Lotte van Bree pitchar sin affärsidé på Impact Demo Day.

Tillgänglig webb för alla blev vinnarpitchen på Impact Demo day

7 februari 2024

Den 6:e februari var det dags för Impact Demo Day på Science Park Towers i Jönköping. Impact Demo Day är en pitchtävling där deltagarna i Science Parks Startupprogram får presentera affärsidéerna de jobbat med under programperioden, för en jury och publik. I prispotten låg 15.000 SEK och en resa till Sveriges största teknikmässa – TechArena. Stort grattis till Lotte van Bree som vann juryns hjärta och kammade hem förstaplatsen med sin tjänst, Nivan, som ska öka tillgängligheten på webben.

– Denna finansiering kommer att vara otroligt hjälpsam för att gå vidare med nästa steg!

Lotte van Bree, grundare av Nivan och vinnare av Impact Demo Day

Publikrekord på Impact Demo Day

Över 100 personer satt i publiken och fyllde restaurangen i Science Park Towers när det var dags för de tävlande att gå upp på scen. Så här säger Simon Hagedorn, affärsutvecklare och ansvarig för eventet, om kvällen:

– Jag är så stolt över alla entreprenörer som imponerat med sina affärsidéer ikväll! De har under tre månader satsat sin fritid på att utveckla sina idéer genom Startupprogrammet. Kvällen var deras och en chans att stå i rampljuset de förtjänar. De fick utmanande frågor från juryn, värdefulla tips från publiken och nya strategiska kontakter som kan hjälpa dem framåt. Över 100 deltagare publiken visar också på ett fantastiskt intresse för den lokala startupscenen. Impact Demo Day är den pitch-tävling Jönköping både förtjänar och behöver!

1:a plats – Nivan, Lotte van Bree

Nivan är en tjänst med fokus på att göra webben tillgänglig för alla, och samtidigt stötta och underlätta för designers och utvecklare att uppnå detta i sitt arbete.

Juryns motivering:

”Vinnaren av Demoday 2024 gör ett imponerande avtryck genom att inte bara identifiera, utan även aktivt angripa en viktig och aktuell utmaning inom sitt fält. Genom en affärsmodell som inriktar sig på att influera branschens yrkesverksamma, kommer vinnaren att kunna driva på en positiv förändring. Detta leder i sin tur till märkbara förbättringar för slutanvändarna och bidrar till ett mer inkluderande samhälle.”

Vinst:

15.000 kronor och en resa till TechArena

Utdelare:

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park Jönköpings län AB

2:a plats – Woofer, Remus Radoiu

Woofer är en tjänst som med hjälp av ljudbaserad AI ska identifiera och förhindra bedrägerier via till exempel telefonsamtal.

Vinst: Resa till TechArena

Utdelare: Science Park Jönköpings län AB

Pris från Knowit och Almi

Även Knowit och Almi delade ut varsitt pris under Impact Demo Day:

Vinnare av rådgivningstimmar med Almi: Jonatan Fotsjö, Ecollecta

Vinnare av 10 konsulttimmar med Knowit: Lotte van Bree, Nivan

Jurymedlemmar:

  • Joakim Gustavsson – Knowit
  • Sandra-Stina Vesterlund – IncRev
  • Therésé Carlbrandt – Almi
  • Henning Lindberg – Science Park Jönköpings län

Om Startupprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Startupprogrammet är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshops och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Startupprogrammet, start 2 april 2024

Läs mer och ansök här

Här är Årets nytänkare 2023

31 december 2023

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stortPristagaren belönas med 10 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Vetlanda kommun

Inredningsbutiken Firma Fanfar, ledd av Ida Englund och Tobias Jansson, är Årets Nytänkare i Vetlanda kommun.  

“Genom kreativitet och engagemang har Årets Nytänkare förflyttat sig från att vara en butik till en betydande destination med stor attraktionskraft. Företaget bidrar till hållbar platsutveckling och att sätta Vetlanda på kartan. De har visat på stort mod och nytänkande i sitt entreprenörskap som kan inspirera andra att tänka nytt.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun

Bengt Palmquist och Hans Brunström på Gislaved Energipark är Årets nytänkare i Gislaved kommun. Denna AI-styrda energipark, som förväntas vara klar under 2024, introducerar ett unikt energikoncept med tre huvudkomponenter: solceller för energiutvinning, energilagring med återvunna elbilsbatterier och vätgasproduktion.  Konceptet är lokalt framtaget för att möta den globala efterfrågan på smart energieffektivitet.

Årets nytänkare i Mullsjö

Stefan Persson och Tom Svahn, med företaget Boatshield AB som säljer båttillbehör, är Årets Nytänkare i Mullsjö 2023. De fick, förutom äran, diplom och blommor, även en check på 10 000 kronor.

Motiveringen lyder:

Med passionen för sina intressen som drivkraft utvecklar årets nytänkare i Mullsjö kommun innovativa lösningar på självupplevda problem. Tydligt fokus på kundnyttan i kombination med hög servicegrad är framgångsfaktorer. Genom affärsmässiga och nytänkande samarbeten samt effektiv marknadsföring når de redan ut till många kunder. 

Årets nytänkare i Vaggeryd

Håkan Johansson och Dennis Palmqvist, Håkans Fastighetsservice AB, i Skillingaryd är Årets nytänkare i Vaggeryd 2023.

Motiveringen lyder:

Genom nya kanaler och nya erbjudande skapar ”Årets nytänkare” i Vaggeryds kommun engagemang och intresse hos en allt bredare målgrupp. Genom nära samarbete med skola och hållbarhet i fokus, lyfter årets vinnare en traditionell branschen nya affärsområden.

Närbild på en skärm med kod.

Impact Demo Day: AI-app med fokus på kvinnohälsa blev juryns favorit

1 mars 2023

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.

Anna Hamilton

Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton sin pitch under Impact Demo Day. PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) är en hormonell rubbning i äggstockarna som beror på ökad aktivitet av testosteron. Gles eller utebliven menstruation, svårigheter att bli gravid, akne och viktuppgång är vanliga symptom vid PCOS. En av de viktigaste åtgärderna för att sänka testosteronaktiviteten är omläggning av kostvanor och vid behov ökad fysisk aktivitet, vilket är en resa som kräver både stöd och vägledning.

NutriGap är en digital dietist som med hjälp av AI och bildigenkänning skapar kostguidning anpassad efter varje enskild individ. Appen analyserar maten och ger skräddarsydda kostrekommendationer baserat på symptom och diagnos.

Så här sa Anna om vinsten under prisceremonin.

Det här känns jättebra, för vi behöver verkligen ge mer ljus åt alla dessa kvinnor.

