Tre män och en kvinna står på rad framför kameran. Två av männen håller varsitt inramat diplom och blombukett.

Inkubatorbolagen Meglio of Sweden och Norditech är länets främsta innovatörer

10 oktober 2022

Under torsdagen den 29 september var det dags att utse årets länsvinnare av Sveriges största innovationspris – SKAPA priset. Årets ”SKAPA-pris” och ”SKAPA talang för unga innovatörer” i Jönköpings län tilldelades Science Parks inkubatorbolag Meglio of Sweden och Norditech. Nu väntar den nationella finalen där länsfinalisterna har chansen att vinna upp till 200 000 respektive 50 000 kronor.

SKAPA-priset delas ut varje år i syfte att stimulera uppfinnare och innovatörer. Länsfinalisterna belönas med 5000 kronor var och får representera Jönköpings län i den nationella finalen, som går av stapeln på SKAPA-galan i Stockholm den 10 november. Under finalen delas även ”SKAPA förebild” och 100 000 kronor ut, till minne av utvecklaren Leffe Smith. Länsfinalen hölls på residenset i Jönköping, där landshövding Helena Jonsson ledde prisceremonin.

– Att dela ut SKAPA-priset är verkligen en av årets höjdpunkter för mig. Det ger framtidstro och visar att vi är innovativa i vårt land, men även att vi står oss internationellt, berättar landshövding Helena Jonsson vid prisceremonin.

Jimmy Runbom vill öka tillgängligheten med hjälp av innovativ tröskel

Det var en rörd pristagare som fick ta emot blommor och diplom för sin unika innovation. Nässjöbon Jimmy Runbom – grundare av Meglio of Sweden – har tagit fram en tillgänglig tröskel som ökar framkomligheten och tillgängligheten i samhället. Någonting som idag saknas, även i nybyggda bostäder anpassade efter till exempel äldre individer. Så här sa Jimmy om länsvinsten av SKAPA-priset:

– En bekräftelse som SKAPA-priset är svårslagen. Det är inte ett stort pris bara för mig och för produkten – utan jag ser det här som ett stort pris för de människor som har en begränsad vardag på grund av olika tillgänglighetshinder. […] Att starta företag är lätt, men att ta fram en produkt som ingen kan relatera till – någonting helt nytt – är svårt. Hade det inte varit för Almi, Science Park och Nässjö näringsliv så hade jag nog inte stått här idag. Tusen tack till er!

Juryns motivering:

”Uppfinnaren har genom sitt tidigare arbete sett problemet och dess konsekvenser från flera håll. Med stort hjärta och engagemang har han åtagit sig uppgiften att hitta en lösning åt en redan, i många fall, förbisedd målgrupp. Trots strikta regler och byggnormer löses inte tillgängligheten idag på ett tillfredställande sätt. Vinnarens uppfinning gör just detta, utan att ge avkall på andra byggtekniska krav gällande exempelvis brand, fukt och buller. Uppfinningen gör stor skillnad för den enskilde individen och ökar livskvalitén och tillgängligheten. Genom en enkel och smart konstruktion som ger en rimlig kostnad, löses ett problem som finns världen över. Därmed har produkten potential att göra skillnad inte bara i Sverige utan även globalt.”

Philip Alm och David Baceljs innovation sparar tusentals timmar i lagerhantering

Idag är det inte ovanligt att ett förtag med tio anställda lägger över 4000 timmar bara på inventering, varje år. Norditechs innovation är en smart kamera som med hjälp av maskininlärning kan automatisera lagerhantering – som till exempel inventering och bokföring mot affärssystem.

– Vi har haft många som har trott på oss, bland annat Science Park och Almi. Att få SKAPA-priset är att ta det till nästa nivå. Nu hoppas vi kunna vidareutveckla den här produkten och hjälpa en mängd olika företag att effektivisera sin verksamhet och bli mer hållbara. Sist men inte minst vill jag tacka min kompanjon David. Utan honom hade det här inte gått, säger Philip Alm.

Juryns motivering:

”Grundarteamet har, genom sitt gemensamma intresse för ny teknik och ett tydligt kundfokus, sett stor förbättringspotential i en traditionell bransch. Lösningen möjliggör en sömlös, nära realtidsuppdaterad och skalbar användning av ett visionsystem för olika typer av kunder, stora som små. Med produkten, skapas hos kunden en större effektivitet, bättre resursanvändning och höjd servicenivå, samt en tydligare kontroll av varuflöden. Den kan även användas för att förbättra spårbarheten kopplat till olika hållbarhetsaspekter. Produkten är testad och verifierad och man har även fått sin första kund. I en bransch på stark framfart, men som även har stora utmaningar kring hållbarhet och effektivitet, är denna innovation helt rätt i tiden.”

Det är två riktigt värdiga vinnare vi skickar vidare till finalen i Stockholm

Emilia Sundberg, länsordförande för SKAPAs jury och affärsutvecklare på Science Park.

I länsjuryn för utmärkelsen ingår Science Park, Almi, Länsstyrelsen och Jönköping University.