Science Parks affärsutvecklare Petrus Ekbladh håller ett föredrag om Artificiell Intelligens.

Science Park tilldelas pengar för fortsatt satsning på AI-projekt

5 april 2023

Sedan 2020 har Science Park tillsammans med Jönköping University arbetat för att höja kunskapsnivån hos länets företag när det gäller artificiell intelligens – AI. Arbetet sker inom projektet AI Readiness som nu tilldelas pengar för att fortsätta driva på utvecklingen och ge fler företag möjlighet att skapa affärsnytta genom AI.

Totalt har 24 miljoner från EU:s strukturfonder fördelats på fem olika regionala projekt. AI Readiness riktar sig till små- och medelstora företag i Jönköpings län som kan få hjälp med såväl generella kunskapshöjande insatser inom AI, som att genomföra specifika projekt för enskilda företag. Målet är att företagen ska få kunskap och ta utvecklingssteg i riktning mot egna satsningar inom AI för att öka sin affärsnytta.

Petrus EkbladhIngrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola, står tillsammans med Petrus Ekbladh, affäresutvecklare på Science Park Jönköping, i en korridor. är affärsutvecklare på Science Park och projektledare för AI Readiness. Han ser fram emot att fortsätta göra insatser inom området för länets företag. 

Maskineriet är redan igång och med beslutet om fortsatta medel kan vi börja jobba från dag ett. Vi har lärt oss hur vi kan hjälpa regionens företag att göra förflyttningar som skapar affärsvärde och håller över tid. Förutom nyttan för länets företag innebär detta en viktig möjlighet för studenterna på Jönköping University som får möta faktiska utmaningar och case från verkligheten. Genom att vi lyfter pilotprojekten i kurserna skapar vi en viktig dynamik där studenter och företag jobbar tillsammans.

Petrus Ekbladh, affärsutvecklare med fokus på AI på Scieicne Park Jönköping

Från högskolans perspektiv är man glada över att få bygga vidare på ett redan lyckat projekt inom ett högaktuellt område.

Intresset för AI har fullständigt exploderat i och med öppna verktyg som ChatGPT. Området ligger verkligen i tiden och med AI Readiness är vi med i den snabba utveckling som sker inom området. En så stor förflyttning tar normalt sett lång tid och nu får vi chansen att ta tillvara på arbetet som genomförts. Samarbetet med Science Park och näringslivet har fungerat väldigt bra och studenterna uppskattar mycket att få jobba med riktiga projekt – och dessutom knyta viktiga kontakter för framtiden.

Ingrid Wadskog, VD på Jönköpings Tekniska Högskola.

Ett exempel på företag som tagit del av AI Readiness är Gnosjö-baserade DaloLindénsom tillverkar husgeråd för kök, hem och restauranger. DaloLindén deltog i projektet för att förstå om – och hur – de kunde nyttja AI i sin verksamhet. Med hjälp av en grupp master-studenter på Jönköping University kunde de ta fram ett verktyg som förutspår hur tillgången på bär i skogen kommer att se ut inför kommande säsong.

Våra bärprodukter – plockare och rensare – är en del i vårt sortiment där det är svårt att förutspå efterfrågan från våra återförsäljare. Med hjälp av öppen data – från exempelvis SMHI – och vår egen försäljningshistorik kunde studenterna ta fram ett verktyg som hjälper oss att förutspå och planera produktionen.

Peter Cindric, VD på DaloLindén.

Här kan du höra Peter berätta om hur DaloLindén tagit hjälp av AI Readiness.

Om AI Readiness

AI Readiness riktar sig till etablerade företag i Jönköpings län med upp till 249 anställda inom alla branscher, med en omsättning på upp till 500 msek. Genom aktiviteter och kunskapsinsatser inom nyttan med AI ska projektet göra Jönköpings län till en attraktiv och framstående region inom AI. ​Projektet drivs av Science Park Jönköpings län och finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Jönköpings län, Jönköping University (JTH och JIBS) samt Science Park Jönköpings län.