Årets lista visar på en stor bredd och innehåller personer från såväl organisationer som offentlig och privat verksamhet. Vi hittar bland andra en kostchef, en projektledare, en fastighetsmäklare, en butiksägare, en ledare inom Tjej- och Kvinnojouren samt enhetschefer inom kommunala verksamheter.
Jönköping är sämst i landet
Initiativet till projektet togs 2015 mot bakgrund av att Jönköpings län då var sämst i landet gällande antalet ledare som är kvinnor – med ett långsiktigt mål att nå jämställdhet.
I Almis senaste Styrelsekartläggning från mars 2020 rapporteras bland annat om att andelen bolag med kvinnor på VD-posten i riket ligger på 13 %. I Jönköping är siffran endast 8%, vilket är sämst i landet. Kvinnors andel av nytillkomna VD-platser 2019–2020 är 22 % i riket och 6 % i Jönköpings län. Allbrights rapport från oktober 2020 visar även att pandemin backar bandet vad gäller jämställdhet i näringslivet. Den röda listan över bolag som helt saknar kvinnor i ledningen växer och ingen bransch når längre upp till spannet för jämn könsfördelning.
– Jönköpings län är bland de sämsta i Sverige när det kommer till andel kvinnor på ledande positioner, andel styrelseledamöter samt andel kvinnliga entreprenörer. Science Park och Handelskammaren vill vara med och bidra till att näringsliv, offentlig sektor, föreningsliv, ideella verksamheter och innovationssystemet i Jönköpings län blir mer jämställt. Detta är en viktig fråga för oss då mångfald genererar högre kollektiv intelligens, kan öka lönsamheten och ökar trivseln bland både män och kvinnor, säger Linda Pålsson.
Agnesa Selmani, IKEA Torsvik, Jönköping
Ajnur Bilibani, Jönköpings kommun, Jönköping
Amanda Hilding, Axelent AB, Värnamo
Anna Elmeke, Husqvarna AB, Jönköping
Caroline Grahn, Bra Liv Väster vårdcentral Region Jönköpings län, Värnamo
Casandra Girdland, Husqvarna AB, Jönköping
Elina Fridell, Elbyrån i Vaggeryd AB, Vaggeryd
Emma Abrahamsson, Gislaved kommun, Gislaved
Hannah Runesson, Västbo Press AB, Gislaved
Julia Alfelt, Swedstyle AB, Jönköping
Lovisa Lidåker, AB BR. Wigells Stolfabrik och Lowali People and Culture Design AB, Jönköping
Malin Gustavsson, Lantmäteriet, Eksjö
Martina Lindström, IKEA Torsvik, Jönköping
Mary Gergess, Tele2, Jönköping
Mathilda Backstig, Sävsjö kommun, Sävsjö
Samija Hondo, HusmanHagberg, Jönköping
Sofia Hallin, Grant Thornton, Jönköping
Tania Karanja, Kvinno- & Tjejjouren, Jönköping
Tess Holm, Babyshop Group, Habo
Therese Lundell, Vaggeryds kommun, Jönköping
Här hittar du alla motiveringar till de nominerade.
Vad får vinnarna?
Vinnaren av Årets unga ledande kvinna presenteras den 4 mars och får ett årskort på Friskis & Svettis och ett specialanpassat ledarskapspris beroende på vem vinnaren blir.
Samtidigt presenteras också Årets unga styrelsetalang, som liksom tidigare får en styrelseutbildning av och medlemskap i StyrelseAkademien samt ta plats som adjungerad styrelseledamot i Handelskammaren Jönköpings län.
Samtliga ledarförebilder åker dessutom på en gemensam resa fylld av kunskap, inspiration och nätverkande.