En vybild över Science Park Towers i centrala Jönköping. Bilden är fotad med drönare och bakom fastigheten syns utsikt över Jönköping och Vättern.

Nu är byggnationen av Science Park Towers igång!

1 januari 2021

Äntligen, nu är vi igång! Under torsdagsmorgonen den 14 januari togs det första spadtaget för Science Park Towers. I en digital sändning medverkade ett flertal förväntansfyllda gäster som alla berättade om den nya mötesplatsen för hållbart entreprenörskap och innovation.

Redan för 10 år sedan föddes en första tanke om en utbyggnad för att skapa mer utrymme och kreativ kraft för drömmar, idéer och entreprenörskap.

  • Vi har under lång tid arbetat för en expansion av Science Parks lokaler i Jönköping, och nu känns det fantastiskt roligt att spadtaget är genomfört så att vi kan ta nästa steg i att skapa ännu bättre förutsättningar för innovationer, entreprenörskap och samarbeten i en högskolenära miljö, säger Gustav som är VD för Science Park Jönköpings län.

Idag gör vi avtryck – en milstolpe här i Jönköping!

Med dessa ord inleder moderatorn Jonas Lundin det digitala spadtaget under torsdagsmorgonen. Sändningen följs därefter av besök från ett flertal gäster, där vi bland annat hör en entusiastisk Magnus Olsson, VD på Jönköpings kommuns fastighetsutveckling AB, berätta om den kommande byggnationen, som planerar att invigas under sommaren 2023.

Äntligen är vi här! Nu påbörjas byggnationen av Science Park Towers – en innovativ mötesplats som kommer innehålla allt från eventytor, verksamhetslokaler för Science Park och Jönköping University, kreativa kontorslokaler, restaurang – och mycket mer

Magnus Olsson

En investering för framtidens Jönköping

Utbyggnationen av Science Park innebär stora investeringar för Jönköping kommun. Med under sändningen berättar llan De Basso (S), kommunalråd och Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelseordförande för Jönköpings kommun om den stora, och viktiga, satsningen.

– Vi måste skapa utvecklingskraft och förutsättningar för fortsatt utveckling av vår kommun, och därför tar vi det här steget. Vi investerar i framtiden – det är det det handlar om, säger Ilan De Basso.

  • Science Park Towers kommer innebära massa positiva effekter för Jönköping. En samlingsplats av entreprenörer, forskning, företag och kreatörer, förklarar Ann-Marie Nilsson.

En symbol för högskoleområdet

Med under sändningen finns även hjärnorna bakom byggnadens arkitektur: Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt Jönköpings kommun och Tomas Hansen som är arkitekt på Yellon.

Jag hoppas att det här projektet kan bidra till ett intressant och spännande stadsliv i den här delen av Jönköping, och även vara en symbol för hela högskoleområdet

Bengt Mattias Karlsson

Att kliva in i Science Park Towers ska bidra till en wow-känsla.

  • Det ska vara som att kliva in i en ”stad i staden”. Det ska vara inspirerande, kreativt och bidra till många nya intryck, säger Tomas Hansen.

Nära samarbete med Jönköping University

Science Park Towers kommer tillsammans med de befintliga lokalerna att bli en plats för många människor och verksamheter – och framförallt ett nav där studenter möter entreprenörer, företag och resten av näringslivet. Ingrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola (JTH), ser förväntansfullt fram emot alla möjligheter som byggnationen kommer att bidra till.

– JTH kommer att ha både undervisningslokaler, labb, utställningar och annan typ av verksamhet i Science Park Towers. Framförallt kommer det att bli en plats där studenter, företagare och forskare kommer att kunna mötas ännu mer och skapa nära samarbeten, säger Ingrid Wadskog.

Även Gustav Överström, VD på Science Park ser fram emot vad byggnationen kommer att innebära för Science Park som verksamhet.

– Totalt sätt i regionen möter vi 1000 idéer per år och bidrar till ca 300 företagsstarter. Science Park Towers kommer innebära ännu större möjligheter för hela länet att ta del av våra affärsutvecklingstjänster, finansieringserbjudanden och vår community, förklarar Gustav Österström.

På plats under det första spadtaget fanns även Miden Melle-Hannah, som är entreprenör och grundare av innovationen Multi4 och en av de företag som Science Park stöttat genom åren.

En unik och flexibel mötesanläggning

En stad i Jönköpings storlek har ett stort behov att kunna erbjuda olika typer av anläggningar för möten och arrangemang – och det ska Science Park Towers bidra till.

– Genom den här byggnationen får vi en flexibel, unik, modern och central anläggning som efterfrågas i stor utsträckning. Det är jätteviktigt att kunna erbjuda denna typ av mötesplats och arrangemang, säger Caroline Törnblad som är chef över möten och evenemang på Destination Jönköping.

En ny nivå

Nu tar Science Park, tillsammans med fastighetsägaren Jönköpings kommuns fastighetsutveckling AB, arbetet vidare – där Science Park Towers kommer att bli en viktig pusselbit för Jönköping, regionen och Sveriges framtid.

Sändningen om det digitala spadtaget – som för att kunna säkerställa ett säkert avstånd mellan gästerna var förinspelat – går att se på fcproduction.se