Är du en blivande ”Halfpreneur”?
I början av en företagsresa kan det vara svårt att ta ut en heltidslön. Då kan det bästa sättet att starta företag på vara att göra det vid sidan av en anställning. För en del individer känns det läskigt och för många är det ekonomiskt omöjligt att hoppa av en trygg anställning för att satsa allt på en idé som du inte vet kommer flyga. Då kan kombinationen av företagande och anställning passa bra i uppstarten av företagandet. När du känner att din verksamhet rullar på kanske du är redo att släppa taget om din andra anställning.
Många tycker om att ha en fot i båda dessa världar och bli en så kallad ”Halfpreneur”. Alltså någon som långsiktigt vill jobba med sitt företagande på deltid och vara anställd på deltid.
Lagligt stöd för dig som vill ge din affärsidé en chans
Visste du att vi i Sverige har en lag som ger dig möjlighet att få ledigt från din anställning för att prova på att driva eget företag under sex månader? Detta gäller så länge din verksamhet inte konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Här kan du läsa mer om ”Lagen om rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet”.
Innan du startar ditt företag ska du även stämma av med din arbetsgivare vad ni har för regler gällande bisysslor. Detta kan nämligen variera mellan olika kollektiv- och anställningsavtal. Var transparent mot din arbetsgivare – och noga med hur du hanterar din arbetstid. Tänk på att din arbetsgivare kan bli din framtida kund och ambassadör.
Fördelarna med att starta vid sidan av jobbet
Att starta företag samtidigt som du har en anställning säkerställer att du har en inkomst – om än lite mindre än du är van vid – även under uppstarten av ditt företag. Detta kan medföra att du känner att starten av ditt företag känns tryggare, jämfört med om du säger upp dig helt och hållet.
Många trivs med att driva sitt företag på deltid, eftersom det gör verklighet av drömmen om att kunna jobba med sin hobby och passion. Du kanske är kreatör, spelutvecklare, konsult, författare, föreläsare? Detta är yrken som ofta passar fint för ”halfpreneur”-upplägget.
Så, vad kan vara bra att tänka på dig som vill starta företag vid sidan av jobbet?