Närbild på en tårta med textdekorationen "Grattis till VFT-medel".

Forskare på JIBS får VFT-medel för att stärka familjeföretagens framtid

27 februari 2025

Medarbetare vid Centre for Family Enterprise and Ownership (CeFEO) Jönköping University har fått 150 000 kronor i VFT-finansiering (Validering för tillämpning). Science Parks innovationsrådgivare Louise Andersson fanns med som bollplank och mentor genom ansökningsprocessen. Nu får de möjlighet att vidareutveckla och testa pilotprojektet FEST – en tävling som sätter familjeföretag i fokus och gör dem mer attraktiva för unga talanger.

Medarbetarna som jobbat med CeFEO på JIBS skär upp en tårta för att fira finansieringen.

Kajsa Haag, Joaquin Cestino Castilla, Linnea Lind, Massimo Bau och Josh Wei-Jun Hsueh.

 

Familjeföretagens utmaning

Att locka unga medarbetare är en utmaning för många familjeföretag. Forskare på CeFEO har identifierat en viktig orsak: bristande kunskap om vad arbete i ett familjeföretag faktiskt innebär. Många unga ser helt enkelt inte möjligheterna. För att ändra på det har forskarna utvecklat FEST (Family Entrepreneurship School Tournament), en tävling som ska väcka intresse och öka förståelsen för familjeföretagande.

– Familjeföretag står för 75 % av företagen i Sverige och är avgörande för sysselsättning, innovation och lokal ekonomi. Samtidigt kämpar många med att attrahera unga talanger – en nyckel för att kunna förnya sig och förbli konkurrenskraftiga. När familjeföretag tappar sin innovationsförmåga ökar risken för uppköp och förlorad lokal förankring. FEST möter denna utmaning genom att stärka gymnasieelevers och lärares förståelse för familjeföretagande och dess möjligheter. Därför känns det extra roligt att få stötta projektet, säger Louise Andersson, innovationsrådgivare på Science Park.

Vad VFT-medlen ska användas till

Medlen går till att färdigställa och utvärdera FEST:s pilotfas. Därefter kommer forskarna att paketera konceptet, genomföra den sista delen av piloten i april och sedan analysera deltagarnas och sponsorernas intresse. Om responsen är positiv är målsättningen att utveckla FEST till en regional eller på sikt till och med en nationell tävling. För att fira den säkrade finansieringen samlades projektgruppen på Jönköping International Business School (JIBS), där det firades med tårta.

FEST är en tävling som har vävts samman med ekonomiprogrammen på flera gymnasieskolor i Jönköping och genomförs i tre steg:

Så fungerar FEST

1

Lektioner i klassrummet (augusti-december)

Elever arbetar med ett verkligt case baserat på ett lokalt företag.

2

Uttagningar (januari-februari)

De bästa lagen från varje skola går vidare.

3

Final på Jönköping International Business School (JIBS) (april)

De två bästa lagen möts i finalen och får en unik chans att fördjupa sig i familjeföretaget genom studiebesök och intervjuer. Dessutom arbetar de med ett nytt case från företaget, där de får stöd av studenter från JIBS.

FEST och hållbar utveckling

FEST är kopplat till flera globala hållbarhetsmål (SDG:er):

  • Mål 8 (Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt) – Genom att stärka familjeföretagen och göra dem mer attraktiva för unga bidrar projektet till långsiktig ekonomisk tillväxt.
  • Mål 9 (Hållbar industri, innovation och infrastruktur) – FEST lyfter fram familjeföretagens viktiga roll i en innovativ och lokal ekonomi.
  • Mål 11 (Hållbara städer och samhällen) – Starka familjeföretag bidrar till stabila och motståndskraftiga lokalsamhällen.

Science Parks stöd till forskare – från idé till samhällsnytta

Science Park hjälper forskare och anställda vid Jönköping University att omvandla forskning till samhällsnytta. Vi erbjuder stöd i hela innovationsprocessen – från att identifiera möjligheter till att utveckla och verifiera idéer samt matcha kunskap med företag. Genom rådgivning, finansieringsstöd och affärsutveckling ser vi till att forskningsbaserade innovationer får genomslag och skapar verklig impact i samhället.

