Marie-louise från Taberg Eyewear tar emot check och diplom från Sven Rydell och Joakim Gustavsson

Marie-Louise Malmberg från Taberg Eyewear är Årets nytänkare i Jönköping 2021

18 oktober 2021

Hon är nytänkaren som utmanar en global bransch med klimatsmarta glasögonbågar från Taberg. Fredagen den 15 oktober utnämndes entreprenören Marie-Louise Malmberg från Taberg Eyewear till Årets nytänkare i Jönköping 2021.

Det var under näringslivseventet Morgonsoffan som priset till Årets nytänkare 2021 i Jönköping skulle delas ut. Under fredagsmorgonen stod det klart att det var en av dagens gäster, Marie-Louise Malmberg, som kammade hem utmärkelsen och stipendiet på 15 000 kronor. Marie-Louise är en av grundarna bakom företaget Taberg Eyewear.

Plats på kulturhuset Spira för att dela ut priset var Science Parks affärsutvecklare Joakim Gustavsson och kommunens näringslivschef Sven Rydell.

– Oj! Vilken överraskning, jag blir alldeles varm i hjärtat, utbrister en glad och förvånad Marie-Louise när hon kliver upp på scen för att ta emot utmärkelsen.

Motiveringen löd

Årets Nytänkare 2021 utmanar en global bransch med starka varumärken på ett innovativt, unikt och hållbart sätt. Med en tidlös design och miljövänliga material inspirerar entreprenören till ett sunt konsumtionstänk, med ambitionen och visionen att produkten ska älskas – och användas – under en lång tid. Genom att göra tvärt om och utmana traditionella affärsmodeller är denna entreprenör en sann förebild. En nytänkare som inspirerar andra till stordåd.

Hållbar och tidlös design som ska älskas under lång tid

Grundar-duon bakom Taberg Eyewear, där Gustav Kristensson finns med, har lång erfarenhet av glasögon. När de under 2016 skulle starta upp företaget i den gamla bruksorten Taberg ville de göra något annorlunda.

Resultatet blev ett varumärke med fokus på hållbarhet i alla dimensioner. Ett tvärtom-tänk som väljer bort överproduktion och snabba trender, och som i stället prioriterar tidlös design med glasögon som håller över tid – både när det gäller kvalitet och uttryck. På sin hemsida skriver de:

– Vi pratar ofta om att äta upp det vi har i kylskåpet innan vi köper nytt. Vi håller koll på vad vi har på hyllorna och fyller på med ny modell eller ny färg, när någon modell är på väg att ta slut. Att producera ett överskott, bara för att det är billigt, kan aldrig vara rätt.

”Att våga utmana är en viktig del i att vara entreprenör”

Att uppmärksammas som Årets nytänkare är enligt Marie-Louise oerhört inspirerande, framförallt då det varit deras vision hela tiden varit att tänka nytt – och genomtänkt.

– Att uppmärksammas som Årets Nytänkare känns oerhört inspirerande. Vi är ett litet företag med ett väldigt starkt varumärke där vårt fokus från början har varit att tänka nytt och göra annorlunda. Vi uppfann till och med ett eget ord när vi startade; nygenomtänkt. Vi skulle tänka nytt och det skulle vara genomtänkt. Och det har vi hållit fast i hela vägen. Att våga utmana är en viktig del i att vara entreprenör, tror vi.

Om Tillväxtstiftelsen i Jönköpings län

Tillväxtstiftelsens ändamål är att främja näringsliv, forskning och kompetensutveckling med inriktning mot entreprenörskap, innovation och förnyelse i Jönköpings län. Stiftelsens uppdrag är långivning, bidrag och utfärdande av stipendier till innovativa företag i tidiga faser. I uppdraget ingår också att anordna utbildningar och seminarier.