Erik Vaim som startat företaget Footly står i en lagerlokal och scannar ett paket.

Footly gör det enkelt att bli miljöhjälte

14 december 2018

I takt med att han såg korallrev dö och plast förorena våra hav och skada dess djurliv blev miljöproblemen bara tydligare och tydligare för dykaren Erik Vaim. Erfarenheterna och insikterna fick honom att starta Footly – en digital tjänst som sköter försäljningsprocessen av begagnade prylar och därmed hjälper människor att minska sitt ekologiska fotavtryck. Nu är bolaget en del av Science Parks inkubatorprogram.

Sedan tidig ålder har Erik Vaim både sålt och köpt begagnade saker online. Eftersom det visade sig vara något han var riktigt bra på fick han ofta frågan om att hjälpa vänner att sälja deras prylar. Men det var först när han insåg allvaret i våra miljöproblem som han började fundera på att göra profession av sin begåvning.

Att återanvända ska vara lätt och lönsamt. Tillsammans kan vi minska vårt ekologiska fotavtryck.

Erik Vaim

Idén att underlätta för människor att sälja sina begagnade saker kom till redan 2003. Erik insåg tidigt att vi alla – om vi vill komma till bukt med våra miljöproblem – behöver bli bättre på att använda de resurser som redan finns. Han såg också att det behöver vara enkelt, snabbt och lönsamt att bidra till ett mindre fotavtryck på planeten, om det ska kunna göra skillnad på riktigt.

Jag är helt övertygad om att om vi konsumerar redan tillverkade saker så kommer vårt ekologiska fotavtryck att minska. Vi kommer inte att behöva sluta konsumera, utan bara konsumera samma sak flera gånger.

Erik Vaim

Före sin tid

Det tog några år för Erik att komma fram till hur han skulle kunna utforma en tjänst som verkligen fungerade – både för kunden, för företaget och för miljön. 2007 testades idén för första gången, men den gången gick verksamheten inte runt och tvingades lägga ner. Det var för tidigt, marknaden var inte redo.

Efter att ha skaffat betydligt mycket mer kunskap om allt ifrån marknadsföring till affärsplanering var det dags att göra ett nytt försök. Denna gång mot en betydligt mer mottaglig second hand-marknad. 2017 startades Footly i liten skala i Eriks hem, i Taberg. Footly tog emot saker som vänner och bekanta tröttnat på och sålde dem sedan online för att dela vinsten med de som lämnat in prylarna. Konceptet fungerade bra och det dröjde inte lång tid innan företaget växte ur familjens källare.

Affärsutvecklare ger hjälp på vägen

Under våren var Footly ett av de utvalda företagen som deltog i Science Parks acceleratorprogram, där Erik och hans team bland annat tog del av affärsutveckling och experthjälp tillsammans med föreläsningar och coworking. Nu går bolaget in i inkubatorn, som är Science Parks spetssatsning för unga tillväxtbolag.

Intresset för second hand har vuxit starkt de senaste åren. I år har Handelns Utredningsinstitut (HUI) till och med utnämnt det återanvända plagget till årets julklapp. Det gör det såklart lite extra roligt att få arbeta med Footly och en så driven och härlig entreprenör som Erik.

Niklas Larsson, affärsutvecklare, Science Park

– Jag är väldigt tacksam och stolt över att Science Park väljer Footly. Vi har utvecklat ett koncept som skapar stor kundnytta och inkubatorn känns helt rätt för vidare utveckling i hög hastighet med hjälp av deras fantastiska kompetens, avslutar Erik.