8 tips om hur du lyckas med din marknadsföring

Det är en konst att sticka ut och nå fram i bruset. Så hur gör en då för att överrösta den där Instagram-annonsen om den absolut bästa matlådan? Och vad slår egentligen det där Facebook-inlägget om nästa stora självhjälps-guru? Hur ska en kunna konkurrera med det otroligt unika inlägget med en avlägsen bekants dokumentering av den perfekta hotellfrukosten? Vi möts dagligen av miljontals intryck, och någonstans måste vi sålla – vad är relevant och vad är det inte?

Det har blivit lättare att nå ut med sin marknadsföring, men svårare att nå fram. Märk väl att jag konsekvent använder ordet ”marknadsföring”. Reklam är ett skällsord. Något fult. Något vi inte vill beblanda oss med. Därför har branschen bytt namn på vad det är som görs.

Nej, vi håller inte på med reklam. Usch. Vi håller på med marknadsföring.

Visst kan en göra sig lustig över det, men det ligger mycket sanning i att reklam är något synnerligen oönskat i dag. Vår tids största utmaning är inte att hitta sätt att kommunicera med våra kunder utan vad vår kommunikation ska innehålla för att kunderna ska känna att det ger dem oumbärlig information.

Konsten att sticka ut

Syns du inte så finns du inte och då kan du lika gärna gå hem. Jag är grafisk formgivare och pluggar marknadskommunikation på medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet vid Jönköping University. Under åren har jag lärt mig att det finns rätt och det finns fel – och så finns det rätt som är fel och fel som är rätt. Och exakt så krångligt kan marknadsföring kännas om en inte är insatt.

Min utbildning och erfarenhet har gett mig en hel del ess i rockärmen när det kommer till det här med att nå ut med sitt budskap. Här får du mina bästa tips på hur du når dina kunder, utan att det behöver kosta skjortan.

Så lyckas du med din marknadsföring

1. Var aktiv

Att vara aktiv är A och O. Vill du att något ska hända måste du vara beredd att jobba för det. Hänge en del av din arbetstid till marknadsföringen av dig själv eller ditt företag. Det är en investering som garanterat lönar sig!

2. Skapa värdefullt innehåll och dela det i sociala medier

Ge dina följare en anledning att fortsätta följa dig – och få dem att vilja tipsa sina vänner om dig och ditt företag. Att bjussa på kunskap, tips och inspiration utan att sälja, skapar förtroende och långsiktiga kundrelationer.

3. Dra nytta av direkt marknadsföring

Underskatta inte olika former av direkt marknadsföring. Maila dina kunder, prata med alla du känner, delta i diskussioner i sociala medier och relevanta forum.

4. Se till att finnas på nätet – men inte överallt

Ha en webbplats och konton i relevanta sociala medier. Ödsla inte tid på kanaler där din målgrupp inte finns.

5. Var lite old-fashioned

Dela ut dina visitkort. Sätt upp en reklamposter. Digitalt är bra men ibland kan det vara bra att gå ”back to basics”. Det ena behöver inte utesluta det andra.

6. Skaffa ambassadörer

Gör det enkelt för andra att sprida information om ditt företag. Exempel på detta kan vara en så enkel sak som att ge riktigt bra service.

7. Utgå från att ingen har en aning om vem du är eller vad du håller på med

…och att ingen fattar varför de ska ha med dig och ditt företag att göra. Förklara, argumentera och tjata tills det sitter.

8. Nätverka

Häng på mässor, gå på föreläsningar och event. Var där dina kunder finns, helt enkelt! Och när det inte går att ses fysisk – lägg krutet på din digitala närvaro och nätverka på olika digitala plattformar.

Och ett sista tips, våga testa nya saker, funkar det inte – ja då vet du det! Men våga testa, ju mer du arbetar med din marknadsföring desto roligare och enklare kommer det bli – precis som med allt annat här i livet, övning ger färdighet!

Ha kul!

katja_p_rundDet här blogginlägget är skrivet av Katja Possner 
som var marknadskoordinator på Science Park 2018-2019.

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

BOKA ETT MÖTE