Anna Hamilton

Juryns motivering:

”Med en stark motivation i målgruppen har denna affärsidé stor potential att göra en första MVP och bidra till ett mer jämställt samhälle.”

Samtliga pristagare under Impact Demo Day

1:a plats, 10.000 kronor, Tillväxtstiftelsen Jönköpings län och Science Park

Anna Hamilton – NutriGap

2:a plats – 5.000 kronor, Science Park

Joan Boluda Chova och María Gómez– ECOdrivex

Pris från Knowit Experience, rådgivning

Alice Nydelius och Anna-Savanne Sandberg Vila– One punch at a time

Juryn:

  • Rebecka Karlsson, Fembot Analys & Invest AB
  • Lovisa Skyborn, Starbright Invest
  • Joakim Gustavsson, Knowit Experience
  • Patrik Kinnbom, Almi Invest

Om Acceleratorprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Sustaintech Accelerator är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshop-baserade ”labs” och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Fem glada personer står på en scen och håller diplom, blommor och vinstcheckar.

Det har varit ett enormt stort intresse för det här programmet och det känns så klart väldigt roligt. Jag tror att en förklaring till det är att människor idag vill göra skillnad på riktigt. Att starta företag utan att samtidigt göra gott för samhälle och miljö och vår gemensamma framtid är helt enkelt passé. Vi har haft hela 20 deltagare i programmet och 15 unika idéer, vilket är rekord. Ett stort gäng affärsutvecklare har varit involverade från oss och det är så roligt att se deltagarnas utveckling under de här 3 månaderna. Det var ett gäng riktigt vassa pitchar vi fick se på Impact Demo Day och det gör mig både stolt och hoppfull inför framtiden.” Säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på Science Park.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Här är Årets nytänkare 2022 

31 december 2022

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Värnamo kommun 

Splitter AB och Aid Vllasaliu, är Årets nytänkare i Värnamo kommun. Splitter använder avancerade AI-algoritmer och maskininlärning för att analysera ljudfiler, rensa bort oönskat innehåll och återskapa det önskade ljudet. Denna innovativa tjänst är en unik och effektiv lösning som möter en långvarig efterfrågan inom industrin.

”Med en ”renare” produkt i sikte och med Artificiell Intelligens som verktyg, tar Årets nytänkare i Värnamo 2022 våra ljus- och mediaupplevelser till en högre nivå.” 

Splitter är sedan i februari en del av Science Parks inkubator och fokus framåt kommer bland annat ligga på att utforska nya potentiella segment och affärsområden för bolaget. Inkubatorprogrammet riktar sig till startups i Jönköpings län, med stor tillväxtpotential och fokus på hållbarhet.   

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

Trakt Forest Hotell, grundat av Sandra och Mattias Sälleteg,  prisas som Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Trakt Forest Hotel är ett unikt skogshotell beläget i hjärtat av orörd skog. Hotellet erbjuder en unik vistelse där gästerna kan njuta av en öppen utsikt över naturen och uppleva lugnet som skogen erbjuder.  

”Årets nytänkare i Vetlanda kommun har satsat i utmanande tider. De har utvecklat sin verksamhet på platsen där de bor som i dag drivs av fjärde generationen. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet uddaboende så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Genom sitt nytänkande har de stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar starkt till att utveckla besöksnäringen och destinationen Vetlanda i stort.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Reelab och grundarna Kristin och Jacob Nilsson är Årets nytänkare i Gislaved kommun. Reelab levererar återvunnet råmaterial enligt egna recept till polymerindustrin i Europa, Asien och USA. Företaget fokuserar på cirkulärt produktionsflöde och strävar efter att främja hållbarhetsinitiativ inom plastindustrin.

“Branscher och företag ställs inför utmaningar i omställningen för klimatets skull. Med ett tydligt hållbarhetsfokus skapar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun nya affärsmöjligheter för såväl sina kunder som för den egna verksamheten.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun

Herrgårdskliniken AB och Malin Kyllesjö prisas som Årets nytänkare i Aneby kommun. Herrgårdskliniken erbjuder utbildningar och arbetsinsatser som syftar till att minimera risken för glödbränder efter skogsbränder. Med hjälp av certifierade hundar kan de snabbt och effektivt upptäcka glödhärdar och förhindra återuppflammning. Utbildningen har väckt nationell och internationell uppmärksamhet som den enda i sitt slag. 

”Nu och i framtiden är vi beroende av vår jord och dess existens. I den enda skogsbrandshunds­utbildningen i världen, tar Malin från Aneby hjälp av djuren för att rädda naturen. Hundarna används för att söka upp glödhärdar nere i marken, vilket är snabbare, effektivare och mindre kostsamt för att stoppa en skogsbrand. Med förfrågningar från flera delar av vår jord ser vi ett globalt behov av att använda skogsbrandhundar som resurs.” 

Årets nytänkare i Tranås kommun 

MNOP Jewelry och Magdalena Nehm prisas som Årets nytänkare i Tranås kommun. MNOP Jewelry specialiserar sig i att skapa smycken av återvunnet guld och silver. Med kollektioner som passar både vardag och fest strävar Magdalena efter att göra hållbar konsumtion enklare genom sina smycken. 

”Med en tydlig idé om livsstil och företagande i förening skapar Årets Nytänkare i Tranås en internationell framgång med en hållbarhetsdriven affärsmodell.” 

Årets nytänkare i Nässjö kommun

Det nystartade företaget Clean Energy Sweden och Martin Sundström prisas som Årets nytänkare i Nässjö kommun. Clean Energy Sweden etablerar och driver lokal produktion av ren förnybar energi och har energilagring i Nässjö-regionen samt omkringliggande kommuner. Bolagets vision är att bidra till en tillgänglig energiproduktion med minskad klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp. 

“Årets nytänkare har ett stort lokalt engagemang för ren förnybar energi och biologisk mångfald, samt en vision att el ska produceras där den förbrukas. Genom att använda befintlig teknik har Martin Sundström och Clean Energy Sweden bidragit till en framtid där grön energiproduktion ger mindre klimatpåverkan och lägre koldioxidutsläpp.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun

Forma Framtid och Robin Wiktorsson är Årets nytänkare i Eksjö kommun. På Forma Framtid kan den glade motionären så väl som elitidrottaren ta del av både gym, gruppträning, rehabträning, massage och personlig träning. 

“Med kombinationen av ungdomlig entusiasm, en förmåga att tänka nytt och modet att våga satsa på sin dröm har Årets nytänkare hittat sitt framgångskoncept. Entreprenören har skapat en lika unik som familjär community, genomsyrad av inkludering. Genom sitt holistiska synsätt på hälsa med varje medlems behov i fokus, utmanar pristagaren inte bara sin bransch utan också sina medlemmar att våga ta steget till förändring. Årets nytänkare är Robin Wiktorsson och Forma Framtid.” 

