Tillväxtstiftelsen prisar Marika Lindblom och Vildungar för sitt samhällsentreprenörskap

8 juni 2022

I april tidigare i år utlyste Tillväxtstiftelsen ett stipendium för samhällsentreprenörer i Jönköpings län. Efter en tuff urvalsprocess med ett stort antal ansökningar var det Marika Lindblom från Habo – grundare av secondhandbutiken Vildungar – som fick ta emot stipendiet och 25.000 kronor. Priset delades ut på Science Parks hållbarhetsevent Impact AW den 7 juni 2022.

Samhällsentreprenörskap, socialt entreprenörskap, hållbart entreprenörskap eller socialt företagande. Kärt barn har många namn. En samhällsentreprenör är en individ som genom sin idé och sin verksamhet vill bidra till en bättre värld, skapa impact, eller till att lösa någon av våra samhällsutmaningar.

– I mitt yrke som fritidspedagog kunde jag inte blunda för klädkonsumtionen i barnfamiljer. Jag såg hur ofta familjer inte hade råd att skaffa tillräckligt varma eller lagom stora kläder till sina barn. Flera gånger har jag själv fått rota fram mina egna barns gamla kläder, för att någon ska slippa frysa. Samtidigt var ett annat barns hylla överfyllt av nya extrakläder som aldrig ens blev använda, berättar Marika.

Juryns motivering:

”Med stor beslutsamhet och ett hjärta som klappar för förändring bidrar årets stipendiat till att lösa inte bara en – utan flera – utmaningar i samhället. Både sociala och miljömässiga. Stipendiaten har en drivkraft som inte lämnar någon oberörd. Med avstamp i det lokala är denne en förebild för andra som vill ta steget ut mot entreprenörskap och samtidigt göra världen till en lite bättre plats. Tillväxtstiftelsens stipendium för samhällsentreprenörer 2022 tilldelas Marika Lindblom och Vildungar!”

Det här är Vildungar

När Marika valde att avsluta sitt yrke som fritidspedagog var målet i nästa utmaning tydligt. Hon såg en utmaning i samhället som hon ville bidra till att lösa. Hon ville göra skillnad.

Barnkläder är inte bara väldigt dyrt, det är också någonting samhället överkonsumerar på stor bekostnad av klimatet. Vildungar är en secondhandbutik där du kan köpa begagnade barnkläder till bra pris och bra kvalitet. Du kan också lämna in dina begagnade kläder och sälja dem på kommission. Konceptet bidrar både till mer hållbar, cirkulär konsumtion och till att alla ska ha möjlighet köpa de kläder som deras barn behöver – för att inget barn ska behöva frysa på skolgården om vintrarna.

Butiken öppnades i augusti 2020 och fick snabbt ett varmt välkomnande.

Idag har vi runt 700 inlämnande kunder. Det är väldigt härligt att se att kläder köps, används och lämnas in på nytt i både två och tre omgångar.

Marika Lindblom

Bidra till välgörenhet är en del av affärsmodellen

Vildungar ligger i Swedbanks gamla banklokaler i centrala Habo. De kläder som av någon anledning inte säljs samlas i det som Marika kallar för ”valvet”. Alltså det rum som en gång i tiden var ett bankvalv. Här säljs kläderna till 50% rabatt och 50% av intäkterna från valvet går till välgörenhetsorganisationer, som till exempel ”Min stora dag”. De kläder som inte säljs alls skänker butiken till behövande i Rumänien. Andra halvan av intäkterna från ”valvet” går till att arrangera olika typer av öppna familjeaktiviteter på torget utanför butiken. Ibland är det en clown som kommer på besök – ibland någon annan typ av underhållning. Hit är alla välkomna och det är helt kostnadsfritt att vara med.

Alla familjer har inte råd att gå på bio eller andra spännande aktiviteter. Men till Vildungar kan man i alla fall komma helt kostnadsfritt.

I butiken arbetar Marika tillsammans med Julia, Liza, Emma och dottern Kathrine. Nu ser Marika fram emot att få fortsätta att utveckla sin verksamhet. Kanske får vi Vildungar i fler städer framöver? Ingenting är omöjligt – om du frågar Marika.

Tillväxtstiftelsen stipendium för samhällsentreprenörer

Tillväxtstiftelsen stipendium för samhällsentreprenörer instiftades under våren 2021 och delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

2021 års stipendiat var Johanna Basth, verksamhetsledare på Yalla Jönköping.