Jing och Khalid kammade hem första pris i Sustainable Tech Demoday

14 oktober 2021

Under sommaren och tidig höst arrangerade Science Park affärsutvecklingsprogrammet Sustianable Tech Accelerator. I programmets avslutningsevent – pitchtävlingen Demoday – kammade UX-designern Jing och ingenjören Khalid hem första pris. Och idén bakom vinsten? En plattform där du kan samla och spåra alla dina digitala dokument. Ungefär som en Dropbox på steorider, som de själva beskriver produkten.

Sommarens omgång av acceleratorprogrammet riktade sig mot individer och techidéer med ett tydligt hållbarhetsfokus, eller med potential att bidra till att lösa någon av våra samhällsutmaningar. I åtta veckor fick programdeltagarna ta del av kunskapsspäckade föreläsningar, inspiration och handfasta övningar inom allt från sälj och hållbara affärsmodeller, till marknadsföring och pitchteknik. Detta kombinerat med individuell coaching med Science Parks affärsutvecklare.

Som avslutning på programmet arrangerades Sustainable Tech Demoday. Ett event där alla deltagare fick pitcha sin idé för en jury, bestående av representanter från bland annat Science Park och Knowit Jönköping. Efter en tuff överläggning blev det tillslut Khalid Obaid och Jing Zhang som kammade hem första plats och en prissumma på 10.000 kr. I prispotten låg även affärsutvecklingstimmar med fokus på produktutveckling, med Knowit.

Som en Dropbox – men på steroider

Föreställ dig att du är på biblioteket. På ett bord i entrén ligger en flyer för en konstutställning som du blir väldigt nyfiken på. Utan att titta så noga på datum och plats för utställningen, lägger du flyern i väskan. Några veckor senare kommer du att tänka på den där utställningen. Vad hette den nu igen? Och när och var ägde den rum egentligen? Du rafsar genom fickor och väskor och hittar – ingenting.

Tryckt marknadsmaterial och information finns överallt. På visitkort på mässor och event, flyers och folders på köpcentrum, bibliotek, i väntrum på vårdcentralen. Det är ton och åter ton av pappersmaterial som trycks och distribueras för att i bästa fall läsas, slängas och ofta glömmas bort.

– Enkelt förklarat kan man säga att vår idé är som en korg. En korg där du kan samla alla dina digitala dokument som du har, eller som du får från andra. I den här korgen finns all information om var dokumenten kom från och vem som skickade dem till dig. När du kommer att tänka på det där erbjudandet du hörde om på ett event eller den där personen du träffade på en mässa, så har du all information du behöver samlad på en plats. Helt enkelt en plattform som ger dina dokument ökad spårbarhet, men som självkart också innebär en stor insats miljön, förklarar Khalid – elektronikingenjör och vinnare av Sustainable Tech Demo day.

Scanna en QR-kod eller klicka på en länk och du har allt du behöver. Inga mer papper – inget mer rafsande i väskor och väldigt mycket mindre onödig pappersproduktion.

En dropbox på steroider, skulle man kunna säga

Khalid Obaid

En mogen affär

Matilda Löf, en av Science Parks affärsutvecklare som arrangerat programmet, ser stor potential i teamets affärsidé.

– Jing och Khalid har kommit en lång bit vad gäller utvecklingen av sin affärsidé. De har ett stort hållbarhetsfokus genom hela sin process, vilket såklart är otroligt viktigt. Samtidigt har de en väldigt mogen affär, även om de fortfarande är en startup. Själva affärsidén är också tydligt skalbar, vilket var en av anledningarna till att juryn utsåg just deras idé till det vinnande bidraget, säger Matilda.

Vägarna korsades genom Science Park

Jing Zhang är nyutexaminerad från masterprogrammet i UX-design och IT-arkitektur på Jönköping University. Just nu jobbar hon som frilansande UX-designer. Jings och Khalids vägar korsades genom en rekommendation av Yankuba – en av Science Parks affärsutvecklare. De förstod snabbt att de skulle kunna göra ett riktigt bra jobb tillsammans.

– När jag fick höra om idén och bakgrunden till den kände jag bara ”wow”. Det är exakt detta jag gör när jag går på mässor och liknande. Jag får massa material i handen, men de är värdelösa. Jag tar emot dem och tittar aldrig på dem igen, säger Jing.

Och det var just på en mässa som idén föddes.

– Jag tittade mig omkring och tänkte ”vad håller vi på med? Det är så korkat!”. När jag sedan blev matchad med Jing kändes det som att idén gick från att vara något som var möjligt i en drömvärld, till att vara något som faktiskt går att implementera på riktigt, berättar Khalid.

Två ytterligare viktiga nyckelpersoner som funnits med under resans gång är Nicklas Bengtsson – marknadsansvarig. Även utvecklaren Niels Lemmens har varit en stor del av teamet och prototyputvecklingen. Som vinnare av Sustainable Tech Demo day får teamet en vinstsumma på 10 000 SEK. En första prototyp av plattformen har utvecklats och därför planerar teamet att använda pengarna till en PR-kampanj för att få potentiella användare intresserade av tjänsten.

Har fått nya viktiga insikter längst vägen

Science Parks Accelerator är programmet för dig som vill satsa på din affärsidé för att utveckla den vidare. Programmet i regel arrangeras två gånger om året – på våren och på hösten. Programmet pågår under under en begränsad tid – oftast omkring åtta-tio veckor. Under programmets träffar får du ta del av individuell affärsutveckling, experthjälp, föreläsningar, coworking och som avslutning deltar du på programmets Demo Day där du inte bara träffar potentiella investerare, kunder eller samarbetspartners utan även har chans att vinna utvecklingspengar till din affärsidé.

– En av de största lärdomarna vi tar med oss från Acceleratorprogrammet är man inte kan skapa något från grunden och sedan förvänta sig att kunden direkt kommer att släppa allt de tidigare jobbat med, för att börja använda din produkt istället. Du måste samarbeta med kunden för att sedan bygga din produkt utifrån deras behov. Det vill säga, utifrån deras redan integrerade lösningar och verktyg, säger Khalid.