Ett foto taget nattetid över trafikflöden i en storstad.

XENSE Vision

XENSE Vision are experts in computer vision and AI technologies. We build systems that improves the traffic flow in cities and enables connected and autonomous vehicles to make safer and more efficient decisions. We believe in a future where traffic has less negative impact on the environment, on the safety of citizens and the use of space in cities.

Inkubatorföretag XENSE Vision ska skapa hållbara och säkra trafikflöden

Tänk dig möjligheten att med hjälp av sensorer kunna kartlägga hur trafiken rör sig i din stad. Tänk dig färre köer och högre trafiksäkerhet i samband med utbyggnationer och vägarbeten. Detta är ett av många möjliga appliceringsområden som det nybildade techbolaget tillika inkubatorbolaget XENSE Vision ser i sin affärsidé. Allt med hjälp av en så kallad ”digital tvilling” av trafiken.

När Christian Karlström och Björn Crona grundade XENSE Vision, tillsammans med 5 andra kollegor, hade de en lång bakgrund och erfarenhet av bildanalys och mjukvaruutveckling i ryggsäcken. Deras gemensamma resa började som kollegor på teknikföretaget Kapsch, som fram till våren 2021 hade sin verksamhet förlagd i Jönköping. När Kapsch valde att lägga ned stora delar av sin verksamhet i Jönköping öppnades möjligheten för gruppen att bygga någonting nytt på den kompetens och teknik som de jobbat med i många år.

Sju män står i en v-formation i en korridor framför en rollup där det står XENSE.

Vi ger oss in i det här med ett sammansvetsat team som har jobbat mycket ihop tidigare. Vi är sju personer mellan 24 och 67 år, med olika kompetenser och erfarenheter inom mjukvaruutveckling, men även med erfarenheter från internationell marknadsföring och ledarskap. Tillsammans besitter vi den kompetens som behövs för att kunna lyckas och vi siktar internationellt redan från start.

Björn Croona

En del av Science Parks inkubator sedan november 2021

Xense har varit en del av Science Parks inkubator sedan 1 november 2021.

Science Parks inkubator stöttar nya och innovativa startups som strävar efter att göra verklig skillnad för både samhälle och planet. Här får entreprenörer den hjälp de behöver för att ta nästa steg mot lönsamhet och hållbar tillväxt. Programmet pågår under 6 till 24 månader och erbjuder bland annat skräddarsydd affärsutveckling varje vecka, hjälp att hitta finansiering och tillgång till verktyg och modeller.

Är du nyfiken på att veta mer om inkubator-programmet?

Läs mer om inkubator-programmet här

Xense Vision bidrar till:

En ikon som visar det tredje av FN:s globala mål som innebär "god hälsa och välbefinnande".

God hälsa & välbefinnande

En ikon som visar det nionde av FN:s globala mål som innebär "hållbar industri, innovationer och infrastruktur".

Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

En ikon som visar det elfte av FN:s globala mål som innebär "hållbara städer och samhällen".

Hållbara städer och samhällen