Ecris kammar hem Årets Innovation

26 februari 2021

Utmärkelsen Årets innovation belönar kreativa idéer som omsätter nya möjligheter i praktiken. Priset delas ut av Science Park och Almi, till ett företag som med ny teknik, hög ambition och drivkraft visat på god tillväxtpotential.

Vinnaren av Årets Innovation presenterades fredagen den 26 februari på Jönköpingsgalan, som i år genomfördes i livestreamat digitalt format. Denna gång blev det ECRIS, företaget bakom innovationen E-CUBE, som fick ta emot den prestigefulla utmärkelsen.

Juryns motivering till den vinnande innovationen:

Med framgångarna för elbilar ökar nu inflödet av uttjänta litiumjonbatterier snabbt. Dessa batterier har oftast mer än sin dubbla livslängd kvar, om de kan rekonditioneras och återanvänds på annat sätt.

Jönköpingsföretaget ECRIS har lyckats med detta genom sitt energilager, E-CUBE, som kan styra och använda de flesta biltillverkarnas batterier. E-CUBE ger en stor miljövinst genom att återanvända batterier istället för att producera nya och priset blir dessutom konkurrenskraftigt.

Samtidigt förväntas elnätens behov av energilager öka enormt, vilket gör E-CUBE till en stor potential för den klimatsmarta omställningen.

Om Ecris:

Ecris startade som ett forskningsprojekt med Volvo Personvagnar, Stena Metall och Jönköpings bildemontering som huvudintressenter. Syftet var att konkretisera och utveckla innebörden av den vid tillfället nya lagstiftningen för bilåtervinning.

Idag är Ecris en av världens ledande aktörer inom sin nisch när det gäller renovering av produkter till fordonsindustrin. Bolaget har ett dokumenterat gott rykte för sitt starka engagemang med avseende på såväl kvalitet som miljö.

Det känns helt fantastiskt! Det var faktiskt en riktig överraskning att vinna. Vi hade verkligen starka medkandidater!

Magnus Ramfelt, VD på Ecris

Vem kan få priset Årets Innovation?

Kriterierna är att ett företag eller person uppfyller följande:

  • Har max 250 anställda.
  • Tagit fram en kreativ och nyskapande tjänst eller produkt.
  • Innovationen skall vara kommersiellt gångbar eller skapa en stor samhällsnytta.

Övriga finalister

Innovationer som också var nominerade för utmärkelsen:

  • P-air – Victor Wallin, Per Gerleman, Jonas Nyman och Emil Jungåker
  • Wheelscanning – Carl Holmander

Tidigare vinnare av Årets innovation

Förra årets vinnare blev Miden Melle Hanna med Multi4. Bland tidigare vinnare hittar vi; 2019 – Progressive Safety, 2018 – Bondtech och 2017 – Inventech Europe.