 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun 

Chokladharmoni och Eva Sjöman är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Chokladharmoni grundades 2019 och erbjuder inte bara ett lockande sortiment över disk, utan även chokladprovningar och pralintillverkningskurser. Eva, som arbetar deltid som tandhygienist, driver butiken och har öppet under några timmar i veckan för att dela med sig av chokladupplevelser till sina kunder. 

“Med kreativitet och nyfikenhet har Årets Nytänkare successivt vidareutvecklat sin affärsidé från försäljning av produkter – till tjänster, kursverksamhet och nya samarbeten.” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun 

Sunda Byggvaror, som drivs av trion Richard J Waldemarsson, André Blomgren och Jacob Rudenstam, prisas som Årets nytänkare i Jönköping. Sunda Byggvaror är en bygghandel med fokus på kvalitativa och sunda material.  Företaget har som mål att öka tillgängligheten och kunskapen om material som kan bidra till ett sundare byggande, som både minskar klimatbelastningen och ger bättre inomhusklimat. 

“Årets nytänkare 2022 är en uppstickare inom byggbranschen – en liten bygghandel med stort fokus på miljövänliga och kvalitativa material. Med hållbara byggvaror som främsta konkurrensmedel utmanar årets vinnare de stora jättarna och erbjuder kunderna varsamt utvalda produkter med likvärdiga eller bättre egenskaper än konventionella material. Sunda produkter skapar sundare inomhusklimat och bidrar till sunda renoverings- och byggprojekt. Årets nytänkare 2022 är Richard J Waldemarsson, André Blomgren & Jacob Rudenstam som driver Sunda Byggvaror i Lyckås.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun 

Falks Metall, grundat av Anna och Per Falk, är Årets nytänkare i Gnosjö kommun. Falks Metall, ett familjeägt företag med över 70 års erfarenhet, levererar produkter till olika branscher, inklusive fordon, försvar och medtech. Med ett starkt hållbarhetsfokus strävar företaget mot att alla egna svarvade och frästa metalldelar ska vara helt blyfria år 2023. 

“Med hög ambition och målmedvetenhet tar Årets Nytänkare i Gnosjö kommun hållbarhetsarbetet till en ny nivå. Genom ett stort samhällsansvar skapas konkurrensfördelar för framtiden.” 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun 

UAS Intelligence och Joachim Stenberg är Årets nytänkare i Mullsjö kommun. Sedan 2021 driver Joachim företaget UAS Intelligence, specialiserat på tillverkning och utveckling av plattformar för Unmanned Aircraft Systems (UAS)- som används i exempelvis drönare. Joachims system och drönare har många användningsområden, till exempel hjälp till Räddningstjänsten vid brandlokalisering, upptäckt av värmeläckage och beräkning av granbarkborrens spridning i skogarna. UAS Intelligence samarbetar även med Yrkesakademin för att erbjuda operatörsutbildningar för drönarflygning. 

“Årets Nytänkare har en förmåga att se möjligheter och skapa nya affärsområden. Detta med hjälp av teknik som kan användas både mot privatpersoner, företag och offentlig verksamhet. Grattis Joachim Stenberg och UAS Intelligence.” 

Årets nytänkare i Habo kommun

Habo Plast är Årets nytänkare i Habo kommun och priset mottogs av Jimmy Östman, Andreas Grennvall och Frank Dankbaar. Habo Plast producerar plastkomponenter och har under de senaste åren tagit stora kliv för en mer cirkulär plastproduktion. Företaget har lagt extra fokus på återvinning och produktutveckling då målet är att allt material som erbjuds kunderna ska vara återvunna eller fossilfritt producerade år 2025. 

”Inom en bransch i tydlig förändring tar Årets Nytänkare i Habo kommun samhällsutmaningar till en affärsmöjlighet. Genom att aktivt bidra i sina kunders förflyttning mot en mer cirkulär ekonomi utvecklar det egna bolaget konkurrensfördelar som kunskapsföretag.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Meza Nuts och Zeen Alashkar är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Meza Nuts, som drivs av familjen Alashkar med Zeen i spetsen, specialiserar sig på import av nötter från hela världen. Företaget rostar, kryddar och säljer nötter både nationellt och internationellt. 

“Genom en målmedveten satsning på lokal förädling av livsmedelsprodukter från världens alla hörn, skapar Årets nytänkare i Sävsjö kommun tillväxt och framåtanda.” 

Tillväxtstiftelsen prisar Marika Lindblom och Vildungar för sitt samhällsentreprenörskap

8 juni 2022

I april tidigare i år utlyste Tillväxtstiftelsen ett stipendium för samhällsentreprenörer i Jönköpings län. Efter en tuff urvalsprocess med ett stort antal ansökningar var det Marika Lindblom från Habo – grundare av secondhandbutiken Vildungar – som fick ta emot stipendiet och 25.000 kronor. Priset delades ut på Science Parks hållbarhetsevent Impact AW den 7 juni 2022.

Samhällsentreprenörskap, socialt entreprenörskap, hållbart entreprenörskap eller socialt företagande. Kärt barn har många namn. En samhällsentreprenör är en individ som genom sin idé och sin verksamhet vill bidra till en bättre värld, skapa impact, eller till att lösa någon av våra samhällsutmaningar.

– I mitt yrke som fritidspedagog kunde jag inte blunda för klädkonsumtionen i barnfamiljer. Jag såg hur ofta familjer inte hade råd att skaffa tillräckligt varma eller lagom stora kläder till sina barn. Flera gånger har jag själv fått rota fram mina egna barns gamla kläder, för att någon ska slippa frysa. Samtidigt var ett annat barns hylla överfyllt av nya extrakläder som aldrig ens blev använda, berättar Marika.

Juryns motivering:

”Med stor beslutsamhet och ett hjärta som klappar för förändring bidrar årets stipendiat till att lösa inte bara en – utan flera – utmaningar i samhället. Både sociala och miljömässiga. Stipendiaten har en drivkraft som inte lämnar någon oberörd. Med avstamp i det lokala är denne en förebild för andra som vill ta steget ut mot entreprenörskap och samtidigt göra världen till en lite bättre plats. Tillväxtstiftelsens stipendium för samhällsentreprenörer 2022 tilldelas Marika Lindblom och Vildungar!”

Det här är Vildungar

När Marika valde att avsluta sitt yrke som fritidspedagog var målet i nästa utmaning tydligt. Hon såg en utmaning i samhället som hon ville bidra till att lösa. Hon ville göra skillnad.

