Torsdagen den 8 november gick Orange – Jönköpings största entreprenörsfest – av stapeln för tredje året i rad. Närmre 200 personer från regionens näringsliv samlades på Jönköpings läns museum för att nätverka, inspireras av kända talare och ta del av innovativa och kreativa aktiviteter och uppträdanden.
Vi tror att stora saker händer när människor med olika intressen, kunskaper och erfarenheter möts. Därför jobbar vi aktivt för att de tusentals människor vi årligen möter ska bilda en community som både skapar affärer och matchningsmöjligheter. Under Orange firar vi vår community genom att bjuda in alla de entreprenörer, investerare, studenter, forskare, kreatörer, programmerare, makers, partners och andra personer som vi på ett eller annat sätt jobbar med till en stor fest . Vi kallar den Orange, efter färgen, som symboliserar social kommunikation, idéer, lycka och kreativitet.
Tech, kreativitet och hållbarhet – det blev ledorden och temat för Orange 2018. Precis som Science Park, fungerar Orange som mötesplats för de som kanske normalt inte träffas. Vi vill samla näringslivet och den offentliga sektorn på ett och samma ställe med det enda målet att skapa samarbeten, utveckling och förändring. Orange 2018 bjöd därför på ett fullspäckat schema fyllt av teknik, kreativitet, entreprenörskap, musik, framtidsspaningar, konst och kultur med fokus på jämställdhet, hållbarhet och inkludering.
På scenen såg vi internationella multientreprenörer som Ishtar Touailat och Siduri Poli, tillsammans med lokala talanger som John Wibrand, Sarah Sinclair, Linnea Karlsson och Nina Starck.
Science Parks VD Gustav Österström inledde kvällen med att berätta om Science Towers som planeras för att skapa en ännu tydligare mötesplats där näringslivet, entreprenörskapet och akademien kan mötas över branschgränserna. Vi fick också höra mer om EU-projektet Transform to AAA och Digital Dreams som på olika sätt stöttar regionens företag i att bättre se och ta tillvara på möjligheterna med digitalisering.
Ishtar Touailat, serieentreprenören och innovationschefen på Tieto som under 2018 blev utnämnd till Framtidens kvinnliga ledare, pratade om hur vi kan jobba med innovation och samtidigt utmana strukturer för att skapa förändring i organisationer.
Siduri Poli, framtidsspanare, innovationsrådgivare och grundare av Changers Hub pratade om innovationsparadoxen – hur vi kan förändra den nya och den gamla digitala eran och vilka förändringar vi kan göra för att jobba framåt.
Nina Starck, design och produktchef på WA WallVision och Design strategist på Musemind, pratade om affärssidan av design, och hur vi på bästa sätt kan nyttja vår kreativitet i olika jobbsammanhang.
John Wibrand, Senior IoT Advisor och innovationsledare på Cybercom, pratade om AI (Artificial Intelligence) och ML (Machine Learning) och delade mig sig av sina bästa tips på hur en kan komma igång med dessa tekniker.
Sarah Sinclair, grundare och VD på Rocket Agency och Adgrabber, inspirerade oss med sin raketstart inom startup-världen genom att dela med sig av sina erfarenheter – från livet, arbetslivet och entreprenörskapet.
Linnea Karlsson, system- och webbutvecklare, berättade vad en styleguide är och vad den kan innebära för ett företags digitala närvaro och varumärke.
Som avslutning fick vi lyssna till Carola Öberg, Science Parks projektledare för EU-projektet Innovation Runway, som pratade om hur vi genom att börja jobba med innovation kan skapa en kulturförändring som kan förändra allt.
Eftersom Orange handlar om att utbyta kunskap, inspireras och få varandra att växa bad vi ett gäng kreatörer och innovatörer från vårt nätverk att dela med sig av sina kunskaper och talanger. Melinda and Mattias Kant, från Ici Performance som under hösten deltog i Science Parks program Kickstart Kreatör var två av dem som fanns med i kvällens aktivitetsprogram.
Under sex intensiva veckor får deltagarna i Science Parks Kickstart-program aktivt arbeta med sina affärisdéer och företag för att ge dem de bästa förutsättningarna framåt. Programmet varvas av inspirations- och kunskapsföreläsningar samtidigt som deltagarna coachas av Science Parks affärsutvecklare. Men det som brukar vara mest uppskattat är nätverkandet och det utbyte av kunskap och erfarenhet som skapas mellan deltagarna. Under höstens program möttes Melinda och Mattias Kant, från Ici Performance med Sofia Corneskog, som genom Sofia Corneskog Couture skapar fest- och bröllopsklänningar, och ett samarbete växte fram. Under Orange bjöd de oss på en fantastisk show där Ici Performance genomförde Acro-dansnumret Dansande brudpar i scenkläder designade av Sofia Corneskog. Melindas and Mattias smink och hår gjordes av Jessica Gunnarsson från Made by Jessica som även hon – tidigare under året – varit med i ett av Science Parks Kickstart-program. Ici Performance arrangerade dessutom en jonglerings-workshop som var mycket uppskattad av deltagarna.
Susanne Westberg arbetar som ljusdesigner och kom i kontakt med oss i samband med årets coworking-resa till Berlin. Det var under sina tre års studier på Tekniska Högskolan i Jönköping som Susanne började fundera på hur yrket ljusdesigner kunde bli mer kreativt, med mindre förprojektering och minimala installationer. Genom arbetet med sin B-uppsats lyckades hon hitta parametrarna för hur en digital projektor kan användas som belysningsredskap – både som permanent installation och till event. Genom en mobil går det att använda en projektor till allt ifrån spel, film och information till rabatterbjudanden, 3D-mapping och ljusklotter. Men det finns så oändligt mycket mer som fortfarande går att utforska. Och det var just det vi fick göra på Orange.
Dansarna Nautica West, Almir Salihi, Negar Tahiri och Florian Krstic har ett enormt driv och ett stort engagemang inom samhällsfrågor. Genom hiphop- och RnB-kollektivet Urban Views har de skapat en plattform för unga som är intresserade av musik, dans, konst, och poesi. På Orange bjöd de på en mix av olika dansstilar och en interaktiv show där gästerna fick delta. Simon Markström och Mattias Mejerfalk, från AWA, höll under kvällen en workshop där gästerna fick tävla i legobyggande. Två deltagare stod ut bland de många byggentreprenörerna och tog med sina 49 bitars höga torn hem tävlingen och vinsten. Makers JKPG och deras kreativa medlemmar fanns också på plats och visade besökarna hur en kan jobba med vinylskärare och 3D-skrivare.
Men ingen fest utan musik. DJ Zano såg till att högtalarna skötte sig under kvällen medan Silent Disco lät gästerna dansa till helt annan musik. Med Mash Machine kunde gästerna dessutom skapa sin egen musik genom att flytta runt olik blocke på en speciell yta.
…säger vi till alla er gäster, föreläsare och underhållare som var med och gjorde Orange 2018 till Jönköpings största entreprenörsfest!
Gillar du, precis som vi att göra saker tillsammans med andra? Har du något kul på gång, kanske en idé till ett spännande event? Hör då av dig till linda.palsson@sciencepark.se.