Lotte van Bree pitchar sin affärsidé på Impact Demo Day.

Tillgänglig webb för alla blev vinnarpitchen på Impact Demo day

7 februari 2024

Den 6:e februari var det dags för Impact Demo Day på Science Park Towers i Jönköping. Impact Demo Day är en pitchtävling där deltagarna i Science Parks Startupprogram får presentera affärsidéerna de jobbat med under programperioden, för en jury och publik. I prispotten låg 15.000 SEK och en resa till Sveriges största teknikmässa – TechArena. Stort grattis till Lotte van Bree som vann juryns hjärta och kammade hem förstaplatsen med sin tjänst, Nivan, som ska öka tillgängligheten på webben.

– Denna finansiering kommer att vara otroligt hjälpsam för att gå vidare med nästa steg!

Lotte van Bree, grundare av Nivan och vinnare av Impact Demo Day

Publikrekord på Impact Demo Day

Över 100 personer satt i publiken och fyllde restaurangen i Science Park Towers när det var dags för de tävlande att gå upp på scen. Så här säger Simon Hagedorn, affärsutvecklare och ansvarig för eventet, om kvällen:

– Jag är så stolt över alla entreprenörer som imponerat med sina affärsidéer ikväll! De har under tre månader satsat sin fritid på att utveckla sina idéer genom Startupprogrammet. Kvällen var deras och en chans att stå i rampljuset de förtjänar. De fick utmanande frågor från juryn, värdefulla tips från publiken och nya strategiska kontakter som kan hjälpa dem framåt. Över 100 deltagare publiken visar också på ett fantastiskt intresse för den lokala startupscenen. Impact Demo Day är den pitch-tävling Jönköping både förtjänar och behöver!

1:a plats – Nivan, Lotte van Bree

Nivan är en tjänst med fokus på att göra webben tillgänglig för alla, och samtidigt stötta och underlätta för designers och utvecklare att uppnå detta i sitt arbete.

Juryns motivering:

”Vinnaren av Demoday 2024 gör ett imponerande avtryck genom att inte bara identifiera, utan även aktivt angripa en viktig och aktuell utmaning inom sitt fält. Genom en affärsmodell som inriktar sig på att influera branschens yrkesverksamma, kommer vinnaren att kunna driva på en positiv förändring. Detta leder i sin tur till märkbara förbättringar för slutanvändarna och bidrar till ett mer inkluderande samhälle.”

Vinst:

15.000 kronor och en resa till TechArena

Utdelare:

Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park Jönköpings län AB

2:a plats – Woofer, Remus Radoiu

Woofer är en tjänst som med hjälp av ljudbaserad AI ska identifiera och förhindra bedrägerier via till exempel telefonsamtal.

Vinst: Resa till TechArena

Utdelare: Science Park Jönköpings län AB

Pris från Knowit och Almi

Även Knowit och Almi delade ut varsitt pris under Impact Demo Day:

Vinnare av rådgivningstimmar med Almi: Jonatan Fotsjö, Ecollecta

Vinnare av 10 konsulttimmar med Knowit: Lotte van Bree, Nivan

Jurymedlemmar:

  • Joakim Gustavsson – Knowit
  • Sandra-Stina Vesterlund – IncRev
  • Therésé Carlbrandt – Almi
  • Henning Lindberg – Science Park Jönköpings län

Om Startupprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Startupprogrammet är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshops och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Startupprogrammet, start 2 april 2024

Läs mer och ansök här
Närbild på en skärm med kod.

Impact Demo Day: AI-app med fokus på kvinnohälsa blev juryns favorit

1 mars 2023

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Den 28 februari var det dags för den stora finalen av affärsutvecklingsprogrammet Sustaintech Accelerator. Programmet avslutades med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna fick presentera sina idéer inför en jury. Bidraget som vann juryns hjärta och fick ta emot 10.000 kronor från Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län och Science Park blev dietisten Anna Hamilton med sin appidé NutriGap.

