Våga misslyckas med din idé

”What if I fall”. Har tanken slagit dig någon gång? Troligtvis, då just misslyckande är en stor rädsla – till och med en av de största – för människor världen över. Den hindrar oss från att testa nya saker och håller oss kvar i vår comfort zone. Konsekvensen? Jo, att många aldrig testar nya saker om vi inte är 100% övertygade om att lyckas.

Att misslyckas är en naturlig del av livet och hjälper oss att göra rätt vid senare försök. Se bara på barnet som ska lära sig att gå. Barnet väntar inte tills den är fullständigt övertygad om att ha skaffat sig rätt teknik för att lyckas ta sig upp. Istället börjar den med att resa sig och ta några trevande steg framåt med olika hjälpmedel. Snart testar barnet modigt några steg utan stöd, faller många gånger, men reser sig upp och försöker igen. Till slut lär sig barnet att gå, och senare även att hoppa, dansa och springa.

Skrota jantelagen – och självcensuren

Rädslan för att misslyckas gör att vi ofta inte ens vågar prata om eller gå vidare med våra affärsidéer – och med vad som kunnat bli fantastiska företag. Idéerna hindras av självcensuren, som är specialist på att berätta för dig att du inte kommer klara utmaningen och att det inte är någon idé att ens försöka. I Sverige är vi världsbäst på självcensur. Kanske har det något att göra med den där förbaskade jantelagen som historiskt brett ut sig som en pandemi över Skandinavien. Kan vi inte, en gång för alla, bestämma att vi skrotar allt vad jantelag heter? Fram med lite jävlar-anamma och våghalsighet med inspiration från barnet som ska lära sig gå.

Våga testa att misslyckas

Misslyckanden är en förutsättning för att lyckas. Utan att prova, våga och testa oss fram kommer vi aldrig att lyckas. Titta bara på majoriteten av framgångsrika människor genom en rad olika yrken – de som lyckats är samma personer som har misslyckats flest gånger*. Genom att testa nya saker, och genom att våga, har de behövt utvecklas och skaffat sig erfarenhet vilket gett dem ett försprång gentemot de som lyckats vid första försöket, eller som inte försökt alls.

starta-foretag

”Ett trappsteg närmare ditt mål…”

Se på dina misstag som en trappa och en nyttig erfarenhet, där varje misstag är ett trappsteg närmare ditt mål. Detta mindset ger dig istället styrka, får dig att utvecklas och gör att du hittar nya lösningar och möjligheter i livet. 

Boka ett möte med Science park

Har dessa rader fått dig att känna att det är dags att ta tag i den där idén du inte kan släppa? Ja, då tycker jag att du ska boka ett möte med oss på Science Park.

Vi välkomnar alla typer av idéer. Ingen idé är för stor, för liten, för avancerad eller för enkel. Vi och hela Science Parks community är en stöttande hand när du tar dig framåt i din entreprenörsresa.

För kära du, what if you fly?

*Studier vid Amerikanska Stanford University

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Träffa oss - boka ett möte