Barnkläder är inte bara väldigt dyrt, det är också någonting samhället överkonsumerar på stor bekostnad av klimatet. Vildungar är en secondhandbutik där du kan köpa begagnade barnkläder till bra pris och bra kvalitet. Du kan också lämna in dina begagnade kläder och sälja dem på kommission. Konceptet bidrar både till mer hållbar, cirkulär konsumtion och till att alla ska ha möjlighet köpa de kläder som deras barn behöver – för att inget barn ska behöva frysa på skolgården om vintrarna.

Butiken öppnades i augusti 2020 och fick snabbt ett varmt välkomnande.

Idag har vi runt 700 inlämnande kunder. Det är väldigt härligt att se att kläder köps, används och lämnas in på nytt i både två och tre omgångar.

Marika Lindblom

Bidra till välgörenhet är en del av affärsmodellen

Vildungar ligger i Swedbanks gamla banklokaler i centrala Habo. De kläder som av någon anledning inte säljs samlas i det som Marika kallar för ”valvet”. Alltså det rum som en gång i tiden var ett bankvalv. Här säljs kläderna till 50% rabatt och 50% av intäkterna från valvet går till välgörenhetsorganisationer, som till exempel ”Min stora dag”. De kläder som inte säljs alls skänker butiken till behövande i Rumänien. Andra halvan av intäkterna från ”valvet” går till att arrangera olika typer av öppna familjeaktiviteter på torget utanför butiken. Ibland är det en clown som kommer på besök – ibland någon annan typ av underhållning. Hit är alla välkomna och det är helt kostnadsfritt att vara med.

Alla familjer har inte råd att gå på bio eller andra spännande aktiviteter. Men till Vildungar kan man i alla fall komma helt kostnadsfritt.

I butiken arbetar Marika tillsammans med Julia, Liza, Emma och dottern Kathrine. Nu ser Marika fram emot att få fortsätta att utveckla sin verksamhet. Kanske får vi Vildungar i fler städer framöver? Ingenting är omöjligt – om du frågar Marika.

Tillväxtstiftelsen stipendium för samhällsentreprenörer

Tillväxtstiftelsen stipendium för samhällsentreprenörer instiftades under våren 2021 och delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

2021 års stipendiat var Johanna Basth, verksamhetsledare på Yalla Jönköping.

Här är Årets nytänkare 2021 

31 december 2021

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare Eksjö kommun 

Produktionsbolaget REDI, grundat av Carl Stenlöv och Jonas Nilsson, är Årets nytänkare i Eksjö kommun. REDI överkom Covid19-pandemins utmaningar och har framgångsrikt skapat spännande uppdrag i samarbete med både världsstjärnor och den lokala besöksnäringen. 

”Det stora artisteriet har flyttat hem till småstaden! Att finna sin egen väg, hitta hem och våga satsa på det som är den egna drömmen är inte många som vågar. Årets Nytänkare bjuder på en stor bredd och ett gediget arbete med hög kvalitet som ledstjärna. Som ren bonus uppmärksammar de också hemstaden i olika mediesammanhang när de samarbetar med världsstjärnor från när och fjärran i sina produktioner.” 

Årets nytänkare Gnosjö kommun 

Med ambitionen att behålla och utveckla tillverkningsindustrins produktion i Sverige, prisas MakerSquare AB som Årets nytänkare i Gnosjö kommun. MakerSquare är ett nätverk som sammanför producenter, materialleverantörer, konstruktörer, logistiker, hållbarhetsspecialister och marknadsförare inom tillverkningsindustrin i Sverige.

“MakerSquare är ett initiativ från bland annat Gnosjö Automatsvarvning som är till för att skapa en fysisk och digital mötesplats för studenter, designers och yrkesverksamma inom industrin. Målet är att samla all den tillverknings- och materialkunskap som finns i regionen och därigenom bidra till att mer produktion stannar i Sverige. Genom MakerSquare vill initiativtagarna även bidra till att öka attraktivitet och kompetensförsörjning i regionen.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun 

Restaurang Byn, som drivs av ägaren Rickard Nilsson, är Årets nytänkare i Aneby kommun. Under Covid19-pandemin har Rickard visat innovativt tänkande genom att införa nya lösningar för att fortsätta erbjuda sina kunder vällagad mat under rådande omständigheter. 

“Trots bara några år över 20 vårar visar vår pristagare stor erfarenhet och brett ansvar. Detta, i kombination med ungdomlig entusiasm, har skapat nya vägar i entreprenörskapet i takt med pandemins framfart. Genom förmågan att tänka nytt och se möjligheter i stället för hinder har ”byn” försetts med vällagad mat såväl till lunchen som till fredagsmyset där hemma. Till storhelgerna har det också dukats upp kompletta festmiddagar på take away-menyn.” 

Årets Nytänkare i Värnamo kommun 

Med sitt unika koncept att baka på beställning, prisas Emys Bakverk och grundaren Emy Karlsson till Årets Nytänkare i Värnamo kommun. Hos Emys Bakverk får kunden ta del av bakverk där kvalité, estetik och smak är det primära – i kombination med ekologiska och närproducerade råvaror. Affärsmodellen bygger på att baka ”on demand”, vilket skapar en hållbar affärsmodell utan svinn, helt anpassad efter kundens behov. 

“Årets nytänkare i Värnamo kommun har etablerat en nybakad affärsmodell i krisens spår. Med ett business-on-demand erbjudande till kunderna så skapas en långsiktig, unik och hållbar affärsidé. Ett nytänk med smak på goda affärer.” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun 

Med klimatsmarta glasögonbågar från Taberg, prisas Taberg Eyewear och Marie-Louise Malmberg som Årets nytänkare i Jönköping kommun. 

“Årets Nytänkare 2021 utmanar en global bransch med starka varumärken på ett innovativt, unikt och hållbart sätt. Med en tidlös design och miljövänliga material inspirerar entreprenören till ett sunt konsumtionstänk, med ambitionen och visionen att produkten ska älskas – och användas – under en lång tid. Genom att göra tvärt om och utmana traditionella affärsmodeller är denna entreprenör en sann förebild. En nytänkare som inspirerar andra till stordåd.” 

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

För sitt mod att våga kasta sig ut i entreprenörskapets nya utmaningar, prisas Veronica Löfgren och Grow n Glow till Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Under våren 2021 vågade Veronica testa något nytt och startade företaget Grow n Glow. Företaget specialiserar sig på coachning och HR-tjänster för både företag och privatpersoner. Veronica driver verksamheten från sitt kontor i Vetlanda och hanterar uppdrag över hela södra Sverige.

”Med modet att våga bryta vardagens trygghet och kasta sig ut i entreprenörskapets nya utmaningar erbjuder Veronika sin kunskap inom HR och coachning ”on demand” helt efter företagets eget behov och önskemål. Veronika har lång erfarenhet av HR frågor i internationella företag där hon arbetat både strategiskt och operativt med det mesta inom HR området. Veronika är också ny certifierad coach och stöttar med framgång ledare och chefer i sin nya roll.”    

