En bild som visar en lagerlokal med hyllor fyllda av lådor.

Norditech

Norditechs innovation är en smart kamera som med hjälp av maskininlärning kan automatisera lagerhantering – som till exempel inventering och bokföring mot affärssystem.

Norditech effektiviserar lagerhantering – sparar tusentals timmar

I framtiden är grundarduon Philip och Davids mål att kunna använda den data som tekniken samlar in, för att identifiera vilka processer i tillverkningskedjan som kan göras mer hållbara.

Med hjälp av våra smarta kameror kommer kunden att kunna spara enorma mängder tid. Det är inte ovanligt att ett företag, med tio anställda i dagsläget lägger över 4000 timmar bara på inventering – varje år.

Philip Alm, medgrundare av Norditech

Bakom bolaget står techtalangerna David Bacelj och Philip Alm, som jobbat ihop i snart två och ett halvt år. Tillsammans har de spets inom allt från system- och apputveckling till visionsystem och AI-kameror. Tidigare har de jobbat med många bolag inom bland annat plastindustrin.

Ett gigantiskt problem inom branschen är de dåliga metoder som finns för att hantera sitt lager. Det vill säga att inventera, hålla koll på produkterna och bokföra mot olika affärssystem. Allt detta görs idag manuellt med handscannrar.

Philip Alm

Integreras direkt med kundens nuvarande process

Med hjälp av avancerad AI-teknik – deras så kallade ”Labeldetector” – kan Norditechs kameror hitta etiketter, läsa av och matcha dem mot affärssystem helt automatiskt. Unikt med produkten är att den är enkel att sätta upp och börja använda. Produkten är nämligen ett tillägg som integreras direkt med kundens nuvarande process och kräver inga nya standardiserade programvaror, etiketter eller hyllor som kunden måste köpa för att komma i gång. Detta gör att Norditech kan erbjuda automatiserad lagerhantering till en helt ny marknad, som tidigare inte haft råd eller ork.

Vill bidra till mer hållbara produktionskedjor

Framåt hoppas bolaget kunna utveckla tekniken för att kunna läsa av handskrivna etiketter på till exempel den lilla e-handlarens hemmalager. Ytterligare en vision är att på sikt kunna använda all den data som kameran samlar in, för att optimera arbetsflöden och miljöspåra lagrets produkter. Med hjälp av statistikdrivna verktyg skulle det bland annat vara möjligt att följa produktens hela livscykel och optimera allt från spill till CO2-utsläpp.

Men först är det äntligen dags att börja testa produkten skarpt ute på lager. Det är något som vi har sett fram emot länge.

Philip Alm

Henning Lindberg, Philip Alm och David Bacelj står med diplom, pokal och blommor.

Från acceleratorprogrammet till Årets inkubatorbolag

Under vintern 2021-2022 deltog Philip och David i Science Parks tech-accelerator. Acceleratorn är ett 8-10 veckor långt intensivprogram för individer som vill satsa på sin affärsidé och utveckla den vidare. Programmet avslutades med pitchtävlingen Demo Day, där Norditech kammade hem första pris. 2023 utsågs de också till Årets inkubatorbolag och tilldelades priset Guldenen.

En del av Science Parks inkubator

Norditech var en del av Science Parks inkubator från den 1 maj 2022 till den 30 november 2023.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubatorprogrammet här