En stor publik på AI-dagen 2023 i Science Park Towers. Fokus på en kvinna som lyssnar på fokuserat på en föreläsning.

Matchmaking, lokalt fokus och rekordstort intresse på AI-dagen 2023

23 oktober 2023

När AI-dagen gick av stapeln på Science Park Towers den 18 oktober, fylldes huset av studenter, forskare och företagare från hela Jönköpings län. Temat för dagen var ”AI lokalt och på riktigt”, med fokus på att främja nya samarbeten och kontakter för deltagarna. Och ända sedan biljetterna släpptes, har intresset för dagen varit stort.

Science Parks affärsutvecklare Petrus Ekbladh står i en lounge i Science Park Towers

Petrus Ekbladh är affärsutvecklare med fokus på AI, på Science Park.

– Det märks att länets företag har tagit ett stort kliv framåt i sin AI-attityd. Jämfört med bara ett år sedan är de långt mer öppna för – och nyfikna på – vad artificiell intelligens är och hur det kan användas för att skapa affärsnytta, säger Petrus Ekbladh, Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI.

Kunskap, inspiration och matchmaking på agendan

Under dagen fick deltagarna ta del av kunskap och inspiration från företag med erfarenhet av att implementera AI-projekt i olika storlek. Bland talarna fanns representanter från både lokala storbolag, startups och statliga myndigheter så som Husqvarna, Norditech och Domstolsverket.

Målet för dagen var att inspirera fler företag att komma i gång och utforska möjligheterna med AI, men även att få möjlighet att hitta rätt kompetens och kontakter för framtida AI-projekt. Därför innehöll dagen rejäla mingelblock, där företag och entreprenörer fick möjlighet att ställa ut på ett mindre mässtorg.

Annette Johansson står på en scen. Bakom henne projiceras en bild med skissade idéillustrationer.

Anette Johansson från Jönköping University, var en av talarna på AI-dagen 2023.

Framgångsrika AI-projekt handlar om ledarskap, inte teknik

En av dagens talare var Anette Johansson, Universitetslektor Arbetsorganisation på Jönköping University. Hennes budskap tog avstamp i vikten av ledarskap när det kommer till implementering av AI i en organisation. Här är några av hennes medskick från dagen:

– Du behöver inte vara en expert för att leda din organisation mot AI, men du behöver vara en god ledare. AI är inte ett IT-projekt, utan bör vara en medveten strategisk satsning. Öppna upp samtalet om AI, lägg tid på att skissa och tänka och tillåt kravlöst utforskande.

 

AI med fokus på sportanalys

Erik Wilderoth från Sportanalys berättade om hur Färjestad BK med hjälp av insamling av data, kan förbättra och effektivisera sitt spel. ”En förutsättning för guld”, som Erik själv uttryckte det.

Tidssparande AI-funktion på Domstolsverket

John Lagström från Domstolsverket presenterade sin purfärska AI-implementation som kan automatisera och effektivisera maskningen av olika juridiska dokument.

Banbrytande AI-teknologi – för alla

Och Philip Alm presenterade Norditechs revolutionerande affärsidé som ska bidra till demokratisering av AI-användandet i hela världen.

Här är alla AI-dagens talare:

  • Erik Wilderoth, Färjestad BK
  • Philip Alm, Norditech
  • Anette Johansson, Jönköping University
  • Ulf Johansson, Jönköping University
  • Patrik Jägenstedt, Husqvarna
  • Gustaf Lagercrantz, Husqvarna
  • John Lagström, Domstolsverket
  • Cecilia Sönströd, Jönköping University
  • Priyan Kosy, Student på Jönköping University
  • Peter Stenlund, Finmekanik i Småland

AI-dagens utställare:

Gå med i Science Park AI-nätverk

Är du nyfiken på vilka affärsmöjligheter artificiell intelligens kan skapa för ditt företag? Eller söker du efter ett sammanhang där du kan nätverka med andra som är intresserade av AI? Gå med i Science Parks AI-nätverk och få uppdateringar om kommande event och nätverksträffar direkt i din mailinkorg.

Nyfiken på våra AI-insatser? Hör av dig till:
Science Parks affärsutvecklare med fokus på AI står i entrén på Science Park Towers.
Petrus Ekbladh
Affärsutvecklare med fokus på AI