En kvinna som startat eget vid sidan om jobbet sitter i sin systudio. Bredvid henne på bordet står en symaskin. Bakom henne står en provdocka med ett vitt tyg över axlarna.

Tips till dig som vill starta eget vid sidan av jobbet

Nyfiken på att starta eget vid sidan av jobbet och bli en ”halfpreneur”? För en del handlar det om en dröm om att starta företag kring sin hobby, för andra att tjäna pengar vid sidan av sitt deltidsarbete och sina studier – och för någon att lösa en samhällsutmaning med hjälp av sitt entreprenörskap.

Det som är gemensamt för nästan alla är att de har en stark passion att förändra något, lösa ett problem, att få skapa eller dela med sig av sin talang och kunskap. Och det är just drivkraften som gör att så många spännande företag startas varje år.

Är du nyfiken på att starta eget vid sidan av jobbet? Spännande! I den här guiden har vi samlat några grejer som kan vara bra att tänka på längs vägen.

Är du en blivande ”Halfpreneur”?

I början av en företagsresa kan det vara svårt att ta ut en heltidslön. Då kan det bästa sättet att starta företag på vara att göra det vid sidan av en anställning. För en del individer känns det läskigt och för många är det ekonomiskt omöjligt att hoppa av en trygg anställning för att satsa allt på en idé som du inte vet kommer flyga. Då kan kombinationen av företagande och anställning passa bra i uppstarten av företagandet. När du känner att din verksamhet rullar på kanske du är redo att släppa taget om din andra anställning.

Många tycker om att ha en fot i båda dessa världar och bli en så kallad ”Halfpreneur”. Alltså någon som långsiktigt vill jobba med sitt företagande på deltid och vara anställd på deltid.

Lagligt stöd för dig som vill ge din affärsidé en chans

Visste du att vi i Sverige har en lag som ger dig möjlighet att få ledigt från din anställning för att prova på att driva eget företag under sex månader? Detta gäller så länge din verksamhet inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Här kan du läsa mer om ”Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet”.

Innan du startar ditt företag ska du även stämma av med din arbetsgivare vad ni har för regler gällande bisysslor. Detta kan nämligen variera mellan olika kollektiv- och anställningsavtal. Var transparent mot din arbetsgivare – och noga med hur du hanterar din arbetstid. Tänk på att din arbetsgivare kan bli din framtida kund och ambassadör.

Fördelarna med att starta vid sidan av jobbet

Att starta företag samtidigt som du har en anställning säkerställer att du har en inkomst – om än lite mindre än du är van vid – även under uppstarten av ditt företag. Detta kan medföra att du känner att starten av ditt företag känns tryggare, jämfört med om du säger upp dig helt och hållet.

Många trivs med att driva sitt företag på deltid, eftersom det gör verklighet av drömmen om att kunna jobba med sin hobby och passion. Du kanske är kreatör, spelutvecklare, konsult, författare, föreläsare? Detta är yrken som ofta passar fint för ”halfpreneur”-upplägget.

Så, vad kan vara bra att tänka på dig som vill starta företag vid sidan av jobbet?

1

Budget

Börja med att skissa upp en budget för hur mycket du tror att företaget kommer omsätta och hur mycket du kan gå ner i tid hos din arbetsgivare.

2

Arbetsgivare

Ta snacket med arbetsgivaren och var transparent kring hur du tänker dig bedriva företaget. Då kan du vara öppen med verksamheten du bedriver i det egna företaget och marknadsföra det i de kanaler du önskar – utan att riskera att hamna i konflikt med chefen.

3

Balans

Sköt balansen mellan din anställning och ditt företag snyggt vad gäller tider och uppdrag.

4

Håll koll på dina timmar

Håll koll på hur mycket jobb du bokar upp dig på i ditt företag. Det är lätt att tacka ja till för många uppdrag då passion, vilja och ambition är stor. Men när arbetet väl ska utföras blir det tungt om tiden inte räcker till. Se till att vara rädd om dig och var noga när du kalkylerar dina timmar. Både dina timmar och du ska räcka till! Våga tacka nej till uppdrag. Eller att lägga en deadline så långt fram i tiden att du vet att du har tid att genomföra uppdraget utan att riskera din hälsa eller arbetsgivarens förtroende.

Två sätt att mjukstarta din verksamhet innan du startar ett företag

1. Hobbyverksamhet

Vill du testa på att jobba med din passion vid sidan av ditt jobb utan att faktiskt starta företag? Då kan du bedriva hobbyverksamhet.
En hobby är:

  • något du utövar på din fritid
  • inte din huvudsakliga försörjning
  • arbete som inte utförs på uppdrag av någon annan

På Skatteverket kan du läsa om hur en hobbyverksamhet fungerar.

2. Egenanställning

Innan du startar ditt företag kan du också testa på något som kallas för egenanställning. Som egenanställd är du ansluten till ett egenanställningsföretag som fungerar ungefär som en arbetsgivare. Egenanställningsföretaget tar hand om administrativa bitar – till exempel fakturering och bokföring – mot en viss provision. Smidigt! Men som alltid har varje mynt två sidor. Kom ihåg att du genom egensanställning får en lägre inkomst, eftersom företaget bakom tjänsten tar en del av kakan av det du tjänar. Du ges inte heller möjlighet till något starta-företags-bidrag och du kan inte dra av för företagets kostnader. Så när du börjar känna dig lite varm i kläderna rekommenderar jag att du startar ett företag.

På Verksamt.se kan du läsa mer om hur egenanställning fungerar.

v

Välkommen till oss på Science Park

Vill du veta mer om hur du tar din hobby, kunskap, passion eller idé vidare till nästa steg? Eller hur du går till väga när du startar företag? Då är du varmt välkommen till oss på Science Park! Här kan du boka kostnadsfri coaching med en affärsutvecklare.

Träffa en coach