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Med VD Mattias Uhlmann i spetsen prisas Gela Plast AB som Årets nytänkare i Gislaved kommun. Gela Plast är specialiserade på formsprutning av olika plastmaterial och fokuserar på hållbar och kostnadseffektiv produktion. Under Covid19-pandemin visade företaget sin kreativitet och flexibilitet genom att på endast tre dagar ställa om sin produktion från Lego till att tillverka skyddsvisir för vård och omsorg.  

”Med en innovativ idé och snabb omställning är Årets nytänkare i Gislaveds kommun en förebild genom att vända samhällsutmaningen till en möjlighet”. 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun

Urmakaren Tomas Schenström, som driver DinUrmakare.se, är Årets Nytänkare i Mullsjö kommun. Efter 24 år som anställd på ett av Jönköpings äldsta urmakerier tog Tomas Schenström steget att starta sitt eget företag, DinUrmakare.se. Tomas tar service inom branschen till en ny nivå genom att personligen leverera och montera väggur för sina närmaste kunder och erbjuder även direktservice på plats.  

”Med ett tydligt nyhetsvärde för sin bransch tar Årets Nytänkare i Mullsjö kommun sitt tjänsteerbjudande och det personliga mötet till en ny nivå på kundens villkor. Tomas har ett nytänk inom branschen där han erbjuder både hemleverans och direktservice på en ny arena.” 

Årets nytänkare i Habo kommun 

Julared med Hagårds Lagård, grundat av Jessica och Håkan Hagård, är Årets Nytänkare i Habo kommun. Med flera års erfarenhet av äventyrliga upplevelser, såsom Zipline och höghöjdbana, tog de under 2020 steget att utöka sitt utbud med det populära Glamping-konceptet. 

” Årets Nytänkare i Habo Kommun har vågat att satsa på något helt nytt i en tid som präglats av extrem osäkerhet, i spåren av pandemin. Genom att utöka sin verksamhet med det starkt växande konceptet Glamping så har man öppnat upp för, och hittat nya kundsegment. Man har genom sitt nytänkande stärkt både sitt eget erbjudande och bidrar även till att utveckla turistnäringen i Habo kommun i stort.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Forssa Kvarnagård, grundat av Therese och Claes Rostedt,  är stolta mottagare av utmärkelsen Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Forssa Kvarnagård, ett kvarn- och gårdsbageri strax utanför Sävsjö, levererar ekologiskt odlat spannmål och stenugnsbakat surdegsbröd. I deras café erbjuds nybakade godsaker och kulinariska pizzor, samt färdiga pizza- eller pepparkaksdegar för att göra hemmamiddagen extra speciell. Trots de utmaningar som uppstod under Covid-19-pandemin valde paret att accelerera och utveckla sin verksamhet.

”Årets nytänkare i Sävsjö kommun har tagit sats istället för att backa i en utmanande tid. De har vågat bygga ut och bygga nytt, med ett hållbarhetsfokus i alla led. Uttrycket ”från ax till limpa” har aldrig känts så verkligt som på Forssa Kvarnagård”. 

Årets nytänkare i Nässjö kommun 

Meglio of Sweden, skapat av bygglovsingenjören Jimmy Runbom, hyllas som Årets nytänkare i Nässjö kommun. Med sina tekniska lösningar fokuserar Meglio of Sweden på att förbättra boendemiljön och lösa tillgänglighetsproblem, särskilt inom bostäder. Genom en innovativ tätad list har Jimmy framgångsrikt övervunnit tröskelutmaningar för äldre, vilket garanterar en smidig och säker passage för dem som använder rullatorer. 

”Genom stor finurlighet har Årets nytänkare i Nässjö kommun med sin uppfinning löst ett stort problem, som kommer att förenkla vardagen och tillgängligheten för sina kunder”. 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun

Med Per Jansson i spetsen prisas Comptech Rheocasting i Skillingaryd AB som Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Comptech Rheocasting introducerar en innovativ gjuteriteknik som förenklar tillverkningsprocessen av bilar genom att använda Rheocasting-metoden. Den nya tekniken, framtagen av forskare vid Jönköping University, möjliggör lättare och tunnare gjutning. Detta resulterar i högre kvalitet, minskad miljöpåverkan och ökad ekonomisk hållbarhet.

”Årets nytänkare i vaggeryd är en förebild för hur forskningssamverkan kan stärka industrins konkurrenskraft och affärsmöjligheter för framtiden. En ny teknik som bidrar till design och produktion av mer hållbara produkter.”

Tillväxtstiftelsen prisar Yalla Jönköping för sitt samhällsengagemang

11 juni 2021

I april tidigare i år utlyste Tillväxtstiftelsen ett nytt stipendium med fokus på samhällsentreprenörskap. Efter en tuff urvalsprocess från ett stort antal ansökningar, var det Yalla Jönköping som fick ta emot stipendiet och 25.000 kronor. Priset delades ut på Science Parks digitala sommarfest den 9 juni.  Med på scen från Yalla Jönköping fanns Nabila Youkhanna och Johanna Basth.

  • Det känns fantastiskt roligt att få stipendiet! Vi vill jobba för ett socialt hållbart Jönköping. Vi vill minska utanförskap och hjälpa människor att få möjligheten att jobba utifrån sina egna förutsättningar, säger Johanna Basth, verksamhetsledare på Yalla Jönköping.

Juryns motivering:

Med ett stort hjärta som klappar för förändring brinner årets stipendiat för att hjälpa människor från utanförskap till integrering och ökad sysselsättning. Genom sitt sociala engagemang skapar verksamheten inte bara nya arbetstillfällen, utan bidrar även till att kvinnor i utanförskap får en plats i samhället. En plats som är anpassad för dem och som ger dem nytt självförtroende i livet. Verksamheten har stor potential att växa och förändra många kvinnors liv, forma morgondagens förebilder och ett mer socialt hållbart samhälle.

Ett kooperativt företag för och av kvinnor

Verksamheten bakom Yalla Jönköping föddes ur projektet ”Trappa upp” som drevs av Coompanion Jönköping mellan 2019 och januari 2021. Idag drivs Yalla Jönköping som en ideell förening och har nyligen kunnat anställa tre kvinnor till arbetsteamet. Föreningen erbjuder i dagsläget främst lokalvårdstjänster till företag men hoppas kunna utöka sina tjänster i takt med att fler kvinnor får möjlighet till anställning.

Nabila Youkhanna kom till Sverige från Syrien för sex år sedan. Hon är en av de kvinnor som fått ett jobb genom Yalla Jönköping och menar att de anställda är som systrar som arbetar tillsammans.

