Ett foto taget nattetid över trafikflöden i en storstad.

XENSE Vision

XENSE Vision are experts in computer vision and AI technologies. We build systems that improves the traffic flow in cities and enables connected and autonomous vehicles to make safer and more efficient decisions. We believe in a future where traffic has less negative impact on the environment, on the safety of citizens and the use of space in cities.

Inkubatorföretag XENSE Vision ska skapa hållbara och säkra trafikflöden

Tänk dig möjligheten att med hjälp av sensorer kunna kartlägga hur trafiken rör sig i din stad. Tänk dig färre köer och högre trafiksäkerhet i samband med utbyggnationer och vägarbeten. Detta är ett av många möjliga appliceringsområden som det nybildade techbolaget tillika inkubatorbolaget XENSE Vision ser i sin affärsidé. Allt med hjälp av en så kallad ”digital tvilling” av trafiken.

När Christian Karlström och Björn Crona grundade XENSE Vision, tillsammans med 5 andra kollegor, hade de en lång bakgrund och erfarenhet av bildanalys och mjukvaruutveckling i ryggsäcken. Deras gemensamma resa började som kollegor på teknikföretaget Kapsch, som fram till våren 2021 hade sin verksamhet förlagd i Jönköping. När Kapsch valde att lägga ned stora delar av sin verksamhet i Jönköping öppnades möjligheten för gruppen att bygga någonting nytt på den kompetens och teknik som de jobbat med i många år.

Vi ger oss in i det här med ett sammansvetsat team som har jobbat mycket ihop tidigare. Vi är sju personer mellan 24 och 67 år, med olika kompetenser och erfarenheter inom mjukvaruutveckling, men även med erfarenheter från internationell marknadsföring och ledarskap. Tillsammans besitter vi den kompetens som behövs för att kunna lyckas och vi siktar internationellt redan från start.

Björn Croona