Entreprenören Sofia Appelgren står på scen och pratar i en mikrofon.

Science Parks entreprenörsfest Orange 2017

25 oktober 2017

Människor är vår största tillgång och målet är att Science Park ska vara den självklara mötesplatsen för alla som drivs av samma passion som vi. I fredags var det dags för årets entreprenörsfest Orange där vi samlades för att nätverka, inspireras av kända talare och se pitchtävlingen Betapitch avgöras.

Klockan 15.00 öppnades dörrarna till Sofiehof Kök & Bar där årets entreprenörsfest ägde rum. Listan var maxad, bubblet serverat och gästerna var taggade på mingel och inspiration. Kvällens program var fullspäckat och på scenen skulle vi få se både svenska och internationella talare, upploppet och resultatet av ett 44 timmar långt Innovation Race samt sex företag pitcha sin affärsié i den stora pitchtävlingen Betapitch Jönköping.

Inspirerande talare

De talare som inledde kvällen var inga mindre än Kaj Granath och Sofia Appelgren. Kaj Granath är arkitekt, lärare och forskare på avdelningen för Byggnadsteknik och belysningsvetenskap. Han delade med sig av trender inom stadsutveckling och visade internationella exempel på hur vi kan göra staden till en attraktiv livsmiljö – en föreläsning som både engagerade och skapade diskussion om Jönköpings stadsmiljö.

Medan Kaj pratade stadsutveckling på ovanvåningen fick vi under jord höra Sofia Appelgren prata om hur mångfald kan bidra till innovation, utveckling och affärsnytta för företag och organisationer. Sofia startade 2008 det sociala företaget Mitt Liv som arbetar för ett inkluderande samhälle och en arbetsmarknad som värdesätter mångfald. Hon bjöd på en engagerande och interaktiv föreläsning där publiken med jämna mellanrum fick frågor med tid för diskussion och reflektion– något som var mycket uppskattat.

Vi fick också höra Linda Hörnfeldt, som startat Sveriges första branschorganisation för influencers inom blogg-, podd- och youtube-världen, prata om det verkliga värdet av Influencer Marketing; Severin Matusek, grundaren av den digitala plattformen co-matter som utforskar vad som gör att communities och nätverk blomstrar, prata om nätverkande; samt Gary Abela, försäljningschef för Tysklands största techfestival Tech Open Air, dela med sig av hur Berlin blev Europas starkaste arena för start-ups. Framåt kvällen äntrade Tommy Hultqvist från Carlobolaget scenen, tillsammans med Carola Öberg, för att presentera resultatet av det 44 timmar långa innovationsrace de just avslutat – och det var ett mycket lyckat sådant!

Betapitch Jönköping

En buffé av plockmat serverades och de flesta var hungriga på mer än bara inspiration. Middagen bjöd på sköna snack, goa skratt och en del nerver. Det senare var det främst pitcharna som stod för. Snart var det nämligen dags för dem att äntra scenen för att pitcha sina affärsidéer inför en förväntansfull publik och jury.

Juryn bestod av Tobias Dahlberg, affärsutvecklare Science Park Jönköping; Simon Markström, patentombud Awapatent; Sven Rydell, näringslivschef Jönköpings kommun och Ida Rydh, varumärkeskonsult och partner Identx kommunikation och på bara fem minuter skulle bolagen presentera och sälja in sin idé innan juryn fick möjlighet att ställa frågor.

Efter en svår överläggning presenterade juryn sitt beslut och motivering. Trustcruit kammade hem vinsten och får därmed representera Jönköping i den internationella Betapitch-finalen i Berlin den 7 december.