Yalla betyder mycket för mig! Jag får lära mig mycket och jag har fått ett jobb. Yalla hjälper många kvinnor

Nabila Youkhanna

Yalla Jönköpings mission är att stödja människor från utanförskap till integrering och social gemenskap samt stärka huvudsakligen utrikesfödda kvinnors möjlighet till arbete och utbildning. De vill även skapa och driva mångkulturella platser för både fritid och sysselsättning. Visionen är ett socialt hållbart Jönköping, där kvinnor får chans till arbete och egenförsörjning. Helt enkelt ett Jönköping där utanförskap och ensamhet minskar.

Vi ser ofta att språket är den stora svårigheten i att få ett ”vanligt jobb”. Därför vill vi verkligen att jobbet är anpassat efter dem och de får utrymme att växa, säger Johanna.

Nu hoppas Johanna, Nabila och kollegorna att ordet om Yalla Jönköping sprids – att fler företag anlitar dem och att fler kvinnor kan få chans till anställning.

Om stipendiet och Tillväxtstiftelsen

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling. Detta med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

  • Det har varit så inspirerande att få läsa och höra om alla fantastiska drivkrafter som finns runt om i vårt län. Yalla Jönköping har verkligen potential att växa och göra verklig skillnad för många kvinnor och inspirera fler att satsa på samhällsentreprenörskap, säger Lovisa, affärsutvecklare på Science Park och ansvarig för Tillväxtstiftelsen Jönköpings län.

Tillväxtstiftelsen stipendium för samhällsentreprenörer instiftades under våren 2021 och delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Wn ung kvinna sitter cafémiljö och skriver på sin laptop. Hon ler stort.

Tillväxtstiftelsen instiftar nytt stipendium för samhällsentreprenörer 

19 april 2021

Tillväxtstiftelsen är en stiftelse med syfte att stimulera kreativitet och entreprenörskap i Jönköpings län. Stiftelsen står bland annat bakom utmärkelsen Årets Nytänkare – ett bidrag som årligen delas ut till entreprenörer i Jönköpings läns alla kommuner, för sin förmåga att tänka kreativt och nytt. Nu instiftar Tillväxtstiftelsen ett nytt stipendium för individer verksamma inom socialt entreprenörskap.

Priset delas ut till en person i Jönköpings län som med sin affärsidé eller sin verksamhet har potential att skapa samhällsnytta – i stort och smått. Syftet med stipendiet är att hylla och lyfta hållbara drivkrafter i samhället, samt att inspirera fler att våga ta steget och låta hjärta och passion visa vägen genom entreprenörskapet. Stipendiaten tilldelas 25 000 SEK som till exempel kan användas som en investering i företagsutvecklingen eller för att finansiera start av ett aktiebolag. Det finns dock inga krav på vad stipendiaten ska använda pengarna till.

– Vi i Tillväxtstiftelsen är glada och stolta över att få lansera det här priset, i syfte att lyfta de entreprenörer som också bidrar till samhället. Vi lever i en tid där vi behöver nya idéer och innovationer mer än någonsin och med det här priset vill vi visa på hur viktiga samhällsentreprenörer är för både människa och miljö. Sverige behöver fler företag som drivs av att skapa samhällsnytta, säger Lovisa Skyborn, styrelseledamot i Tillväxtstiftelsen.

  • Samhällsentreprenörskap, socialt entreprenörskap, hållbart entreprenörskap eller socialt företagande. Kärt barn har många namn. En samhällsentreprenör är en individ som genom sin idé och sin verksamhet vill bidra till en bättre värld, eller till att lösa någon av våra samhällsutmaningar. Det kan till exempel handla om hälsa, omsorg, jämställdhet, socialt utanförskap, integration eller miljöfrågor.

    Gemensamt för socialt entreprenörskap är att framgång i första hand mäts i samhällsnytta och påverkan, snarare än ekonomisk vinst. I ett socialt företag går det mesta av det finansiella överskottet tillbaka in i verksamheten.

  • Du kan ansöka om bidraget själv, eller nominera någon annan. Drivkraften bakom det du gör och vilken på vilket sätt det skapar samhällsnytta – i små eller stora sammanhang – spelar stor roll i urvalet. Intervjuer med utvalda ansökanden sker löpande under ansökningstiden. Blir du nominerad kommer vi att kontakta dig och be dig att i egna ord berätta lite mer om din idé och drivkraften bakom den. Ansökningstiden för stipendiet har gått ut.

  • Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

    Science Park för stiftelsen som har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF). De har sedan 2006 bedrivit verksamhet med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Här är Årets nytänkare 2020 

31 december 2020

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Aneby kommun 

Therese Eklund är stolt mottagare av utmärkelsen som Årets nytänkare i Aneby kommun. Efter att ha övervunnit en tumörs komplikationer bestämde sig Therese för att byta bana och startade Gröna Lund-ett kafé och butik. Där skapar hon en plats för människor att koppla av och njuta av stillheten. 

”Genom att tänka annorlunda och nytt trots motgångar och hinder, tar årets nytänkare i Aneby kommun sitt företagande vidare och blir förebild för andra. Detta genom att visa att ingenting är omöjligt när du brinner för det du gör.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun 

 Femtinge teater, som drivs av ägarna Linda Eleine Byman och Hans-Åke Andersson, är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. När turnéerna ställdes in på grund av pandemin, corona-anpassade paret snabbt föreställningarna genom att erbjuda sina shower direkt till människors hem – antingen live eller som personliga inspelningar.

“Att i svåra tider ställa om och tänka nytt kräver mod och kreativitet. Med engagemang och passion sprider de glädje och ger minnen för livet. När kunden inte kan komma till er – då kommer ni till kunden.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun 

Sushi Tree, som drivs av ägarna Enkhchimeg och Ganbolo, är Årets nytänkare i Eksjö kommun. Enkhchimeg och Ganbolo flyttade med sina familjer från Nässjö till Eksjö för att kunna satsa fullt ut på sin restaurang-idé. Restaurangen öppnades i början av 2020 och har redan belönats med utmärkelsen Årets Nytänkare.

”Med naturens krafter som förebild satsar Årets Nytänkare i Eksjö kommun på familjeföretagande och snabb tillväxt” 

Årets nytänkare i Jönköping kommun

Emma Grundström, från företaget Evig Utveckling, är Årets nytänkare i Jönköping kommun. Evig Utveckling skapades för att främja patientsäkerheten genom att underlätta omvårdnadspersonalens rapportering till sjuksköterskor. Emma, som själv är distriktsjuksköterska, utvecklade en praktisk rapporteringsguide i fickformat för att möta behovet av stöd för omvårdnadspersonal. 

