JU-studenter presenterade skarpa, hållbara lösningar för framtidens utmaningar

1 oktober 2021

Den 27-29 september var det dags för den årliga studenttävlingen Innovation Race for Sustainability. En tävling där över 169 vassa studenter samlades, för att generera nya, hållbara lösningar åt några av länets etablerade företag. Och resultatet? Skarpa koncept som på ett konkret sätt har potential att hjälpa företagen att möta framtidens utmaningar – på ett hållbart och framgångsrikt sätt.

I år har intresset för racet varit rekordstort. Många företag har hört av sig och velat delta. Till och med företag utanför Jönköpingsregionen. Det är riktigt roligt, eftersom det visar på att länets företagare på allvar har börjat få upp ögonen för hållbar utveckling och innovation

Lars Birging, affärsutvecklare på Science Park

Innovation Race for Sustainability arrangerades som en del av Jönköping Universitys hållbarhetsvecka ”Sustainability Festival”. Evenemanget blev en innovativ knytpunkt där studenter, näringsliv, affärsutvecklare möttes. Det vinnande teamet presenterade ett koncept för SVERO Lifting, med fokus på cirkulär ekonomi.

Det vinnande teamet presenterade ett cirkulärt uthyrningskoncept

7 företag, 7 utmaningar och 169 studenter fördelat på 36 tävlingsgrupper. I prispotten låt 15 000 SEK och den omtalade boken ”Exponentiell klimatomställning”. Efter en tuff övervägning av juryn – som bestod av representanter från Knowit, Husqvarna, Science Park och Jönköping University – kunde vinnarna koras. I år blev det studenterna Malin Dahlström, Hanna Lundgren, Rebecka Markinger och Julia Redgård som fick ta emot första pris.

SVEROs utmaning och vinnarnas lösning:

Hur kan en digital plattform stötta nya hållbara affärsmodeller, som ökar användningen av SVERO Liftings produkter?

Malin, Hanna, Rebecca och Julia presenterade en nytt koncept med inriktning på delningsekonomi och uthyrning av SVEROs produkter. En lösning som innebär att produkterna – som redan håller god kvalitet och har lång livslängd – faktiskt kan användas till dess fulla potential, istället för att stå oanvända under långa perioder.

Juryns motivering:

”Studenterna har verkligen satt sig in i Svero Liftings produkter och erbjudande och visar på hur ett företag med ett starkt varumärke med produkter av hög kvalité och lång livslängd kan utnyttja detta för att erbjuda sina kunder samma värde, men i en mer hållbar lösning baserad på en cirkulär ekonomi. Det är ett bra exempel på avancerade och säkerhetskritiska produkter, där tillverkaren behöver vara en integrerad del i en delningsekonomi för att skapa ett ännu starkare värdeerbjudande för dess kunder.”

Deltagande företag och uppdragsgivare

SVERO Lifting

Circular Centre

Maker Square

Swegon

Science Park

Ömangruppen

Recaremed

Tävlingen arrangerades inom ramen för projektet Framtidsinnovation

Sustainability Race är ett samarbete mellan Science Park, ALMI och Jönköping University och arrangeras som en del av projektet Framtidsinnovation. Projektet  finansieras av Europeiska Utvecklingsfonden, Jönköpings energi och Swedbankstiftelsen Alfa.