Inkubatorsbolaget Meglios innovativa tröskel ökar tillgängligheten i samhället

23 november 2022

En kaffekopp spilld i knät, en onåbar uteplats och en individ som inte kommer framåt med sin rullstol. Trösklar som inte är tillgänglighetsanpassade skapar stora hinder i samhället. Framför allt för våra äldre. Nu har Nässjöbon Jimmy Runbom, grundare av Meglio, utvecklat en innovativ produkt som ska råda bot på probleme

Frustration. När bygglovsingenjören Jimmy Runbom under 2017 var delaktig i ett större ombyggnationsprojekt för ett 65+ boende såg han på nära håll hur trösklarna skapade stora bekymmer i de äldres bostäder.

  • De hade stora problem att ta sig runt i sina nya hem. De kunde inte ta sig ut på balkongerna. I stället fick hemtjänsten komma dit och lyfta rullatorn fram och tillbaka. En annan person fick sitt varma kaffe i knät när rullstolen stoppades mot tröskeln. Jag blev väldigt irriterad och kände att det måste det finnas en lösning på detta. Samtidigt såg jag vad samhället fick betala för att i efterhand bostadsanpassa en tröskel – i stället för att bygga rätt från början, säger Jimmy.

Jimmy, som i sin yrkesroll har lång erfarenhet kring bostadsanpassningar och kraven på tillgänglighet i publika miljöer, bestämde sig för att ta tag i problemet. Han insåg snabbt att den produkt han börjat fundera på skulle lösa flera viktiga behov både på privata och allmänna ytor.

Den hade även löst flera arbetsmiljöfrågor, exempelvis när du ska dra runt matvagnar och palldragare.

Jimmy Runbom

”Det var mycket känslor som kom fram”

Det stora behovet blev startskottet på Jimmys resa, som tidigt in i processen fick med sig både bollplank och ekonomiskt bidrag med på tåget.

– Nässjö näringsliv såg snabbt potentialen i idén och började erbjuda affärsutveckling. Jag fick även verifieringsmedel från ALMI vilket var fantastiskt roligt och också avgörande för produktens utveckling. Under 2020 fick jag kontakt med Kiwanotech, som stöttat mig kring de tekniska delarna, säger Jimmy.

Fram växte en innovativ produkt som löser flera problem: den tätande listen som löser dörrens byggtekniska funktion, samt nivån invändigt där tröskeln ska placeras.

– Golvet bestämmer lutningen på tröskeln som fjädras ned vid belastning. Detta innebär att när du passerar med en rullator så fjädrar tröskeln ner och blir helt plan. Beroende på höjd så blir nivån med andra ord alltid noll. Det finns ingen kant som sticker upp, förklarar Jimmy.

I september 2021 blev produkten registrerad hos patentverket – ett besked som togs emot med stor lättnad hos den nystartade entreprenören.

  • Det var mycket känslor som kom fram. Som att en milstolpe var uppnådd. Bakom det där registrerade patentet finns många sömnlösa nätter, grubblande om tekniska lösningar och självklart kostnader, säger Jimmy.

Meglio nytt bolag i Science Parks inkubator

Nu välkomnar vi Jimmy och hans företag, Meglio of Sweden, till Science Parks inkubator. Ansvarig affärsutvecklare är Matilda Löf.

– Det känns fantastiskt kul att välkomna Meglio som ett av bolagen i inkubatorn. Det är en spännande produkt som bidrar till hållbarhet och tillgänglighet i våra bostäder och gemensamma utrymmen. Produkten löser även byggtekniska frågor, vilket gör den mångfacetterad. Jimmy är en entreprenör som brinner för sin produkt och drivs av ett tydligt ”varför” där han driver sin affärsidé på ett engagerat sätt. Det ska bli spännande att följa Meglios resa som jag tror kan bli lite av ett paradigmskifte, säger Matilda.

Själv ser Jimmy främst fram emot att ha ett bollplank från coacher, experter och Science Parks nätverk, nära till hands.

  • I ett sådant här projekt, där man har noll erfarenhet, så stöter du på flera frågor och ställningstaganden där det är svårt att ta beslut eftersom du inte besitter kunskapen. I inkubatorn är all denna kunskap samlad. Det är skönt att ha ett bollplank som alltid vet nästa steg, och vart tiden ska prioriteras, förklarar Jimmy.

Vill driva frågan om tillgänglighet

Med patentregistreringen i hamn kan Jimmy i större utsträckning börja visa upp produkten för potentiella intressenter och kunder. För att själv kunna ha kontroll över produkten är målet att rikta in sig mot eftermontering.

  • Det gör att jag på ett lättare sätt kan ha kontroll på produkten och även vara med och driva frågan om tillgänglighet. Målet är även att hålla produkten lokal i den mån det går, och på det sättet bidra till samhället genom arbetstillfällen, avslutar Jimmy.