Såhär skriver hon på Evig Utvecklings Instagram:

Jag startade Evig Utveckling efter att jag själv sett ett stort behov av stöd till omvårdnadspersonal. Stöd i det vi tar som självklar kunskap och som faktiskt inte finns på pränt ordentligt, men som krävs för att arbetet ska vara patientsäkert. Med det som utgångspunkt tog jag fram boken Rapporteringsstöd – säker rapportering från omvårdnadspersonal till sjuksköterska. Boken, som är granskad av experter, har tagits emot med öppna armar, så oerhört kul!

Årets nytänkare i Gislaved kommun 

Granna Grönsaker är årets nytänkare i Gislaved kommun. Granna Grönsaker, som drivs av Therese Lindell, är en prenumerationstjänst som erbjuder konsumenter möjligheten att köpa närproducerade grönsaker efter säsong. Genom att använda Facebook delar de kontinuerligt bilder på ”Veckans Grönsaker” under perioden från midsommar till slutet av oktober och ger samtidigt recepttips för användningen av de färska råvarorna. 

“Med en affärsmodell i tiden och hållbarhet som drivkraft, tar Årets Nytänkare i Gislaveds kommun en bransch med djupt rotade traditioner till den moderna kunden.” 

Årets nytänkare i Vetlanda kommun 

Caféet Bistro Raw, grundat av Louise Rönnqvist, är Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Caféet har på kort tid etablerat sig som en hållbar och attraktiv mötesplats med fokus på raw food, vilket både har imponerat på lokalbefolkningen och lockat nyfikna besökare till kommunen. 

“Med ett koncept i tiden och rötterna i den lokala myllan skapar Årets Nytänkare en hållbar affärsmodell och bidrar samtidigt till ett attraktivare Vetlanda.” 

Årets nytänkare Tranås kommun 

Stoeryd AB är Årets nytänkare i Tranås kommun. Stoeryd har över 50 års erfarenhet inom tillverkning av produkter baserade på stål, aluminium och rostfritt stål. Företaget har genom Marcus Holmberg, Key Account Manager och delägare, utmärkt sig som en inspiratör genom sitt mod att dela idéer och samarbeta med andra. 

“Årets nytänkare är en person som genom sitt brinnande intresse för digitalisering lyckats ta Stoeryd på en spännande tillväxtresa. Genom att samverka med andra, både inom och utanför sin organisation visar vinnaren att flera hjärnor tänker bättre än en.” 

Årets nytänkare Värnamo kommun 

Gjuteriteknik AB är vinnaren av Årets nytänkare i Värnamo kommun. Gjuteriteknik är specialiserade på pressgjutning av zink och företaget drivs av ägarna Jonas och Peter Abrahamsson.

”Årets Nytänkare i Värnamo kommun har förmågan att tro på en idé och att hålla kvar vid den, oavsett hur vindarna blåser. Genom att prioritera långsiktigt framför kortsiktigt med ett tydligt hållbarhetsperspektiv, skapas både konkurrenskraft och konkurrenskraftig kraft.” 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun 

Skillingarydssalvan är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Karolin Grunditz och Andréas Ahlgren – ägarduon bakom Skillingarydssalvan och varumärket FyraEss, prisas för att ha snabbt och effektivt anpassat verksamheten genom att tillverka handsprit som svar på utbrottet av Covid-19 under våren 2020. 

“Förmågan till snabb omställning och möjligheten att leverera en helt ny produkt gjorde att Årets Nytänkare 2020 i Vaggeryds kommun kunde tillgodose en akut brist hos flera samhällskritiska aktörer.” 

Årets nytänkare i Habo kommun 

Irmas Tobak, som drivs av Camilla Petterson med familj, är Årets nytänkare i Habo kommun. Irmas Tobak har under året utvecklat sin pakethantering och butiken erbjuder numera Instabox. Instabox är ett koncept som går ut på att kunden med hjälp av en kod kan hämta ut sitt paket i ett smart skåp, utan kontakt med butikspersonal eller leverantörer. 

“Årets Nytänkare i Habo kommun har gjort en spännande satsning i år, där hon utökat möjligheterna för den ökande e-handeln genom Instabox och flexibel pakethantering. Hon är en förebild i branschen där branschkollegor från intilliggande kommuner gjort besök i hennes verksamhet för att hämta inspiration och idéer. Årets nytänkare erbjuder också en mycket uppskattad mötesplats som är ett viktigt inslag för Habo kommuns invånare.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun 

Dogmania, grundat av Hanna Silvertern, är Årets nytänkare i Gnosjö kommun. Dogmania är en webbutik som erbjuder hållbara aktivitetsleksaker för hundar.  

“Hanna har efter utbildning på annan ort återvänt hem till Hillerstorp. Hon har ett stort intresse för hundar och när hon började tävla med sin hund saknade hon hållbara och motiverande leksaker. Det fanns ett behov och för att hjälpa andra i samma situation startade hon sin webbutik Dogmania. Med tiden har sortimentet utvecklats och numera har hon ett stort utbud av kvalitetsprodukter för hund. Hanna har nu kunder främst i Sverige och Norge men även i andra länder, några av hennes trogna kunder finns i Kina.” 

Årets nytänkare i Mullsjö kommun 

Butik Lysalie är Årets Nytänkare i Mullsjö kommun. Systrarna Linda, Sara och Emma tillsammans med mamma Ylva, är ägarna av nystartade gårdsbutiken och webshoppen Butik Lysalie. Med unik shopping-upplevelse i vacker natur, har butiken blivit en uppskattad upplevelse för kunderna. 

“En modig satsning med högt kundfokus, skicklig marknadsföring och nytt koncept gör att Årets Nytänkare i Mullsjö kommun 2020 fått en uppstart över förväntan.” 

Här är Årets nytänkare 2019 

31 december 2019

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län har, tillsammans med Science Park och länets kommuner, instiftat priset Årets nytänkare. Målet är att främja och stödja nytänkande och entreprenörskap i länet samt lyfta fram goda förebilder som genom sitt arbete inspirerar andra att tänka stort. Pristagaren belönas med 15 000 kronor, och priset delas ut i samtliga 13 kommuner i Jönköpings län.  

Årets nytänkare i Värnamo kommun

Sophia Vilhelmsson, grundare av företaget Tellus A, är Årets nytänkare i Värnamo kommun. Sofia skapade Tellus A med syftet att vägleda privatpersoner till olika företag som erbjuder hälsosamma och zero waste-klassade produkter. 

“Årets nytänkare tar de globala utmaningarna inom hållbarhet till sin ytterlighet och gör miljöfrågorna personliga. Genom kunskapsfokus ”Zero Waste” vill pristagaren bidra till att på sikt skapa en skräpfri vardag och minskad klimatångest.” 

