Miden Melle-Hanna, Multi 4, står framför en whiteboard med en penna i handen. Hon är glad. I förgrunden syns en individ som lyssnar.

Multi4 är Årets Innovation 2019

20 november 2020

Utmärkelsen Årets innovation belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Priset delas ut av Science Park och Almi, till ett företag som med ny teknik, hög ambition och drivkraft visat på god tillväxtpotential.

Vinnaren av Årets Innovation 2019 presenterades fredagen den 20 november på Morgonsoffan – ett digitalt näringslivsprogram som arrangeras av Jönköpings kommun. Denna gång blev det Miden Melle-Hannah, grundare av innovationen Multi4, som fick ta emot den prestigefulla utmärkelsen.

Juryns motivering till den vinnande innovationen:

”Årets innovation är en ny produkt som stödjer nya, förbättrade metoder i syfte att minska både tidsåtgång och resursförbrukning på en stor internationell marknad. Genom flera nya och patenterade tekniker kan den nuvarande processen förkortas både i antal insatser och framförallt i den totala tidsåtgången. Med en stor drivkraft och ett starkt team kommer innovatören bakom årets innovation inom kort möjliggöra en kortare och patientvänligare behandling och väsentligt lägre vård- och behandlingskostnader.”

En inställd operation väckte idén bakom revolutionerande Multi4

Bakom Multi4 står alltså Miden Melle-Hannah, dubbelspecialist i urologi och kirurgi, samt medicinsk utvecklingschef inom kirurgisk vård i Region Jönköpings län. Uppfinningen Multi4 är ett patenterat provtagninginstrument som underlättar och effektiviserar provtagningsprocessen och borttagning av urinblåscancer. Förhoppningen i framtiden är att instrumentet även ska kunna användas vid diagnostisering av flertalet andra cancersjukdomar.

Idén bakom innovationen uppstod för snart sex år sedan. Miden hade precis varit tvungen att ge en av sina patienter beskedet att hans operation hade ställts in på grund av att operationen innan hade dragit ut på tiden. Patienten som hade väntat en hel dag på fastande mage, fick gå hem igen och vänta på besked om en ny operationstid. Då började Miden fundera på hur ett i grunden ganska enkelt ingrepp, skulle kunna göras enklare och mer tidseffektivt för att undvika att fler patienter behövde vänta så länge i onödan.

Ibland när testerna inte funkar så ser jag den där mannen framför mig och tänker att om jag lyckas med detta, ja då kommer det verkligen att göra skillnad för många. Det känns som att det är meningen att jag ska göra detta. Det ska även tilläggas att jag är väldit envis, säger Miden.

 

Här kan du läsa mer om Midens inspirerande resa från idé till patenterad innovation.

En internationellt prisad innovation

Multi4 har under det senaste året fått mycket uppmärksamthet, både nationell och internationellt. I februari tidigare i år var Miden på plats i Telaviv i Israel för att ta emot det prestigefulla innovationspriset Quality Innovation Award. Priset delas ut i 20 länder runt om i världen och Multi4 prisades inom kategorin ”Potentiella Innovationer”. Miden har även hyllats på hemmaplan i form av utmärkelser som ”Årets Inkubatorbolag” på Science Park, samt regional vinnare av SKAPA-priset 2020. Såhär säger om den senaste utmärkelsen, Årets Innovation 2019:

Superkul – helt fantastiskt! Speciellt i de här tiderna.

Fått stöd och hjälp genom inkubatorn

Multi4 är sedan 2017 en del av Science Parks inkubatorsverksamhet, där hon bland annat fått stöd i att hitta de ekonomiska medel som krävts för att utveckla instrumentet.

”Jag har fått ett fantastiskt stöd och hjälp från Science Park som varit avgörande för att få in riskkapital och kunna utveckla innovationen vidare. Min affärsutvecklare Henrik Engqvist är otroligt kompetent och har coachat mig i arbetet – en förutsättning för att vi lyckats ta oss dit vi är idag ”, säger Miden.

Ander Nyberg är affärsutvecklingschef på Science Park och såhär säger han om resan tillsammans med Miden och Multi4:

Det har varit väldigt inspirerande och givande för oss på Science Park att vara del av Miden och hennes Multi4. Det är en spännande innovation med stor potential och Miden som entreprenör är oerhört driven. Samarbetet visar på hur bra det kan bli när en person med djup expertis och stort driv får hjälp av vårt regionala innovationssystem, vilket tar ut innovationen på marknaden där den kan göra nytta för en stor mängd människor i vårt samhälle.

Övriga finalister

Innovationer som också var nominerade för utmärkelsen:

  • Purplepoint (M2M Solutions) – Niclas Fridén och Peter Hasselqvist
  • Svero Smart Hoist (Svero Lifting AB) – Anders Hallåker och Håkan Magnusson