Digital plattform för REKO-ringar vinner Science Parks idétävling

18 januari 2022

I november utlyste Science Park en idétävling, där 10 000 kronor i utvecklingsmedel stod på spel. Vinnare blev Lina och Anders från Mullsjö. I sitt bidrag presenterade de en idé om en digital plattform, som ska underlätta köpprocessen för kunder och säljare i REKO-ringar runt om i Sverige.

En REKO-ring är en plattform där vem som helst kan handla lokalproducerad mat utan mellanhänder. Konceptet innebär att konsumenter och producenter på en ort går samman och gemensamt startar en ring. Köp och försäljning sker oftast via grupper på Facebook, för att sedan levereras vid lokala gemensamma utlämningstillfällen. De senaste åren har intresset för lokalproducerade livsmedel ökat – och så även antalet initiativ och medlemmar. I början av januari 2021 fanns ca 220 aktiva REKO-ringar med över 800 000 medlemmar.

”Vi brinner för det lokala”

Lina och Anders driver tillsammans ett lantbruk i Mullsjö. De är primärproducenter för nöt- och lammkött och har de senaste åren har deltagit på flertalet REKO-ringar, för att sälja och presentera sina produkter.

– Vi brinner för det lokala och att fler ska ha möjlighet att äta lokalt producerad mat. Det är en av REKO-ringarnas stora vinst – att köparen direkt kan få ett ansikte på den som tagit hand om och tagit fram maten som de stoppar i magen, skriver Lina i sitt tävlingsbidrag.

Idag sker alltså majoriteten av REKO-ringens beställningar via Facebook. Lina berättar att det ibland är många producenter som lägger upp varor inför en utlämning, vilket innebär att plattformens algoritmer gör att vissa producenter försvinner i flödet. Detta betyder också att det blir svårare för konsumenterna att hålla koll på vad de har beställt från respektive producent.

Här väcktes en idé. En idé om en digital plattform, som förenklar köp- och säljprocessen i REKO-ringar. Idag befinner sig idén i ett mycket tidigt stadie, men tanken är att plattformen bland annat ska göra det möjligt att samla alla sina beställningar i en inköpslista inför utlämningstillfället.

Stort grattis till det vinnande bidraget! Vi på Science Park vill även rikta ett stort tack till alla fantastiska bidrag som kom in i samband med tävlingen.

Om idétävlingen

”Har du tänkt tanken: ”Det där hade jag kunnat lösa mycket bättre själv!”. Kanske vet du lösningen på hur man får ut det sista ur yoghurtförpackningen? Eller vill du kanske skapa en app som minskar matsvinn? Berätta för oss om din idé! Tävla om 10 000 kronor i utvecklingsmedel och möjligheten att ta din idé närmre verkligheten.”

I november 2021 utlyste Science Park en idétävling. Syftet med tävlingen var att uppmuntra fler individer i Jönköpings län att våga ta steget och berätta för någon om sin idé – oavsett hur kort eller långt en kommit med den.