år 2012 gav de idén en ny chans. Ännu en gång packades idén ner – men denna gång i en flyttkartong som kom att följa med dem under deras flytt till Sverige och Jönköping. Det var nu, under deras studier på Jönköping International Business School på Jönköping University, som de på riktigt började utforska möjligheten att göra verklighet av den idé som de funderat på så länge.

Under alla dessa år höll vi kvar vid den där första tanken om att vi ville göra processen när man söker jobb enklare, men ännu visste vi inte hur vi skulle gå tillväga.

Jan-Philipp, VD BlockchainX

– En stor anledning till att vi valde att flytta till Jönköping var att vi ville etablera företaget här. Det finns ett fördelaktigt innovationssystem i regionen och därför visste vi att det skulle vara en bra plats att starta upp företaget på. När vi hade flyttat hit började vi samla på oss inspiration och kunskap genom att bland annat besöka flera av Science Parks föreläsningar och seminarier, förklarar Jan-Philipp.

Vissa idéer är värda att aldrig ge upp hoppet om. År 2018 hade det gått 8 år sedan Andrés och Jan-Philipps vision för första gången börjat gro. Det hade blivit en lång uppvärmning – men nu var det äntligen dags att ta nästa steg.

Med drömmen om att göra jobbsökandet roligt

Så startades företaget BlockchainX och mobilapplikationen Employchain. En app som radikalt förenklar matchningsprocessen mellan företag och kandidater genom att ersätta skriftliga CV:n med korta, relevanta profiler och jobbannonser. Appen gör det lättare för företag att rekrytera, då den med hjälp av så kallad ”blockchain-teknik” kan säkerställa trovärdigheten i kandidatens profil. Samtidigt matchar den bara kandidaten med företag som visat stort intresse för dennes profil. Som en följd blir hela rekryteringsprocessen en positiv upplevelse, ur båda parters perspektiv.

Som Tinder – fast på rekryteringsmarknaden

– Om 5 år är vår dröm att Employchain är en naturlig tjänst för människor att använda när de söker jobb. Både i Sverige och utomlands. Företag och jobbkandidater har lättare att hitta varandra, och människor tycker faktiskt att det är roligt att söka jobb, säger Jan-Philipp.

Närbild på betaversionen av Employchain-appen, på en smartphone.

Det är vanligt att känna växtvärk

En av de första uppgifter som Jan-Philipp och André ställdes inför var att hitta rätt typ av team till sin affärsidé. Detta skulle dock visa sig vara en enkel utmaning. På kort tid växte teamet av internationella studenter och alumner. Alla som är involverade i en startup är tillsammans del av en ständig tillväxtresa. Och då krävs både engagemang och motivation från alla deltagare. Och när utvecklingen går som snabbast – ja, då är det inte heller ovanligt att känna av växtvärk från flera olika håll.

– En av de viktigaste sakerna jag lärt mig under denna resa är att när det skaver för mycket kring en uppgift så måste du förstå att du som entreprenör inte är övermänsklig. Väldigt ofta kommer du behöva hjälp för att klara av din utmaning, och då är det viktigt att veta att det alltid finns hjälp att få, säger Jan-Philipp.

Värdefull stöttning i Science Parks inkubatorprogram

Sedan hösten 2019 är BlockchainX en del av Science Parks Inkubator – ett intensivprogram för företag med stor tillväxtpotential som verkligen vill satsa på sin idé. Som deltagare i programmet får teamet hjälp med att ta sin startup framåt och nå sin dröm. Detta genom kontinuerlig coachning med en dedikerad affärsutvecklare, som bland annat stöttar dem med att ta fram rätt affärsmodell och strategi. De får även tillgång till specialistkunskap inom exempelvis teknikutveckling, ekonomi och marknadsföring.

– Science Park har framförallt stöttat oss med att ta fram underlag för finansieringsstöd. Vår affärsutvecklare har en teknisk bakgrund, och har därför gett oss väldigt mycket kunskap inom affärssystemet och mjukvaruutveckling. Det har verkligen varit ett givande mentorskap, säger en av teamets medlemmar, Christoffer.

En del av Science Parks inkubator

Employchain var en del av Science Parks inkubator från den 1 september 2019 till den 31 maj 2021.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om Inkubator-programmet?

Läs mer om inkubator-programmet här

Kunskap och inspiration till din idé – Science Park finns här för dig

Jan-Philipp och André gav inte upp hoppet om sin idé. De lät den gro, väntande in rätt tid, och gjorde till slut någonting stort med den. Kanske har även du funderat på en företagsdröm i flera år? Kanske har du funderat över en natt? Hur lång uppvärmning du än har haft, så kan du endast testa din idé genom att ställa den på startlinjen. När du är redo så finns vi på Science Park här som ditt bollplank under hela loppet.

Boka ett kostnadsfritt möte med en affärsutvecklare för att bolla din idé och hur du tar den vidare.