
Tre tips till dig som vill lämna anbud i en upphandling
Vad är det som är svårt, krångligt och… en fantastisk möjlighet till affärer för dig som företagare? Jag pratar givetvis om offentlig upphandling. Kanske känner du redan efter dessa två meningar att du vill surfa dig vidare till mer spännande läsning – men om du hänger kvar lovar jag dig att det kommer vara värt tre minuter av din tid. Oavsett om du jobbar med ekologiska ägg, hyrbilar eller trädgårdsmöbler.
I olika roller genom karriären har jag kommit i kontakt med offentlig upphandling. En tanke som ibland kommit upp är varför är det så få företag som svarar på dessa upphandlingar?
Offentliga upphandlingar omfattar en sjättedel av Sveriges BNP
Varje år annonseras nära 18 000 offentliga upphandlingar till ett värde av drygt 800 miljarder kronor. Det motsvarar en dryg sjättedel av Sveriges totala BNP.
Ofta hör jag hur oerhört krångligt och omfattande det är att ge sig in i detta. Många gånger ÄR upphandlingarna både svåra och snåriga – men långt ifrån alltid. Jag skulle säga att det är djungel full av möjligheter. Sök och du skall finna – jag lovar att det finns möjligheter för just dina varor och tjänster. Här kommer tre tips som faktiskt kan leda till nya affärsmöjligheter för ditt företag – hur litet eller nischat ditt bolag än är.
Tre tips till dig som vill göra affärer med offentlig sektor
- Kom ihåg att det inte bara är bygget av ett nytt, regionalt sjukhus eller Trafikverkets nya motorvägar som upphandlas. Alla varor och tjänster hos en offentlig aktör ska upphandlas på ett eller annat sätt. Vid ett snabbt besök på opic.com – som är en av flera annonsdatabaser där upphandlingar kan annonseras – finns det i skrivande stund 416 öppna upphandlingar där Jönköpings län omfattas. Någon kommun efterfrågar namnskyltar och övrigt skyltmaterial, en annan renoveringen av en skola. En myndighet efterfrågar kompetensutveckling inom energi och klimat och en fjärde aktör söker avstängningsventiler för fjärrvärme. Alltså: det finns något för de flesta branscher – från markiser till marknadsföringstjänster.
- Glöm inte att mycket köps in genom så kallad direktupphandling. Dessa inköp gäller för summor upp till 700 000 kr och kräver inte att den offentliga organisationen annonserar. Ett vanligt arbetssätt är att organisationen skickar ut och efterfrågar offerter hos några utvalda leverantörer – och det gör nästa punkt särskilt viktig.
- Sitt inte bara och vänta! Ta saken i egna händer och var proaktiv genom att:
– Tänka igenom vilka offentliga aktörer som kan efterfråga just dina tjänster. Ett tips är att scrolla igenom tidigare annonserade upphandlingar och begär ut det aktuella avtalet. Då kan du bättre förstå behovet och genom att titta på avtalstiden även få en hint om när det börjar bli dags för nästa upphandling.
– Ta kontakt och våga föra dialog. Presentera dina erbjudanden och din expertis – kanske kommer kommande upphandling att efterfråga just det du säljer. Kanske blir det just du som får förfrågan att inkomma med svar på en direktupphandling nästa gång.
– Ställ frågor om eventuella nuvarande avtal som omfattar det du erbjuder. På så sätt kan du skaffa kunskap kring vad som tidigare efterfrågats, tidsramar, prisbild och så vidare.
Så når du ända fram med ditt anbud
När du har hittat två pusselbitar som hör ihop – det vill säga någon som efterfrågar det just ditt företag kan erbjuda – då ska du tänka på följande:
- Läs igenom upphandlingsunderlaget noga, så att du är helt på det klara med vad som efterfrågas. Håll koll på alla SKALL-krav! Om något är otydligt eller verkar felaktigt – ställ frågor till den som upphandlar. Det är både onödigt och kostsamt för dig som företagare att lägga ner tid och jobb på underlaget om det trots allt visar sig vara en ”felmatchning”.
- Svara på ALLA frågor och glöm inga bilagor.
- Svara exakt på allt som efterfrågas – exakt belopp, exakt datum, och se till att det inte finns motstridiga uppgifter i ditt anbud.
- Sist men inte minst – skicka in i tid!
Hos Upphandlingsmyndigheten hittar du mer information och fler konkreta tips för dig som ska lämna anbud på en upphandling. Kanske är du nästa företag som gör affärer med offentlig sektor?
Community
Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!