Vad är Artificiell Intelligens och varför ska du bry dig om det?

Drabbas du ofta av tanken;

”Synd att jag kom igång med internet så tidigt, det hade varit bättre om jag väntat fyra år?”

Nej, knappast. Men försök att minnas tillbaka till mitten av nittiotalet. Vad gjorde du med internet då? För de allra flesta var det precis som för mig – det vill säga inget värdeskapande av något slag. Jag surfade runt på några enstaka hemsnickrade hemsidor och testade att maila både mig själv och vännen på datorn bredvid.

Händer som håller i en vit och svart retro dator

Från burken till fickan

Vad vi alla faktiskt gjorde var att vi kollektivt lyfte allmänförståelsen för vad internet var och sakta men säkert lärde vi oss hantera det. Ur det kom en rad entreprenörer som kunde se den stora nyttan och kraften som vi tar för given idag. Näthandel, streamingtjänster och hela banken med identifiering har flyttat ner i fickan. Detta har banat vägen för en rad svenska multinationella miljardbolag som tidigt lärde sig och såg möjligheterna så som Klarna, Spotify och iZettle för att nämna några.

Till det har det också skapats en stor mängd tjänster och produkter i det stora och det lilla som har letat sig in i alla typer av bolag och verksamheter, så som online-program för bokföring, elektronisk fakturering, molnbaserad dokumentdelning, digitala portaler för upphandlingar, digitala och interaktiva produktkataloger…listan kan göras lång.

”Artificiell intelligens är en större revolution för mänskligheten än både internet och elektricitet, till och med större än upptäckten av eld.” 

Sundar Pichai ,CEO Google – juli 2021, BBC

Men vad är Artificiell Intelligens (AI)?

AI är fortfarande ett abstrakt begrepp för de allra flesta men låt mig försöka förklara hur det berör dig på tre olika nivåer:

  1. Globalt
  2. Hur du använder AI idag
  3. Hur AI kan göra affärsnytta för ett mindre företag i Jönköpings län

1. Globalt

I media och om du googlar Artificiell Intelligens målas en – för många – ganska läskig bild upp.  Otäcka maskiner likt Terminator. En blandning av människor och maskiner som på sikt kommer förgöra mänskligheten. De här framtidsscenarierna är väldigt avlägsna sett till den mognadsgrad AI har idag. Samtidigt finns det många moraliska frågeställningar kring AI som måste diskuteras, men först måste vi förstå vad AI är och vad det innebär.

AI gör mest nytta desto mer data det hanterar, därför är de globala tech-jättarna ledande inom AI utvecklingen idag.

Hand som håller i en telefon med en väderapp. I bakgrunden syns gröna buskar.
2. Hur du använder AI idag

AI är inte en fluga. AI är ett samlingsnamn på en rad olika tekniker som är här för att stanna. Faktum är att du redan använder det varje dag. Gemensamt för de olika teknikerna är att AI hanterar stora datamängder bättre än människor. Här är några exempel på hur Artificiell Intelligens hanterar data:

  • AI kan förutse framtiden baserat på historisk data. Varje gång du kollar på en väderprognos så tar du del av en AI-tjänst. SMHI kan förutse vädret imorgon med hjälp av att de har tillgång till historisk data på vilka förutsättningar som fanns (fronter, temperaturer och luftströmmar) och hur resultatet faktiskt blev. Inom industrin används detta t.ex. för att förutse maskinstopp. Genom att mäta många parametrar i en maskinpark kan man snart förutse vad som kommer gå fel och proaktivt se till att det inte händer.
  • AI kan hantera datamängder och se samband i bilder. Idag använder vi både ansiktsigenkänning i mobilen och många inbakade AI funktioner i standardkameran.
  • AI kan arbeta med språkigenkänning, dels genom texthantering i sökfunktioner men också genom talhantering i Siri eller Google home.
  • AI kan sätta ihop olika individers liknande internetbeteende och du får riktad reklam baserat på vad andra människor gillar som har ett liknande beteende som du.

3. Hur AI kan göra affärsnytta för ett mindre företag i Jönköpings län

AI behöver inte vara stora projekt hos multinationella företag. För dig som individ eller företagsledare behöver du förstå hur ditt företag ska använda AI i framtiden. Du kanske skickar nyhetsbrev till dina kunder, men du utvecklar inte plattformen för utskicken själv. Du kommunicerar på sociala medier, men det är inte du som utvecklat algoritmerna bakom mediet. På samma sätt kommer kontakten med AI att ske i framtiden. Ditt företag kommer inte att utveckla alla era AI-funktioner, men ni behöver förstå hur ni ska dra nytta av dem.

För att vara mer konkurrenskraftig i en snabbt utvecklande värld behöver fler beslut baseras på fakta. Den data du redan idag har i din verksamhet kan säkert hjälpa dig göra mer faktabaserade beslut, om du förstår hur du ska använda informationen.

Vi hjälper dig att komma igång

Just nu och fram till 2023 genomför Science Park projektet AI Readiness, tillsammans med Jönköping University. I projektet vill vi hjälpa dig att upptäcka möjligheterna med AI – och hur det kan skapa ökad affärsnytta för ditt företag. Det gör vi genom flera olika insatser där vi möter upp ditt företag i just er kunskapsnivå kring AI. Här har du som företag i region Jönköpings län en möjlighet att utan risk få kunskap av affärsutvecklare och forskare med praktisk erfarenhet av tillämpad AI. Projektet är finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Jönköpings län. Därför är alla insatser kostnadsfria.

Precis som det var med internet på nittiotalet finns det inget att ångra med att börja resan redan idag. Du får alltså möjlighet att komma i gång och börja förstå hur AI bäst lämpar sig för ditt företag.

Varför väntar du?

Community

Gillar du - precis som vi - idéer, företagande och att träffa inspirerande människor? Bli en del av vår community!

Nyfiken på AI? Så här kan vi hjälpa dig att komma igång