Cookies på webbplatsen (kakor)
På sciencepark.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Med hjälp av webbanalys och anonymiserad data vidareutvecklas webbplatsen ytterligare. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.
Läs mer om kakor
Har du någon gång funderat på om allt du läser på nätet verkligen stämmer? Då är du inte ensam. En ny rapport från Internetstiftelsen visar att många svenskar tycker det är svårt att avgöra vad som är sant eller falskt, särskilt på sociala medier. Inspirerade av rapporten har vi samlat några snabba tips och tankeväckande fakta som hjälper dig att bli mer källkritisk – utan att det behöver vara krångligt. Hela rapporten hittar du här.
Vi konsumerar stora mängder information på nätet, särskilt via sociala medier, där en betydande del kan vara felaktig eller vilseledande. Det påverkar våra beslut, åsikter och i förlängningen kan det även påverka samhällets säkerhet. Källkritik är därför avgörande för att vi ska kunna navigera rätt i detta informationslandskap och motverka all desinformation. När du blir bättre på källkritik får du större kontroll över den information du tar in och delar vidare.
Popularitet är inte alltid samma sak som sanning. Bara för att andra säger något betyder det inte direkt att det är sant.
Det är enkelt att manipulera bilder och videor, särskilt med ny teknik som AI.
Det du ser behöver inte antingen vara sant eller falskt. Ofta kan det finnas delar av sanning i källor som samtidigt är vilseledande eller missvisande.
Inlägg som väcker känslor får ofta mer spridning. Bara för att ett inlägg har mycket likes betyder det inte att det är sant.
Hittar du samma information på flera pålitliga webbplatser är den sannolikt trovärdig.
Ha som vana att fundera över eller kolla vem som delar informationen och om det skulle kunna finnas någon baktanke.
Kontrollera när artikeln eller informationen publicerades. Tidskänslig information kan ha varit riktig för några månader sedan och inte stämma idag.
Våga ifrågasätta det du ser och läser. Ta några sekunder för att tänka efter innan du delar vidare information, särskilt om det känns för bra för att vara sant.
Var medveten om att bilder och texter kan manipuleras. Man kommer en bra bit på att vara påläst och använda sunt förnuft.
Petrus, affärsutvecklare på Science Park med fokus på AI
I en tid där information sprids snabbt är källkritik avgörande, speciellt med tanke på AI-teknikens möjligheter att skapa trovärdiga falska texter, bilder och röster som är svåra att identifiera. Petrus Ekbladh är vår affärsutvecklare med specialistkompetens inom AI, och enligt honom är kunskap nyckeln till en effektiv källkritik.
Det är också viktigt att välja tillförlitliga källor och att alltid gå till originalkällan, men Petrus tipsar också om att själv lära sig ett AI-verktyg för att förstå hur lätt det är att skapa falskt innehåll. Det gör dig mer kritisk till den information du bemöter.
Självklart finns det risker med AI. Den största risken är dock inte själva tekniken, utan snarare att en överdriven rädsla kan begränsa teknikens potential. Med kunskap och kritiskt tänkande kan AI istället användas till stor nytta.