En man och en kvinna sitter vid ett upphöjt bord med kaffe och varsin bärbar dator. De skrattar.

5 tips för hur du stärker ditt självledarskap som entreprenör

Har du någonsin fantiserat om att kliva av ekorrhjulet, bli din egen chef och starta eget företag? Kanske har du redan tagit steget till att bli egenföretagare? Det är ofta enkelt att få hjälp med att registrera bolag, skapa en affärsplan och sätta en budget. Men hur navigerar du bland de mjuka värdena och kritiska tankarna? Här är fem tips för att stärka ditt självledarskap och undvika vanliga fallgropar längs vägen.

”Vem är jag som företagare – är jag ens en företagare?”

”Vad betyder självledarskap för mig?” och ”hur är man sin egen chef, egentligen?”.

Att jobba med sitt entreprenörskap handlar inte bara om business. Det handlar också om att kontinuerligt utforska dig själv och den du är för att ständigt kunna utveckla och förbättra dig själv och ditt företag.

En entreprenör sitter i en soffa och tittar fokuserat på sin telefon. Hon har hörlurar i och håller en penna i handen. I knät ligger ett anteckningsblock.

1. Självledarskap handlar om att välja och välja bort

Bra ledarskap innebär att lära sig att säga nej. Att starta eget företag kan kännas som att sugas in i en virvelvind av möjligheter: människor, luncher, nätverksträffar, samarbeten. Allt låter som en möjlighet. Allt får det att pirra i magen. Just därför kan det vara så svårt att välja bort och säga nej. Men det är nödvändigt om du ska komma någon vart. Ordet nej är det svåraste och viktigaste ordet att lära dig. För att säga nej till någon kan också betyda att du säger ja till dig själv.

Vi pratar ofta om vårt tydliga varför, ditt tydliga WHY! Som entreprenör är det viktigt att veta sitt syfte – och välja att göra saker som för dig närmare det syftet. Det är inte alltid lätt, men det är värt det ibland de svåra besluten. Det är först när du börjar ha tillit till dig själv som du börjar engagera dig och ta ansvar på riktigt och kan påverka resultatet i ditt entreprenörskap.

2. Låt dig inte begränsas av regler, normer, förväntningar och ”måsten”

Så länge vi kan minnas så har de flesta av oss blivit lärda att man ska arbeta hårt, mycket och länge. Att man ska vara produktiv och nyttig och duktig. Men – det här med att ”arbeta” är vid närmare granskning faktiskt något ganska luddigt och subjektivt. Det är lätt att ha en bild av att arbete är något man gör, aktivt, åtta timmar om dagen. Gör man något annat än det kan du upplevas som lat eller att du slösar med tiden.

En del av bra ledarskap handlar om att utmana de normer som begränsar oss. Vilka tider passar det mig att jobba? Ska jag kanske välja att träna på förmiddagen, när jag ändå inte verkar få något vettigt gjort innan klockan elva? Är tiden mellan 21 – 23 på kvällen min allra bästa sweet spot för att jobba? Och om jag jobbar då, får jag ta sovmorgon dagen efter?

Det finns ett flertal tankar som ställer många av våra gamla myter och regler kring arbete på ända.

3. Våga skapa ditt eget arbetsliv och rutiner

Att vara sin egen chef i det tjugoförsta århundradet innebär att ifrågasätta vad som egentligen menas med ”arbete”. Är det att vara aktiv och att producera? Att sitta framför en dator? Eller kan skogspromenaden, duschen eller tuppluren, då jag kanske får mitt allra viktigaste och produktivaste moment, också vara en del av ”arbetsdagen”?

Nu ska du forma ditt eget arbetsliv. Då är det är viktigt att reflektera hur en arbetsdag kan se ut för just dig och vad just du klassar som arbete. Skapa inte ännu ett ekorrhjul!

4. Sätt realistiska tidsmål

Att känna att tiden aldrig räcker till är vardag för många entreprenörer. Ju mer realistiska vi kan vara kring vad som faktiskt är rimligt att hinna med under en dag, en vecka, en månad eller ett år – desto bättre blir vi på att hitta en rytm som blir hållbar i längden. Ett arbetsliv är inte ett sprintlopp, det är ett maraton.

5. Se över ditt kontrollbehov

En femte och sista aspekt av självledarskap för entreprenörer handlar om kontroll. Räck upp handen om du är en person med kontrollbehov? De flesta av oss är det, mer eller mindre.

Men kontroll är som bekant ett tveeggat svärd. Om något ligger innanför min kontroll, är det ju min förtjänst om det går bra – men också mitt fel om det går dåligt. Och tvärtom. Om det mesta verkar ligga utanför min egen kontroll, kan jag skylla på yttre omständigheter när det går dåligt. Men då kan jag inte heller ta cred när det går bra. Den bästa kombon enligt forskningen? Du gissade rätt – att ta åt sig äran för sina framgångar, och skylla sina misslyckanden på yttre omständigheter, åtminstone delvis…

Utveckla ditt självledarskap med en affärsutvecklare

Vad som är framgång och lycka bestämmer du. Så lycka till att jaga dina drömmar, för vet du vad? Det är värt det. Vi på Science Park finns här som ditt bollplank längs vägen. Vår coaching är kostnadsfri och vi finns med affärsutvecklare i alla tretton kommuner i Jönköpings län. Registrera dig här, så hör vi av oss inom kort för att boka in en tid.

Träffa en affärsutvecklare

Vad innebär entreprenörskapet för dig?

Handlar det om att våga följa dina drömmar och njuta av resan dit? Kanske är ditt kall att jaga drömmen om ”känslan av frihet”? Entreprenörskapet kanske för någon handlar mer om att reflektera, utmana, fundera på vart i livet du kan hitta ”känslan av frihet”, och ständigt ta små steg mot något – eller bort från något. Känslan av frihet handlar inte om att vara fri från ansvar, utan tvärtom. Det handlar om att ta ansvar för sig själv och framförallt sina nära relationer. Att våga leva ett liv som känns meningsfullt och ärligt, ett liv som DU vill leva. Inte vad påhittade kontexter, normer och vad andra människor anser och tycker.