En bild på scenen på entreprenörsfestivalen Slush i Helsingfors.

Startup-resa till entreprenörsfestivalen Slush

5 december 2017

I mitten av förra veckan avgick resan för de 15 drivna entreprenörer som tillsammans med Science Park och Beglobal.nu besökte startup-festivalen Slush i Helsingfors.

Vi ville ge entreprenörer från regionen en möjlighet att besöka en av väldens mest omtalade tech & startup-konferenser. Ett unikt tillfälle att inspireras av talare i världsklass; nätverka med investerare, entreprenörer och makers från alla världens hörn.

Calle Andersson, affärsutvecklare på Science Park

– Vi ville ge entreprenörer från regionen en möjlighet att besöka en av väldens mest omtalade tech & startup-konferenser. Ett unikt tillfälle att inspireras av talare i världsklass; nätverka med investerare, entreprenörer och makers från alla världens hörn, säger Science Parks affärsutvecklare Calle Andersson.

En gruppfoto på entreprenörerna och affärsutvecklarna från Jönköping som besökte festivalen Slush i Helsingfors.

Ovärderligt tillfälle för startups

Resan och eventet gav deltagarna möjlighet att nå en global publik och entreprenörs-community – oavsett om de sökte investerare, kunder, medieexponering eller mentorskap. Men att besöka ett sådant här event betyder inte att man får någonting gratis.

– En viktig insikt som vi tar med oss inför framtiden är att om man åker till Slush för att synas med sin startup så innebär det ett par dagar med riktigt hårt slit och förberedelserna inför detta är oerhört viktiga. Som startup-bolag behöver man både boka möten i förväg och sätta upp mål inför konferensen, säger Calle.

Möten med potentiella investerare och kunder

Annie Grönblad och Simon Werner-Zank, grundarna av Trustcruit,  maxade sin vistelse i Helsingfors genom att aktivt boka möten med potentiella investerare och blivande kunder. Samtidigt hann de med att nätverka och inspireras av både talare och andra entreprenörer på plats.

Slush har varit helt fantastiskt för oss! Vi har träffat underbara människor, byggt vårt nätverk, fått ny inspiration och sett fantastiska föreläsningar. Vi har fått nya idéer kring hur vi ska göra saker, nya insikter till hur vi ska växa och också träffat några av våra befintliga kunder och våra kommande kunder, som sitter i Finland. Så all in all – bästa upplevelsen!

Annie Grönblad, Trustcruit

img_7274-kopia-webb

Inspiration i världsklass

Slush levererade en nästintill oändlig lista av inspirerande talare. På scen stod bland andra USA:s tidigare vicepresident Al Gore, Skype-grundaren Niklas Zennström och datorspelsföretaget Zyngas grundare Mark Pincus. I övrigt hade den techinriktade startup-konferensen ett tydligt fokus på AI (Artificial Intelligence). Något som också genomsyrade hela eventet var frågor runt miljö och hållbarhet inom techbranschen.

– Slush var en fantastisk upplevelse på alla sätt och vis. Intrycken var många och det var nästan svårt att ta in allt. Men jag tycker det finns något vackert i att det finns så många människor som är beredda att lägga så enormt mycket pengar och tid på att lösa världens alla problem med nya tekniker och innovationer, säger Calle.

Fokus på nätverkande

Även om Slush bjöd på en massa inspiration var det nätverkandet som stod i fokus för de flesta.  För Florian Koehler, från VoxTonus, var resan en möjlighet att interagera och diskutera entreprenörsskapet med andra i samma sits.

– Vad jag verkligen gillar med eventet är möjligheterna det ger för olika människor att träffas. Möjligheten att diskutera olika idéer och tankar, samt testa olika pitchar och formuleringar för det vi brinner för och vad våra bolag handlar om gör att vi kan få hjälp av varandra, säger Florian när vi intervjuar honom på Slush.img_7545-kopia-webb

Resan till Slush arrangerades av Science Park i samarbete med Beglobal.nu, som hjälper företagare att skapa tillväxt på nya marknader utomlands.