Årets nytänkare i Gislaved kommun

AD-Plast är stolta vinnare av priset som Årets nytänkare i Gislaved. AD-Plast, som drivs av Michael och Anneli Jonsson, är specialiserade på formsprutning av plastartiklar och arbetar aktivt för att minska miljöpåverkan genom hela produktionsprocessen.

”Med ett framåtriktat ledarskap, där delaktighet från medarbetare är en självklarhet, skapar pristagarna morgondagens arbetsplats. Det gör man genom att fokusera på innovativt tänkande, effektivitet och en attraktiv arbetsmiljö. Med ett uttalat hållbarhetsarbete är pristagarna förebilder för framtidens företagande. Därför tilldelas Michael och Anneli Jonsson på AD-Plast priset för Årets nytänkare 2019.” 

Årets nytänkare i Gnosjö kommun

För deras framstående initiativ UngDrive, prisas Linda och Stefan Falkboman som Årets nytänkare i Gnosjö kommun. UngDrive är en ideell organisation som engagerar sig i att inspirera och stödja unga entreprenörer. 

“Linda och Stefan har framgångsrikt inspirerat ungdomar till att våga starta eget på sommarlovet genom Ung Drive. Först i liten skala och nu i hela landet. Finalen hålls varje år i augusti i och då kommer unga entreprenörer till SM i Ung Drive i Gnosjö. Konceptet utvecklas ständigt. Förutom att uppmuntra och inspirera till entreprenörskap sprider de Gnosjöandan till nästa generation.” 

Årets nytänkare i Sävsjö kommun

Sävsjösläpet, som drivs av Mikael Jonsson, är Årets nytänkare i Sävsjö kommun. Genom att återföra produktionen av specialbyggda släpvagnar till Sverige, specifikt närområdet kring Sävsjö, har Mikael framgångsrikt förnyat och stärkt företaget.  

”Genom utveckling och produktion på hemmaplan väcker Årets nytänkare i Sävsjö kommun ett känt varumärke till nytt liv. Med sann entreprenörsanda, i en till synes omöjlig situation, har pristagaren sett nya möjligheter och vågat satsa lokalt.” 

Årets nytänkare i Vetlanda kommun

Gunilla Hjelm på Rag2Rug, är Årets nytänkare i Vetlanda kommun. Rag2Rug väver samman kulturer genom att återanvända lakan och gardiner från second hand. Tack vare donationer från både Erikshjälpen och generösa privatpersoner, engageras nu tio personer i vävnadsprocessen samtidigt som de tränar svenska och kombinerar praktik med SFI-studier. 

”Årets nytänkare i Vetlanda tar hand om både miljö och människor. Genom återvinningen av trasiga textilier låter hon nött bli till nytt, och produkterna får en egen stil, som är ny, men behåller känslan av retro. Hennes hållbara hantverk har skapat ett lika hållbart nätverk, där språkträning och utlärning av vävningsteknik bland annat lett till att fler människor kommer i egen försörjning och är med och bidrar till samhällsutveckling.” 

Årets nytänkare i Habo kommun

Emma Lundin och Marcus Söderlind på Söderlinds ekologiska grönsaker är Årets nytänkare i Habo kommun. På gården odlar de ekologiska grönsaker och skapar meningsfull sysselsättning för nyanlända. 

“Med ett stort hjärta för hållbarhet och ekologisk odling driver Årets nytänkare sitt företag med ett förhållningssätt som visar på stor ödmjukhet. Emma och Marcus är ett lysande exempel på lokal närvaro, samverkan och samarbete. Allt de säljer kommer från den egna gården, och förutom att bedriva en odling som är bra för vår planet, bidrar de till integration och livskvalitet genom att erbjuda nyanlända allt från arbete till sociala aktiviteter.” 

Årets nytänkare i Eksjö kommun

Russnäs Andelsjordbruk, grundat av Elin Hjalmarsson, är Årets nytänkare i Eksjö kommun. Russnäs Andelsjordbruk är ett småskaligt och hållbart jordbruks-koncept där producent och konsument delar på risker och belöningar. Konsumenterna förbinder sig att köpa en del av skörden, vilket inte bara ger producenten trygghet utan också möjligheten att skräddarsy odlingen efter kundernas önskemål. 

”Med stark drivkraft och en för branschen innovativ affärsmodell ger årets nytänkare begreppet ”självförsörjning” en bredare innebörd.”  

Årets nytänkare i Tranås kommun

Chatrine Schander Ljungquist är utsedd till Årets nytänkare i Tranås kommun. Tillsammans med maken Johan driver hon Hemma på Hult utanför Duvebo. I deras verksamhet med gårdshotell, butik och kafé finns gott om utrymme för att utforska och implementera nya idéer. 

– Att tänka nytt är inte bara att tänka framåt. Vi måste också ha med oss vår historia, säger Chatrine.

Chatrine är mån om att förvalta utmärkelsen. Hon planerar att dela med sig av sina erfarenheter och inspirera andra.

– Jag vill använda det här till något positivt, så att det ger ringar på vattnet.

Foto: Johan Fingal, Tranås-Tidning

Årets nytänkare i Jönköping kommun

Labbarps gård, som drivs av bröderna Martin och Henrik Svensson, är Årets nytänkare i Jönköping kommun. Utöver att bedriva mjölkproduktion på gården är bröderna engagerade i entreprenadkörning och transporttjänster.

”För ett nytänkande inom gröna näringar med hög digitaliseringsgrad och en uttalat mycket hög ambition kring medarbetarnas kvalifikationer och drivkrafter. Därtill ett högt fokus på kvalitet i djurhållning, ett stadsnära läge och en stark drivkraft i att ständigt utveckla sin verksamhet.” 

Årets nytänkare i Aneby kommun

Anja Dalhög och Prästgårdens Mejeri är Årets nytänkare i Aneby kommun. Mejeriet specialiserar sig främst på ostkaka, men erbjuder även yoghurt och färsk- samt grillost.  Genom förbeställningar, framförallt via Facebook, får både kunder och producent möjlighet att säkra produkter i förväg och anpassa produktionen. 

”Genom att se möjligheterna med lokal produktion och ett framtidsfokus på nya produkter är årets pristagare en förebild för förnyat hållbart företagande” 

Årets nytänkare i Vaggeryd kommun

Ulrica Björnhag och Carl-Johan Bertilsson, som driver Sveriges enda kopensionat för mjölkkor – Hagshultskossorna, är Årets nytänkare i Vaggeryd kommun. Företaget utmärker sig genom att rädda mjölkkor från slakt och erbjuda dem ett stressfritt liv på gården. Med hållbarhet som kärnverksamhet producerar de inte bara högkvalitativt kött utan skapar också andra produkter med hjälp av kossorna. 

”Med hållbarhet som drivkraft bidrar årets jordnära nytänkare till ett innovativt och värdeskapande entreprenörskap.”