Från forskning till samhällsnytta

För mer information om Science Parks stöd för forskare, kontakta:
Louise Andersson som är innovationsrådgivare på Science Park Jönköpings län står inne i Science Park Towers.
Louise Andersson
Innovationsrådgivare
En tandläkare sitter tillsammans med en äldre patient i ett undersökningsrum. tandläkaren visar patienten en app som ska hjälpa henne att borsta tänderna på rätt sätt.

Så ska äldres munhälsa förbättras – ny app testas av Folktandvården

5 april 2019

Forskning visar att en försämrad munhälsa har ett tydligt samband med försämrad allmänhälsa i senare delen av livet. Genom ett samarbete mellan Science Park, Hälsohögskolan och Folktandvården har en app som ska påminna äldre med kognitiv svikt att borsta tänderna tagits fram. Nu ska appen testas av patienter vid Folktandvården, Region Jönköpings län.

Andelen äldre personer (över 65 år) ökar och börjar närma sig 25% av Sveriges befolkning. Denna utveckling innebär ökade kostnader för samhället, inte minst inom sjukvården då forskning visar ett tydligt samband mellan munhälsa och allmänhälsa. Exempel på problem som uppstår i samband med dålig munhälsa är bland annat ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och nutritionsstörningar. Förbättrad munhälsa bidrar således till förbättrad allmänhälsa, livskvalité och minskade samhällskostnader.

Samverkan mellan flera parter

Nätverket Gerotech utvecklar tekniklösningar för och med ett åldrande samhälle. Science Park var en del av nätverket och under 2016 anordnades flera så kallade Fight Labs för att generera fram idéer kring tekniklösningar för ett åldrande samhälle. En av de idéer som kom fram var en app som riktar sig till äldre hemmaboende personer med kognitiv svikt, gjord för att påminna om tandborstning. Idén har sitt ursprung hos representanter från tandvårdens verksamhet, tillsammans med forskare från Centrum för Oral hälsa på Hälsohögskolan vid Jönköping University, samt brukare och patienter.

– Att borsta tänderna två gånger om dagen med fluortandkräm är en viktig basprevention för att främja en god munhälsa. När minnet sviktar, blir en påminnelse som denna ett enkelt stöd. Tanken är att tandvårdspersonal kan rekommendera appen till patienter som de ser kan ha detta extra behov av stöd i vardagen. Fantastiskt värdefullt att arbeta med projektet tillsammans med fler professioner, högskola, verksamhet med patienter och tekniksamhället, säger Ulrika Lindmark, docent i oral hälsovetenskap vid Centrum för Oral hälsa, Avdelningen för naturvetenskap och biomedicin, Hälsohögskolan, Jönköping University.

Det här är ett bra exempel på hur samverkan mellan flera parter, patienter, högskolan, tandvården och näringslivet leder till en spännande lösning som på ett relativt enkelt sätt kan bidra till många positiva effekter både för individen, dess närstående och välfärden.

Marie-Louise Krig, innovationsrådgivare, Science Park

En äldre kvinna sitter i ett rum hos tandläkaren och använder en ipad som visar med en klocka hur länge hon ska borsta tänderna.

App för påminnelse om tandborstning

 

Under 2017 togs en första variant av appen fram genom ett samarbete med en student från Tekniska Högskolan i Jönköping. Denna testades med hjälp av en arbetsterapeut- och en tandhygieniststudent under sommaren 2017, och utvärderades genom ett examensarbete på tandhygienistprogrammet våren 2018. Efter positivt gensvar har en ny version tagits fram, genom ett samarbete med det Jönköpingsbaserade IT-bolaget En Appstudio. Den nya versionen testas och utvärderas från och med 4 april av fem patienter genom ett samarbete med Hälsan Folktandvård Jönköping.

Vi ser det som viktigt att engagera både äldre personer och personal i utvecklingen, med andra ord de framtida användarna. Trots att detta är en framgångsfaktor för att få fram bättre produkter, görs det alltför sällan.

Sofi Fristedt, lektor, Jönköping University

Folktandvården arbetar med olika metoder för att främja och förebygga äldres munhälsa. Appen anses kunna vara ett värdefullt stöd i deras program och insatser för denna målgrupp.

– Jag tycker att det låter väldigt spännande med den här appen. Det känns som att den säkert kommer vara bra för individer som har svårt att komma i håg att borsta tänderna, säger Isabella Karlsson, tandhygienist vid Hälsan Folktandvård Jönköping, efter sitt första möte med en av patienterna som ska testa den nya appen.