Föreställ dig att ha en sjukdom som får dina hormoner att vara helt ur balans. Att ha en menscykel som är ett skämt. Och svårigheter att bli gravid. Detta är verkligheten för över 300 000 kvinnor i Sverige och 116 miljoner i världen, som har PCOS.

Anna Hamilton

Så inledde dietisten och entreprenören Anna Hamilton sin pitch under Impact Demo Day. PCOS (polycystiskt ovarialsyndrom) är en hormonell rubbning i äggstockarna som beror på ökad aktivitet av testosteron. Gles eller utebliven menstruation, svårigheter att bli gravid, akne och viktuppgång är vanliga symptom vid PCOS. En av de viktigaste åtgärderna för att sänka testosteronaktiviteten är omläggning av kostvanor och vid behov ökad fysisk aktivitet, vilket är en resa som kräver både stöd och vägledning.

NutriGap är en digital dietist som med hjälp av AI och bildigenkänning skapar kostguidning anpassad efter varje enskild individ. Appen analyserar maten och ger skräddarsydda kostrekommendationer baserat på symptom och diagnos.

Så här sa Anna om vinsten under prisceremonin.

Det här känns jättebra, för vi behöver verkligen ge mer ljus åt alla dessa kvinnor.

Anna Hamilton

Juryns motivering:

”Med en stark motivation i målgruppen har denna affärsidé stor potential att göra en första MVP och bidra till ett mer jämställt samhälle.”

Samtliga pristagare under Impact Demo Day

1:a plats, 10.000 kronor, Tillväxtstiftelsen Jönköpings län och Science Park

Anna Hamilton – NutriGap

2:a plats – 5.000 kronor, Science Park

Joan Boluda Chova och María Gómez– ECOdrivex

Pris från Knowit Experience, rådgivning

Alice Nydelius och Anna-Savanne Sandberg Vila– One punch at a time

Juryn:

  • Rebecka Karlsson, Fembot Analys & Invest AB
  • Lovisa Skyborn, Starbright Invest
  • Joakim Gustavsson, Knowit Experience
  • Patrik Kinnbom, Almi Invest

Om Acceleratorprogrammet

På Science Park vet vi att tekniska lösningar och entreprenörskap är en viktig del i att tackla många av vårt samhälles mest akuta utmaningar. Vi måste agera nu, men för att få saker att hända behöver vi också engagerade, kreativa människor och smarta genomförbara idéer.

Sustaintech Accelerator är ett intensivprogram för individer med en idé som kan göra världen och framtiden lite ljusare, med hjälp av tech. Under några månader träffas deltagarna för att ta del av föreläsningar, workshop-baserade ”labs” och coaching med affärsutvecklare. Målet är att deltagarna vid programmets slut ska ha gått från idé till affärsidé. Programmet avslutas med pitchtävlingen Impact Demo Day, där deltagarna från pitcha sin idé för en jury.

Fem glada personer står på en scen och håller diplom, blommor och vinstcheckar.

Det har varit ett enormt stort intresse för det här programmet och det känns så klart väldigt roligt. Jag tror att en förklaring till det är att människor idag vill göra skillnad på riktigt. Att starta företag utan att samtidigt göra gott för samhälle och miljö och vår gemensamma framtid är helt enkelt passé. Vi har haft hela 20 deltagare i programmet och 15 unika idéer, vilket är rekord. Ett stort gäng affärsutvecklare har varit involverade från oss och det är så roligt att se deltagarnas utveckling under de här 3 månaderna. Det var ett gäng riktigt vassa pitchar vi fick se på Impact Demo Day och det gör mig både stolt och hoppfull inför framtiden.” Säger Emilia Sundberg, affärsutvecklare och hållbarhetsansvarig på Science Park.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Samverkansprojekt i Råslätt ska skapa fler nya företag

20 mars 2019

Under tisdagskvällen samlades ett tjugotal nyfikna och drivna individer på Stadsgården i Råslätt för att få inspiration, tips och idéer kring entreprenörskap och företagande. Träffen var rivstarten på pilotprojektet Kickstart Råslätt, ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun, som ska ge de som drömmer om att starta företag stöd och hjälp att komma framåt.

