Nötter

Zeen Alashkar och Meza Nuts är Årets nytänkare i Sävsjö 2022

13 januari 2023

Entreprenören och familjeföretagaren Zeen Alashkar blev glatt överraskad när det hon trodde var ett möte med en affärsutvecklare, visade sig vara en prisceremoni. Det var dags att prisa ”Årets nytänkare” och Rehman Amin, affärsutvecklare på Science Park, Patrick Blomström, VD på Sävsjö näringsliv och Stefan Gustavsson, kommunstyrelseordförande i Sävsjö kommun var på plats för att dela ut utmärkelsen.

Årets nytänkare delas ut varje år i Jönköpings läns samtliga tretton kommuner. Bakom priset står Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län, som med hjälp av Science Park och respektive kommuns näringslivsavdelning utser pristagaren. Syftet med utmärkelsen är att stimulera och uppmuntra nytänkande och entreprenörskap, samt att lyfta fram goda förebilder som inspirerar andra att tänka nytt.

Meza Nuts drivs av familjen Alashkar, med Zeen i spetsen. De startade sin verksamhet i Vetlanda, men under 2020 expanderade företaget och flyttade till större lokaler i Sävsjö. Nu importerar de nötter från världen över, som de rostar, kryddar och säljer både nationellt och internationellt.

Fyra personer håller ett diplom och en stor vinstcheck

Motivering:

Genom en målmedveten satsning på lokal förädling av livsmedelsprodukter från världens alla hörn, skapar Årets nytänkare i Sävsjö kommun tillväxt och framåtanda.

Om Tillväxtstiftelsen:

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.

Stiftelsen förvaltas av Science Park och har sin grund i den tidigare Kreditgarantiföreningen i Jönköpings län (KGF), som sedan 2006 bedrivit verksamheter med kreditgarantier och lån till innovativa tillväxtbolag. Kapitalet och långsiktigheten garanteras bland annat genom donationer från företag, organisationer och privatpersoner.

Foto: Stefan Gustavsson