Science Parks affärsutvecklare Linda Pålsson och Henning Lindberg sitter i ett mötesrum på Science Park. På en stor skärm syns Peter Herszenyi, grundaren av företaget Smakk, som precis fått veta att hans bolag vunnit 100 000 kronor i en tävling.

Startupen Smakk vann 100 000 kr och en plats i vår inkubator

19 december 2019

Under hösten har nystartade företag kunnat tävla med sin affärsidéer hos Science Park. Efter ett tufft utvärderingsarbete blev det den innovativa uppdrags-appen Smakk som tar hem 100 000 kr och en plats i Science Parks inkubator.

Bakom idén står Peter Herszenyi, Robert Heurlin, Johnny Ferm och Joshua George som har som mål att revolutionera arbetsmarknaden med sin plattformsinnovation.

Ett Tinder för vardagens enkla arbetsuppgifter

Vi vill förändra arbetsmarknaden, och mer specifikt marknaden för förmedling av små tjänster, på samma sätt som Tinder och Snapchat förändrade dejtingmarknaden respektive sociala medier. Arbetsmarknaden idag är trög och stel, och för att få ett arbete krävs att man genomgår exkluderande och utdragna processer. Dessa associationer ligger långt ifrån den ”moderna människans” behov, krav och beteende.

Peter Herszenyi, medgrundare, Smakk

Smakk har en övertygande idé om hur en del av dagens problematik kring arbetslöshet och odeklarerade arbeten kan lösas. Med utgångspunkt i att viljan och behovet av att köpa sig fri från små, enkla arbetsuppgifter i vardagen ökar har Smakk designat en lösning som gör det ”lätt att göra rätt” för både arbetstagare och uppdragsgivare i vardagen. Stort fokus finns kring användarvänlighet i form av enkelhet, jämlikhet i form av icke-diskriminerande logiker och i säkerhet genom skyddsnät och försäkringar.

Hållbar idé med skalbar affärsmodell

– Det vi är helt unika med på marknaden för utbyte av mindre jobb och tjänster är att vi vänder på perspektivet och skapar vad vi kallar en ”kategorilös Buyers Market”. Det innebär att det är uppdragsgivarna som specificerar exakt vad de behöver hjälp med och hur mycket de är villiga att betala och. På så sätt röjer vi undan flera fundamentala problem som uppstår i det motsatta fallet. Det blir inget priskrig mellan uppdragstagare, ingen blir blockerad från att kunna ta jobb och marknaden bestämmer priset.” säger Peter Herszenyi.

Vi välkomnar Smakk till Science Park och vår inkubator där vi tillsammans med teamet ska fortsätta utveckla idén och tekniken bakom tjänsten. Smakk vinner tävlingen för att de har en idé som är hållbar ur flera perspektiv, med en skalbar affärsmodell som vi tror ligger helt rätt i tiden. Vi hoppas och tror att vi kommer kunna bidra till att Smakk snabbare kommer ut på marknaden.

Henning Lindberg, ansvarig för Science Parks inkubator

Här kan du se grundarens reaktion när han får beskedet om vinsten.

Föll på mållinjen i pitchtävling – nu kammar de hem storvinsten

Smakk var ett av de tävlande bolagen i pitchtävlingen Demo Day som nyligen gick av stapeln på entreprenörsfesten Orange. Där blev det till entreprenörernas besvikelse ingen vinst.

– På Orange gick vi in med inställningen att vi skulle vinna, så det var lite jobbigt där några dagar efteråt. Men efter det samlade vi krafterna och fortsatte arbeta. När Henning kom med beskedet om att vi vunnit tävlingen kände jag bara ”YES, fy fan vad gött!” Vi är mycket tacksamma och väldigt glada att vi får vara med i inkubatorn och fortsätta samarbetet med Science Park. Vi har varit väldigt spända de senaste dagarna – vi hoppades verkligen att vi skulle komma med, säger de glada vinnarna efter beskedet om vinsten.