Deltagare på Framtidsdagen sitter runt ett bord, djupt försjunkna i diskussioner.

Trendspaning och framtidsfokus – Framtidsdagen samlade hundratals företagare

Under 2024 har Science Park, i samarbete med Region Jönköpings län, arrangerat tre framtidsdagar som samlat över 450 deltagare från näringslivet i Jönköpings län. Syftet med Framtidsdagen är att ge företag och näringslivsrepresentanter verktyg för att bygga långsiktigt starka och hållbara företag, även i en osäker värld. Genom trend- och omvärldsanalys och erfarenhetsutbyte mellan olika branscher skapas en plattform för att utveckla nya insikter och strategier för framtiden.

”En styrka för företagen”

– Det har verkligen varit inspirerande att se så många företag delta för att lära mer om omvärld, trender och sin framtid. Jag tror att det har varit en styrka för företagen att få mötas runt dessa frågor och tillsammans se och diskutera hur snabba förändringar och utmaningar kan vändas till möjligheter. Det känns lovande inför framtiden, säger Lotta Olofson, Projektledare på Science Park.

Framtidsdagen arrangeras inom ramen för Region Jönköpings läns projekt Kvalitétsutveckling 2.0 där Science Park är en nära samarbetspartner.

Varför arrangeras Framtidsdagen?

Trend- och framtidsspaning är avgörande för företag i en osäker och snabbt föränderlig omvärld. Genom att hålla sig uppdaterad om nya trender kan företag inte bara stärka sin konkurrenskraft, utan också utveckla hållbara strategier för framtiden. Det handlar om att förutse förändringar som påverkar både affärsmodeller och miljön, och att hitta lösningar som främjar långsiktig tillväxt utan att kompromissa med hållbarheten. När både framgång och ansvarstagande går hand i hand är det viktigare än någonsin att ha en tydlig bild av vad framtiden kan föra med sig.

Hanna Aspklint, VD på Science Park, står i Science Park Towers.

Hanna Aspklint, VD på Science Park

– Allting snurrar så fort just nu och många företag är i sin utveckling väldigt fokuserade på vad som händer just här och nu. Därför tror jag att det är jätteviktigt att ibland komma iväg och få hjälp att lyfta blicken tillsammans med andra. För att kunna vara ett konkurrenskraftigt företag och ta hand om vår planet även framåt, säger Hanna Aspklint, VD på Science Park.

Föreläsningar och workshops från experter inom trend- och omvärldsspaning

Under framtidsdagarna har deltagarna fått lyssna till föreläsningar och delta i workshops ledda av trendspaningsexperter från Docere, DigJourney, Futurewise och Kairos Future. Ett uppskattat inslag har varit ”Framtidskartan”, där deltagarna tillsammans spånar kring framtida scenarier för det regionala näringslivet. Dessa scenarier samlas in i realtid, och deltagarna får sedan bedöma hur sannolika de är och när de kan inträffa. Här är några av de framtidsspaningar deltagarna spånade fram och ville testan under Framtidsdagen i Värnamo den 20 september:

20% har ingen fysisk arbetsplats

20% av befolkningen använder smarta glasögon under arbetstid

90% av kundmötena är digitala

40% av industriföretag med utländsk produktion tar tillbaka den till Sverige

90% av inköpen kommer göras genom tekniska – ej känslomässiga – beslut

5% av befolkningen i Gnosjöregionen använder en tjänst för självkörande bilar

Gnosjöregionen blir ett nav för cirkulär ekonomi

Vad tar deltagarna med sig från dagen?

Rima Hanna, Regional utveckling, Region Jönköpings län

– Jag tar med mig väldigt mycket, framför allt hur man kan tänka kring beredskap för framtiden – vad som är viktigt och hur man ska förhålla sig. Jag har suttit vid ett bord med olika företag, och det var väldigt intressant att ta del av deras insikter om hur vi ska tänka när vi utvecklar projekt som hjälper företag att framtidsspana och analysera trender samt vad som händer i omvärlden, säger Rima Hanna, regional utvecklare på Region Jönköpings län.

Kristian Andersson, affärsutvecklare på Toxic Interactive Solutions

– Vad många bra saker som kommer fram när man pratar med andra människor! En stor del av analysen som gjordes under workshopen handlade om AI:s framfart och hur tekniken kan vara ett hot – men också omvandlas till möjligheter. Genom att implementera AI tillsammans med djup kompetens kan man skapa enormt positiva effektiviseringar i verksamheten, nästan oavsett vad man sysslar med.