Acceleratorbolaget uCatch tog hem seger i pitchtävling

Under måndagen gick årets första Demo Day av stapeln – finalen på Science Parks tio veckor långa Acceleratorprogram för entreprenörer. Under kvällen fick deltagarna pitcha sina affärsidéer för allmänheten, investerare och en expertjury. I slutet av kvällen stod det klart att teamet bakom uCatch tog hem segern och prischecken på 10 000 kr.

Under tio veckor har 16 drivna entreprenörer intensivt arbetat med sina affärsidéer tillsammans med Science Parks affärsutvecklare. Under programmet fokuserar entreprenörerna på att utveckla befintliga idéer och ambitionen har varit att bli nästa generation av tillväxtföretag.

Digitala affärsidéer

Omgången, som startade under hösten 2018, var den sjätte sedan programmets start under 2016. Denna gång har programmet speglats av idéer med en teknisk approach och affärsidéerna har inkluderat allt ifrån digitala tjänster till spel, plattformar och applikationer. Precis som vid många tidigare omgångar har programmet haft både svenska och internationella deltagare.

  • Project Morpehus – En mobil social inlärningsplattform som med välkända instuderingsmetoder hjälper användaren att diskutera och memorera kunskapen från självutvecklingsböcker
  • Trendhem – En tjänst som gör det möjligt att digitalt inreda bostäder inför försäljning.
  • uCatch – Ett mobilspel där du med Augmented Reality-teknik kan hitta, fånga, samla och byta fotbollsspelare.
  • Horseflow – Social media-app där ryttare och andra aktörer inom hästsport kan dela och ta del av de senaste händelserna inom sporten.
  • Employchain – En app som hjälper arbetssökande att matchas med rätt företag utifrån kompetens och utbildning med hjälp av hashtags och keywords, vilket ska minimera diskriminering baserat på namn, ursprung etc.
  • JUBS – En plattform som kopplar ihop specifika utbildningar med lokala arbetsplatser och därmed matchar arbetsplatser med arbetssökande, riktad för studenter.
  • Bizscree – Ett verktyg för utvärdering och värdering av företag och affärsidéer i uppstarts- och tillväxtfas inför en potentiell investering eller finansiering.
  • AB2C – En digital plattform som förenklar möten och reunions mellan människor som bor långt ifrån varandra och vanligtvis bara träffas digitalt i sociala medier.
  • V2C – En digital plattform som gör det möjligt för affärsänglar att hitta och komma i kontakt med nya affärsidéer som befinner sig i fas att ta in kapital.

Pitch inför publik

Under måndagens stora final var det upp till bevis för entreprenörerna, då de på bara fem minuter skulle presentera och sälja in sina affärsidéer inför en expertjury och stor publik med bland annat investerare.

Juryn, bestående av Emanuel Woodhouse Schmit från Almi Företagspartner, Tarja zu dem Berge från Almi Invest; Martin Harbäck från Science Park och investeraren Hans Börjesson, som bedömde entreprenörerna utifrån ett antal parametrar: skalbarhet i affärsidé, entreprenöriellt driv och framsteg under programmets gång. Vinnaren tilldelades 10 000 kr i utvecklingspengar, och i slutet av kvällen stod uCatch som vinnare.

Juryns motivering:

Med en modig och global attityd riktar sig dessa entreprenörer till en enorm marknad och kommer att aktivera fans med dagens senaste tekniker.

– Vi är så glada att vinna Demo Day! Och tacksamma för att juryn uppmärksammade vårt arbete – det visar att de tror på vår idé. Vi har verkligen uppskattat att få vidareutveckla vår idé tillsammans med de andra entreprenörerna i Acceleratorn. Särskilt tack till vår mentor Niklas Larsson och våra anhängare Simon och Pedro! Nästa steg blir är att bygga en riktig betaversion av spelet, så nu söker vi mer finansiering och kunskap. Vi hoppas också kunna göra en överenskommelse med en partner i European Football Cup 2020, säger Michel Rode, en av entreprenörerna bakom uCatch.

AR-spel vinnare i hård konkurrens

uCatch är ett Augmented Reality-spel som går ut på att hitta, fånga, samla och byta fotbollsspelare. Precis som i det traditionella samlandet av fotbollstjärnor – en tradition som pågått i över 50 år – är tanken att användandet och därmed spelupplevelsen kommer att öka under globala sportevenemang, som exempelvis fotbolls-EM. Bakom idén står entreprenörerna Jacob Nutz och Michel Rode som studerar på Jönköping International Business School, som redan fått kontakt med den största leverantören av analoga fotbollskort.

– Jacob och Michel är två härliga entreprenörer som har alla redskap i lådan för att lyckas med sin idé. Ribban är satt högt och uCatch känns riktigt spännande och fräsch, säger Niklas Larsson, en av coacherna i Acceleratorprogrammet.

Ny upplaga av Accelerator-programmet i vår

– Under april kör vi i gång ett nytt Acceleratorprogram. Denna gång är temat E-handel, en kanal som fortfarande står inför otroligt stora utmaningar framöver – med tanke på nya köpbeteenden och nya kanalstrategier. Till Acceleratorn söker vi nu företag i början av sin resa, som är sugna och intresserade av att ta nästa steg.

Här kan du läsa mer om programmet och anmäla intresse.