Science Park välkomnar nytt spännande företag till inkubatorprogrammet! Trackmate har utvecklat en mjukvara som hjälper aktörer inom tillverkningsindustrin att få större kontroll över sina återanvändbara lastbärare. Nu tar de in 6,5 MSEK i kapital från bland annat Almi Invest och Falvir, med målet att bidra till en mer resurseffektiv och cirkulär industribransch med bättre logistikflöden.
Lastbärare liknar lastpallar, men de är större, dyrare och ofta gjorda i stål, plast eller trä. Många företag bygger stora volymer specialanpassade lastbärare för att transportera varor. De kan kosta tiotusentals kronor styck och är resurskrävande i produktion.
Trots det enorma värdet försvinner tusentals lastbärare spårlöst varje år.
Efter att varorna levererats till en kund kan lastbäraren hamna på ett lager, på en uppställningsplats, på tippen eller i värsta fall i en skog eller på ett fält. Många kunder vet inte hur de ska bli av med lastbäraren och ägaren kan sällan lägga den administrativa tid som krävs för att få tillbaka dem.
När lastbärare försvinner, förstörs eller fastnar hos en kund för länge kan det leda till produktionsstopp, logistikproblem och ökade kostnader. Men ett stort problem som tidigare inte uppmärksammats är det ohållbara slöseriet av resurser som uppstår när återanvändbara lastbärare inte används hela sin livslängd.
Varje lastbärare som kommer tillbaka i ett cirkulärt flöde innebär minskade utsläpp och minskat råvarubehov. Vi tror också att vi med hjälp av att ett ordentligt systemstöd kan få fler stora företag att gå över till återanvändbara lastbärare, i stället för att använda träpallar som ofta blir engångsprodukter.
Teamet bakom Trackmate består av de erfarna entreprenörerna Pontus Carme, Emma Friberg, Victor Larsson och Sanna La Placa. Tillsammans har de tagit fram en tjänst som med hjälp av automatisk datainsamling, smarta processer och smidiga funktioner följer lastbäraren längs hela flödet från fabrik, till kund och tillbaka igen.
Leverantören vet då exakt var lastbärarna är och hur många de är, vilket gör det enkelt för slutkunden att begära upphämtning. När det närmar sig upphämtning får slutkunden en sms-påminnelse med all information som behövs. Trackmate kan planera effektiva rutter för transportbolagen och fylla lastbilar som normalt går ”tomma” hem med lastbärare som ska tillbaka till fabriken. Trackmate sluter cirkeln, stoppar svinnet och ser till att lastbärarna kan återanvändas som tänkt.
Science Parks inkubatorprogram är en långsiktig affärsutvecklingsinsats för hållbara startups med stor tillväxtpotential. Av de 1000 idéer som Science Park träffar varje år, kvalificerar ungefär 10 av dessa till inkubatorprogrammet.
Vi ser fram emot ett starkt samarbete kring vad RTIM kan göra för Smålands många fantastiska tillverkningsföretag. Science Park har ett otroligt nätverk och en stor förståelse för vad företagen i och utanför regionen behöver och vill ha. Vår förhoppning är att vi tillsammans kan sätta strategier för hur RTIM kan växa och bli en viktig arbetsgivare i framtiden.
Såhär säger Peter Schön, affärsutvecklingschef på Science Park, om nya tillskottet i inkubatorn:
Att få möjligheten att hjälpa Trackmate och det kompetenta teamet inom bolaget känns riktigt roligt. Vi på Science Park inkubator ser fram emot att få följa med på deras resa mot att bli en global aktör inom cirkulära transportflöden av lastbärare. Det är sällan man får chansen att se en så tydlig koppling mellan kundernas problem och en helt ny lösning som kan skapa värden inom både hållbarhet, planering och ekonomi.
– Vi har precis nått vårt första mål – att lansera produkten med vår kund Hydro Extrusion. Deras mål är att med hjälp av Trackmate minska mängden CO2-utsläpp med 500 ton och kapa tio miljoner kronor i kostnader per år, allt genom att reducera svinnet av lastbärare. Hydro Extrusions koldioxidbesparing motsvarar drygt 1 600 varv runt jorden med bil, tänk vilken positiv effekt Trackmate kan ha när vi hjälper hundra kunder, säger Pontus.
Härnäst vill teamet prata med så många potentiella kunder som möjligt och hjälpa dem få kontroll på sina lastbärare, med siktet på att nå sju kunder innan årsskiftet. På längre sikt ska Trackmate bli förstahandsvalet för kontroll och hantering av lastbärare och andra rörliga tillgångar – inte bara i Sverige utan i Europa.
Och sedan – står resten av världen på tur!