Kickstart Råslätt riktar sig till personer i åldern 18–55 år, som är intresserade av att starta och driva företag i Jönköpings län. Programmet, som är ett pilotprojekt, är ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun. Med är också Nyföretagarcentrum som stöttar med rådgivning. Under programmet får deltagarna inspiration, råd och tips inom företagande. Målet är att de genom programmet ska kunna gå från idé till företagsregistrering.

Vi hoppas att detta blir början för oss och våra partners att kunna nå utanför vår befintliga verksamhet, och att vi kan bredda vår målgrupp till andra bostadsområden, såsom Råslätt och Österängen, där vi inte riktigt når ut i dag. Vårt mål är att skapa fler entreprenörer, fler växande företag och en stark regional innovationsmiljö i Jönköpings län, samt att skapa Sveriges hetaste företagarregion 2025. För att göra det behöver vi lyfta blicken och inkludera hela Jönköpings län.

Yankuba Daffeh, affärsutvecklare, Science Park Jönköping

– Jag hoppas att satsningen väcker intresse för företagande hos en målgrupp som vi kan ha svårt att nåoch att det så småningom resulterar i ett antal nya företagare, säger Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun.

Entreprenören Sanjay Joshi från Jönköping står på en scen och pratar.

Inspirationskväll med lokal entreprenör

Tisdagens inspirationskväll blev projektets startskott. Tillsammans med ett tjugotal deltagare fanns entreprenören Sanjay Joshi på plats och delade med sig av sina erfarenheter. Sanjay är uppvuxen på Råslätt och är i dag framgångsrik företagare och har drivit ett flertal bolag.

– Vi tror att en inspiratör som Sanyaj kan skapa en bild av de möjligheter som finns och att han kan bli en förebild för deltagarna. Sanyajs resa blir ett tydligt och konkret exempel på att det går att förverkliga sin dröm genom hårt arbete och motivation, men också att ditt bostadsområde och din härkomst inte bestämmer över din framtid, säger Yankuba Daffeh.

Fler aktiviteter planerade

Inom en nära framtid kommer fler träffar och workshops, där deltagarna får vägledning i hur man startar företag, att arrangeras på Råslätt.

– Vi är övertygade om att det finns många som har idéer med stor potential men behöver vägledning och inspiration för att bli framgångsrika entreprenörer. Mycket av stödet som erbjuds finns oftast i andra delar av staden än där man själv bor. Vi vill hjälpa fler att nå sina drömmar. Det tror vi stärker våra stadsdelar, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.

Representanter från företaget Mullmäster och Science Park står framför en monter på Elmia Garden och håller i en ny, miljövänlig jordförpackning.

Mullmäster lanserar miljövänlig förpackning efter samarbete med Innovation Runway

27 september 2018

Under januari 2018 gick Science Park tillsammans med Almi och Jönköping University in i ett samarbete med det Aneby-baserade familjeföretaget Mullmäster AB. Genom projektet Innovation Runway har ett nytt produktkoncept och en ny affärsstrategi arbetats fram. Nu lanserar företaget sin nya produktserie Ädeljord, tillsammans med en ny och innovativ förpackning – av naturen för naturen.

Familjeföretaget Mullmäster AB har sin bas i de gröna skogarna utanför Aneby. Här har man skördat blocktorv i över 100 år. Med sin långa erfarenhet och kunskap inom torvindustrin har Mullmäster sedan 80-talet arbetat med Europas ledande substrattillverkare. Företaget finns på fem olika platser i södra Sverige och producerar blocktorv och odlingssubstrat av högsta klass, samtidigt som de tar fram skräddarsydda odlingssubstrat enligt kundens önskemål.

Vi vände oss till Innovation Runway för att få hjälp med att utveckla en affärsstrategi som passar in i vårt miljöfokus. För oss är det viktigt att förmedla känslan om att bevara natur och värna om våra resurser även till konsumenten.

