Här är Årets nytänkare 2019 

31 december 2019

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Värnamo kommun

Sophia Vilhelmsson, grundare av företaget Tellus A, är Årets nytänkare i Värnamo kommun. Sofia skapade Tellus A med syftet att vägleda privatpersoner till olika företag som erbjuder hälsosamma och zero waste-klassade produkter. 

“Årets nytänkare tar de globala utmaningarna inom hållbarhet till sin ytterlighet och gör miljöfrågorna personliga. Genom kunskapsfokus ”Zero Waste” vill pristagaren bidra till att på sikt skapa en skräpfri vardag och minskad klimatångest.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun

AD-Plast är stolta vinnare av priset som Årets nytänkare i Gislaved. AD-Plast, som drivs av Michael och Anneli Jonsson, är specialiserade på formsprutning av plastartiklar och arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan genom hela produktionsprocessen.

”Med ett framåtriktat ledarskap, där delaktighet från medarbetare är en självklarhet, skapar pristagarna morgondagens arbetsplats. Det gör man genom att fokusera på innovativt tänkande, effektivitet och en attraktiv arbetsmiljö. Med ett uttalat hållbarhetsarbete är pristagarna förebilder för framtidens företagande. Därför tilldelas Michael och Anneli Jonsson på AD-Plast priset för Årets nytänkare 2019.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun

För deras framstående initiativ UngDrive, prisas Linda och Stefan Falkboman som Årets nytänkare i Gnosjö kommun. UngDrive är en ideell organisation som engagerar sig i att inspirera och stödja unga entreprenörer. 

“Linda och Stefan har framgångsrikt inspirerat ungdomar till att våga starta eget på sommarlovet genom Ung Drive. Först i liten skala och nu i hela landet. Finalen hålls varje år i augusti i och då kommer unga entreprenörer till SM i Ung Drive i Gnosjö. Konceptet utvecklas ständigt. Förutom att uppmuntra och inspirera till entreprenörskap sprider de Gnosjöandan till nästa generation.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Sävsjösläpet, som drivs av Mikael Jonsson, är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Genom att återföra produktionen av specialbyggda släpvagnar till Sverige, specifikt närområdet kring Sävsjö, har Mikael framgångsrikt förnyat och stärkt företaget.  

”Genom utveckling och produktion på hemmaplan väcker Årets nytänkare i Sävsjö kommun ett känt varumärke till nytt liv. Med sann entreprenörsanda, i en till synes omöjlig situation, har pristagaren sett nya möjligheter och vågat satsa lokalt.” 

Årets nytänkare i Vetlanda kommun

Gunilla Hjelm på Rag2Rug, är Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Rag2Rug väver samman kulturer genom att återanvända lakan och gardiner från second hand. Tack vare donationer från både Erikshjälpen och generösa privatpersoner, engageras nu tio personer i vävnadsprocessen samtidigt som de tränar svenska och kombinerar praktik med SFI-studier. 

”Årets nytänkare i Vetlanda tar hand om både miljö och människor. Genom återvinningen av trasiga textilier låter hon nött bli till nytt, och produkterna får en egen stil, som är ny, men behåller känslan av retro. Hennes hållbara hantverk har skapat ett lika hållbart nätverk, där språkträning och utlärning av vävningsteknik bland annat lett till att fler människor kommer i egen försörjning och är med och bidrar till samhällsutveckling.” 

Årets nytänkare i Habo kommun

Emma Lundin och Marcus Söderlind på Söderlinds ekologiska grönsaker är Årets nytänkare i Habo kommun. På gården odlar de ekologiska grönsaker och skapar meningsfull sysselsättning för nyanlända. 

“Med ett stort hjärta för hållbarhet och ekologisk odling driver Årets nytänkare sitt företag med ett förhållningssätt som visar på stor ödmjukhet. Emma och Marcus är ett lysande exempel på lokal närvaro, samverkan och samarbete. Allt de säljer kommer från den egna gården, och förutom att bedriva en odling som är bra för vår planet, bidrar de till integration och livskvalitet genom att erbjuda nyanlända allt från arbete till sociala aktiviteter.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun

Russnäs Andelsjordbruk, grundat av Elin Hjalmarsson, är Årets nytänkare i Eksjö kommun. Russnäs Andelsjordbruk är ett småskaligt och hållbart jordbruks-koncept där producent och konsument delar på risker och belöningar. Konsumenterna förbinder sig att köpa en del av skörden, vilket inte bara ger producenten trygghet utan också möjligheten att skräddarsy odlingen efter kundernas önskemål. 

”Med stark drivkraft och en för branschen innovativ affärsmodell ger årets nytänkare begreppet ”självförsörjning” en bredare innebörd.”  

Årets nytänkare i Tranås kommun

Chatrine Schander Ljungquist är utsedd till Årets nytänkare i Tranås kommun. Tillsammans med maken Johan driver hon Hemma på Hult utanför Duvebo. I deras verksamhet med gårdshotell, butik och kafé finns gott om utrymme för att utforska och implementera nya idéer. 

– Att tänka nytt är inte bara att tänka framåt. Vi måste också ha med oss vår historia, säger Chatrine.

Chatrine är mån om att förvalta utmärkelsen. Hon planerar att dela med sig av sina erfarenheter och inspirera andra.

– Jag vill använda det här till något positivt, så att det ger ringar på vattnet.

Foto: Johan Fingal, Tranås-Tidning

Årets nytänkare i Jönköping kommun

Labbarps gård, som drivs av bröderna Martin och Henrik Svensson, är Årets nytänkare i Jönköping kommun. Utöver att bedriva mjölkproduktion på gården är bröderna engagerade i entreprenadkörning och transporttjänster.

”För ett nytänkande inom gröna näringar med hög digitaliseringsgrad och en uttalat mycket hög ambition kring medarbetarnas kvalifikationer och drivkrafter. Därtill ett högt fokus på kvalitet i djurhållning, ett stadsnära läge och en stark drivkraft i att ständigt utveckla sin verksamhet.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun

Anja Dalhög och Prästgårdens Mejeri är Årets nytänkare i Aneby kommun. Mejeriet specialiserar sig främst på ostkaka, men erbjuder även yoghurt och färsk- samt grillost.  Genom förbeställningar, framförallt via Facebook, får både kunder och producent möjlighet att säkra produkter i förväg och anpassa produktionen. 

”Genom att se möjligheterna med lokal produktion och ett framtidsfokus på nya produkter är årets pristagare en förebild för förnyat hållbart företagande” 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun

Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson, som driver Sveriges enda kopensionat för mjölkkor – Hagshultskossorna, är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Företaget utmärker sig genom att rädda mjölkkor från slakt och erbjuda dem ett stressfritt liv på gården. Med hållbarhet som kärnverksamhet producerar de inte bara högkvalitativt kött utan skapar också andra produkter med hjälp av kossorna. 

”Med hållbarhet som drivkraft bidrar årets jordnära nytänkare till ett innovativt och värdeskapande entreprenörskap.”