Närbild på en person som sitter vid den dator. På skärmen syns startsidan för WINR:s hemsida.

Winr – ”Det ska vara roligt och enkelt att skapa dialog och engagemang”

1 november 2021

En av grundstenarna i ett demokratiskt samhälle är möjligheten att som individ påverka de beslut som fattas, både på lokal och nationell nivå. Science Parks nya inkubatorbolag Winr har tagit fram ett digitalt verktyg som gör medborgardialogen enkel, rolig och tillgänglig för alla. Nu väntar lansering runt hörnet.

  • Vårt huvudfokus är att förenkla möjligheten till dialog mellan till exempel kommun och invånare. Samtidigt kan Winr också användas av många andra typer av verksamheter. Verktyget är relevant för alla som är nyfikna på omvärlden och vill skapa dialog och engagemang i någon form, säger Jimmy, som är en av bolagets grundare.

Bakom Winr står UX-designern Jimmy Fransson och produktspecialisten Markus Ludvigsson. De upplevde att många, inklusive dem själva, hade en vilja att engagera sig – men möjligheterna att göra det var få. En insikt som senare tog sig form i en helt ny affärsidé, med fokus på ett hållbart samhälle och minskat avstånd mellan medborgare och beslutsfattare – som är en viktig del av de globala målen Agenda 2030.

Under våren 2021 – tre år senare – tilldelades grundarduon 300 000 kronor för fortsatt utveckling av plattformen. Bidraget delades ut av innovationsmyndigheten Vinnova och satte bollen i rullning för Jimmy och Markus.

Nå största möjliga effekt med minsta möjliga insats

Att använda Winr ska vara enkelt och roligt. Därför är verktyget uppbyggt som ett pussel av moduler och funktioner, som användaren smidigt kan bygga ihop till en undersökning. Varje undersökning blir unik och det krävs inga tekniska kunskaper för att komma i gång. Målet är att förenkla kommunikationen med omvärlden i alla led. I skapandet, i genomförandet och i sammanfattningen av resultatet.

– Det ska vara roligt att delta i dialog – men det ska också vara enkelt för den som administrerar det hela. För någon som jobbar på till exempel en marknadsavdelning är det inte alltid så lätt att sammanfatta och presentera resultatet av en undersökning på ett snyggt sätt. Med Winr får du en snygg, visuell sammanfattning av resultatet som du kan ta med till chefer eller ledningsgrupp, säger Jimmy.

Den som deltar i en undersökning skapad av Winr, kan skapa egna förslag och svar – helt enligt GDPR:s alla regler. Det är också möjligt att rösta på och interagera med andras deltagares förslag. Detta gör dialogen mer dynamisk och hjälper exempelvis kommunen att prioritera i det efterföljande arbetet.

Lanserar under hösten

Efter många användartester och demoversioner av plattformen närmar det sig lansering, som är planerad till hösten 2021. Efter lanseringen ligger fokus på att verifiera idén, skala upp och därefter att ha ett par betalande kunder innan årsskiftet.

– Det har varit en utmaning att komma in i affärstänket och förstå sig på kommunernas processer när det kommer till medborgardialoger. Sedan finns det också såklart tekniska aspekter som varit utmanande. När en produkt inte är 100% färdig är det svårt att förutspå mängden arbete som ligger framför en. Därför känns det jätteroligt att vi är redo att lansera nu, förklarar Markus.

En del av Science Parks inkubator

Winr är sedan i juni 2021 en del av Science Parks inkubator. Inkubatorn är ett affärsutvecklingsprogram för hållbara innovationer och bolag med stor tillväxtpotential. Programmet, som varit aktivt ända sedan Science Parks start för snart 20 år sedan, utgör en mycket viktig del av organisationens verksamhet som helhet. De bolag som deltar i inkubatorprogrammet får en dedikerad affärsutvecklare som jobbar med dem ca fyra timmar per vecka. Bolagen får tillgång till värdefulla nätverk, hjälp att hitta finansiering och potentiella investerare, samt stöd i allt från juridiska processer till patentansökningar.

– Stödet vi har fått genom inkubatorn har varit som en bra komplettering av teamet. Vi har stor erfarenhet av systemutveckling men inte av att utveckla en affär. Hittills har vi bland annat fått nya, viktiga kontakter och feedback som gjort att vi ibland fått ta ett steg tillbaka och tänka till ordentligt innan vi fortsatt framåt, berättar Markus.

Under sin tid i inkubatorn får Markus och Jimmy coaching av Science Parks affärsutvecklare Matilda Löf och Henning Lindberg.