Anders Hjalmarsson, VD, Mullmäster

Studentteam konkretiserar idékoncept och omvärldsspanar

Innovation Runways innovationsprocess Verifiera handlar om att konkretisera idékoncept och kommersiella förutsättningar; att utvärdera teknik, kunder, marknad och möjliga affärsvägar framåt. Under januari 2018 startade Science Park, tillsammans med Almi och Jönköping University, genom projektet Innovation Runway ett samarbetsprojekt med Mullmäster. Genom projektet satte man ihop ett skräddarsytt studentteam från Jönköping International Business Schools (JIBS) Masterprogram Engineering Management, och under 12 veckor arbetade teamet med att spana på trender och omvärld. Teamet tog fram förslag som sedan presenterades i ett nytt produktkoncept och en ny affärsstrategi vilken Mullmästers ledning valde att gå vidare med.

Sofia Davidsson, affärsutvecklare på Science Park Jönköping har styrt företagsprojektet framåt tillsammans med studentgruppen från Jönköping University.

Vi utgick från företagets kärnverksamhet som med sin högkvalitativa jord har varit det självklara valet för yrkesodlare i flertalet europeiska länder. Nu kan Mullmäster även ta klivet att erbjuda en noga utvald jord till slutkonsumenter genom utvalda återförsäljare.

Sofia Davidsson, Affärsutvecklare, Science Park Jönköping

Mullmäster

Lanserar ny produktserie

Produktserien Ädeljord kommer till en början att bestå av sex stycken produkter: träd- och buskjord, rhododendronjord, urnjord, rosjord, grönsaksjord samt en fin täckbark som i veckan lanseras på Elmia Garden i Jönköping, tillsammans med den nya miljövänliga förpackningen.

– Den här produkten skall kosta mer pengar för det här är kvalitet, säger Anders Hjalmarsson när han presenterar produkten på Elmia Garden.

– Mullmästers nya produktkoncept är väl genomtänkt och framtaget med stor omsorg då vi vet hur viktig en bra grund är för att få växter och trädgårdar att gro och frodas, säger Annika Sundström, projektledare på Mullmäster.

– Nu är vi ett innovativt företag som kan växa genom nya affärsmöjligheter, fortsätter John Hjalmarsson, på Mullmäster.

Nominerade till Årets Trädgårdsprodukt 2019

Mullmäster

Under veckans Elmia Garden-mässa presenteras de nominerade produkterna i Elmia Garden Award. Mullmästers nya träd- och buskjord är en av de fyra produkter som har nominerats till Årets Trädgårdsprodukt 2019. Syftet med Årets Trädgårdsprodukt är att visa på den kreativitet och produktutveckling som sker inom trädgårdsbranschen. Under Elmia Garden 2018 får företagen bakom produkterna chansen att visa upp sina bidrag för en bredare publik inför det slutliga valet som sker under våren.

Produkterna bedöms sedan av en jury bestående av Simon Irvine, trädgårdsdesigner på Läckö Slott, Christina Säll, Hemträdgården samt Magnus Åström, Creative Director på Blink. Den slutliga vinnaren offentliggörs vid en pressträff under våren 2019.

Kort om Innovation Runways samarbetsprojekt med Mullmäster

  • Idé: Miljövänlig förpackning.
  • Process: Verifiera – konkretisera idékoncept och kommersiella förutsättningar samt utvärdera teknik, kunder, marknad och möjliga affärsvägar framåt.
  • Innovation: Profilering, varumärke och förpackningsdesign.

Om Innovation Runway

Innovation Runway är en extern innovationsresurs för företag i Jönköpings län, som erbjuder hjälp med att utveckla innovationer i nya produkter, tjänster och affärsmodeller. Projektet drivs av Science Park Jönköping i samarbete med Almi och Jönköping University. Innovation Runway finansieras med stöd av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Jönköpings Län.