Ebba och Charlotte från Mitigater står bredvid varandra i en av loungerna i Science Park Towers.

Inkubatorföretaget Mitigater vill göra ansvarsfullt företagande till en självklarhet

18 oktober 2024

Mitigater är ett nytt företag i Science Parks inkubatorprogram. De utvecklar en digital plattform som underlättar för företag att följa och hantera de nya hållbarhetskraven från EU.

Det här betyder EU:s nya hållbarhetsdirektiv

EU-flaggan mot klarblå himmel

CSDDD är ett direktiv som gäller alla företag inom EU

Corporate Sustainability Due Diligence-direktivet (CSDDD) är ett nytt regelverk från EU som kräver att företag granskar sin verksamhet och sina leverantörer längs hela produktionskedjan. Direktivet är till för att upptäcka och hantera risker kopplade till exempel mänskliga rättigheter och miljöproblem. Företagen måste också rapportera vad de gör för att minimera dessa risker och vilka åtgärder de vidtar. Direktivet ska träda i kraft senare under 2024.

Mitigater levererar effektiv riskhantering i hela värdekedjan

Mitigaters plattform hjälper företag att få en tydlig bild av hela sin leverantörskedja och snabbt upptäcka hållbarhetsrisker. Genom att automatiskt utvärdera risker kopplat till mänskliga rättigheter, klimatpåverkan och antikorruption, kan problem upptäckas i realtid. Om en risk dyker upp, blir det tryck på underleverantören att ta tag i problemet och visa vad de gjort för att lösa det. På så sätt kan företag agera snabbt och undvika negativa effekter både för samhället och miljön.

Mitigaters mål är att bidra till att företag utvecklar mer hållbara värdekedjor genom att säkerställa att deras leverantörer också följer hållbarhetsstandarder.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en tjänst som gör det enklare för företag att arbeta ansvarsfullt – men som i längden även kan bidra till allt från minskat klimatavtryck till minskat barnarbete i fabriker runt om i världen, säger Charlotte Hedenborn.

Charlotte Hedenborn, COO på Mitigater

Mitigater tar nästa kliv mot en hållbar framtid

Ebba och Charlotta från MItigater sitter i en soffa i Science Park Towers.

Ebba är utvecklare på Mitigater och Charlotte COO.

Efter två års utveckling är plattformen klar och de första kunderna onboardade. Därför är Mitigater nu redo att växla upp. Planen framåt är att expandera teamet och skala upp plattformen för att nå en bredare marknad, både i Sverige och internationellt. Investeringen på 4 MSEK tidigare i år ger bolaget resurser att fortsätta utveckla sin teknik och stärka sitt erbjudande, med fokus på att hjälpa fler företag hantera hållbarhetskrav på ett effektivt sätt. Kapitalet kommer från två ängel investerare med stort intresse för hållbarhet.

– Idén bakom Mitigater föddes ur ett direkt behov hos ett stort bolag. De kunde inte hitta någon lösning – så vi började helt enkelt bygga den. Därför är vi ensamma om att erbjuda den här lösningen och det finns inga konkurrenter på marknaden som gör det här på samma sätt som vi, säger Ebba Dahlqvist, utvecklare på Mitigater.

Intensivcoachning från affärsutvecklare i Inkubatorprogrammet

Inkubatorn är en del av Science Park, där det finns goda förutsättningar för innovativa idéer med hållbarhetsfokus. Under inkubationen, som varar 6-24 månader, får deltagarna skräddarsydd affärsutveckling för att ta sina idéer till nästa nivå.

— Det är inspirerande att följa entreprenörernas resa. De utnyttjar möjligheterna som den nya lagen erbjuder och skapar lösningar för att underlätta för andra företag att följa regelverket. Mitigater har snabbt utvecklat en första version av sin mjukvara. De har testat den med pilotkunder under våren för att säkerställa en bra användarupplevelse. Nu har de första kunderna börjat använda systemet, och allt fokus ligger på att få säljprocessen att ge resultat, säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park.